Wanneer je voor het eerst bij een yogastudio op het rooster kijkt, kun je nogal overweldigd raken. Het aanbod van verschillende stijlen is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Sommigen spreken over een wildgroei aan yogastijlen, anderen zien het als een creatieve vormgeving van de verschillende stijlen waarin je yoga kunt doen.
Jij hebt je vast ook wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen al die yogastijlen en wat je kunt verwachten bij welke soort yogales.
In dit artikel delen we de meest voorkomende soorten yoga met je.
Zo kun je voor jezelf een meer helder beeld krijgen en hopelijk beter kunt inschatten welke vorm op dit moment bij jou past.
Yoga Nidra
Laten we met de meest milde, ontspannen vorm beginnen: Yoga Nidra.
Deze vorm van yoga wordt ook wel de ‘slaap van de yogi’s’ genoemd. Maar je gaat hierin niet echt slapen, je blijft een soort van zweven tussen een staat van waken en slapen. In deze vorm van yoga hoef je dus niet allerlei houdingen aan te nemen. Je gaat liggen en laat je leiden door een stem die je door verschillende fases begeleid.
Een Yoga Nidra sessie zorgt voor een diepe ontspanning op verschillende lagen in je bewustzijn. Dit is een perfecte vorm van yoga wanneer je overspannen bent of herstellende van een burn-out. En sowieso ook wanneer je behoefte hebt om echt te ontspannen.
Yin Yoga
Yin Yoga is een hele rustige vorm van yoga, waarbij je voor een langere periode in een bepaalde houding verblijft. De meeste houdingen zijn liggend of zittend Dit hoeft niet altijd even plezierig te zijn, want soms hebben we bepaalde spanningen in ons lichaam opgeslagen die door het verblijven in een langere houding weer aan het licht komen en dat kan soms wat ongemak met zich meebrengen. Dit vraagt om overgave en het toelaten van het ongemak. Dan kunnen de gestagneerde emoties langzaam loskomen.
Yin yoga is een mooie vorm van yoga wanneer je ook veel yang-achtige activiteiten doet, bijvoorbeeld veel actieve sporten en actievere vormen van yoga.
Hatha Yoga
Het lichaam, de adem en het bewustzijn, dat zijn de drie belangrijkste pijlers binnen de hatha yoga. De oefeningen zijn erop gebaseerd deze drie-eenheid samen te laten komen. Dus bewegingen met de adem, waardoor het denken stiller wordt en er meer ruimte ontstaat voor het bewustzijn. Hatha yoga brengt je naar binnen, naar jezelf.
In de houdingen zit altijd een combinatie van actie en ontspanning. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vinyasa, waar veel meer actie en flow is – en yin, waarbij voornamelijk ontspanning is.
Vinyasa Yoga
Hierin zie je eigenlijk de meest creatieve vormen ontstaan: slow flow, dynamic flow, vinyasa flow, hatha vinyasa, wake up vinyasa, vinyasa core… zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vinyasa stamt af van Ashtanga en staat bekend om haar meer krachtige houdingen. Ook de power yoga en prana yoga zijn hieruit ontstaan.
De vinyasa lessen zijn dus meestal dynamisch, met veel aandacht op spierkracht, coördinatie en een wat hogere hartslag.
Heb je behoefte aan wat meer beweging en dynamiek in een yogales? Dan is deze vorm zeker wat voor jou.
Ashtanga Yoga
Letterlijk betekent Ashtanga ‘acht ledematen’. Dit verwijst naar de acht elementen die binnen yoga worden onderscheiden. Bijvoorbeeld de ademhaling, over het naar binnen richten van de aandacht en ook over normen en waarden.
Waarin bij de andere vormen van yoga losstaande oefeningen worden gebruikt, met zeker in de hatha yoga iedere houding een begin en een einde heeft, maakt de ashtanga yoga gebruik van een bepaalde serie van vaststaande oefeningen. De ene houding gaat dynamisch over in de volgende houding. Het is een redelijk intensieve en uitdagende vorm van yoga. Dit is dan ook meestal niet de vorm van yoga waarmee je begint. Ben je al langere tijd met yoga bezig, dan kan deze vorm wellicht een mooie verdieping voor je zijn.
Je hebt nu enigszins een beeld van de meest voorkomende soorten yogastijlen. Nu kan je voor jezelf gaan onderzoeken welke studio en docent je hierin het meeste aanspreekt, want ook dat zijn twee essentiële elementen voor het hebben van een fijne beoefening.
Uiteraard kan ook een mix van verschillende yogastijlen op op dit moment je voorkeur hebben. Onderzoek het vooral zelf, elke fase is weer anders en dat kan om een andere vorm van beoefening vragen. Het leuke is: hoe meer je yoga doet, hoe beter je dat kunt aanvoelen bij jezelf en hoe beter de yoga voor jou kan werken.