Van welke voeding krijgen je hersenen de meeste energie? Door welke voedingsstoffen kun je jezelf beter concentreren? Welke voeding verbetert je geheugen en welke voeding zorgt ervoor dat je beter tegen stress kunt? Kortom, welke voeding is het beste voor je hersenen?

Gezond eten natuurlijke voedingsbronnen fruit en groenten

Jim Kwik: Brain food, welke voedingsstoffen zijn goed voor je hersenen?

Op dit moment ben ik het boek Limitless aan het lezen van Jim Kwik. In een hoofdstuk over energie had Jim het over het beste dieet voor je hersenen. Er is namelijk bepaalde voeding die extra goed is voor je hersenen. In dit artikel ga ik daar dieper op in.

In een voorgaand artikel heb ik al uitgebreid omschreven wie Jim Kwik is en wat hij doet, maar ik zal het hier nog even kort toelichten.

Wie is Jim Kwik?

Jim Kwik is de oprichter van Kwik Learning en een erkend wereldexpert op het gebied van snellezen, geheugenverbetering, hersenprestaties en versneld leren.

Hij helpt de afgelopen 25 jaar mensen om hun hersenprestaties te optimaliseren, het leren te versnellen en het geheugen te verbeteren.

Nu coacht hij klanten zoals Google, Virgin, Nike, Zappos, SpaceX, NYU, GE, Fox Studios, CalTech, Harvard en Singularity University. Hollywood-supersterren, Fortune 500-organisaties en ondernemers zoals Elon Musk, Peter Diamandis en Richard Branson.

Klik hier voor het artikel Over Jim Kwik: Snel Lezen, Betere Hersenprestaties, Sneller Leren+10 Quotes

Voedingsdieet dat goed is voor je hersenen

Welke voedingsstoffen zijn goed voor je hersenen

Veerkracht expert Dr. Eva Selhub maakt vaak de vergelijking tussen de hersenen en een dure sport auto of een high performance auto. En in een High Performance auto ga je ook geen slechte brandstoffen of oliën stoppen. 

Ze omschrijft dat je hersenen het beste functioneren als ze premium voedingsstoffen ontvangen.

Het eten van hoge kwaliteit voedingsstoffen die veel vitamines bevatten, mineralen en antioxidanten, voedt en beschermd de hersenen tegen oxidatieve stress (het afval dat wordt geproduceerd wanneer het lichaam zuurstof verbruikt)

Ze geeft ook aan dat als je hersenen hun werk moeten doen op basis van slechte brandstoffen, dat de hersenen nooit kunnen doen waarvoor ze in staat zijn.

Geraffineerde suiker draagt ​​bijvoorbeeld bij aan een verminderde hersenfunctie, wat kan leiden tot ontstekingen en zelfs depressie kan veroorzaken.

Het menselijk brein heeft 45 specifieke voedingsstoffen nodig om het beste te kunnen functioneren.

De meeste van deze voedingsstoffen worden door de hersenen zelf gecreëerd, maar de rest worden toegevoegd door ons dieet.

De juiste voeding zorgt voor gezonde hersenen

Door onderzoek weten ze 100% zeker dat er een directe link is tussen een juist dieet en gezonde hersenen. Daarom is het des te meer belangrijk dat je jouw hersenen voedt met de beste voedingsstoffen die de natuur te bieden heeft.

Jim Kwik heeft meer dan 25 jaar onderzoek gedaan naar de manier waarop hersenen functioneren en welke voedingsstoffen een positieve bijdrage hebben op je hersenkwaliteit.

Hieronder heb ik zijn 10 favorieten voedingsstoffen voor de hersenen geformuleerd.

Je kunt ook deze YouTube video beluisteren. Daar worden alle voedingsstoffen ook toegelicht, plus nog een hele toffe oefening waarbij Jim Kwik je leert om alles in 1 keer te kunnen onthouden?

Top 10 Favoriete voedingsstoffen voor de hersenen van Jim Kwik

  1. Avocado.

Goede bron van enkelvoudig onverzadigde vetten, deze dragen bij om een gezonde doorbloeding te behouden.

  1. Bosbessen (of ‘hersenbessen!).

Beschermt uw hersenen tegen oxidatieve stress en verminderen het effect van hersenveroudering

Er is ook uit onderzoek gebleken dat het hersenveroudering kan verminderen / vertragen.

Ratten die bosbessen aten, hadden het algehele leervermogen en de motoriek verbeterd en waren mentaal jonger.

  1. Broccoli.

Rijk aan vitamine K, waarvan bekend is dat het de cognitieve functie verbetert en de hersenkracht verbetert. En het is een opmerkelijke bron van vezels

  1. Donkere chocolade.

Donkere chocolade verbetert je focus, concentratie en stimuleert endorfines waar je stemming positief verandert. Chocolade heeft ook flavonoïden. Waarvan is aangetoond dat ze de cognitieve functie verbeteren. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de chocolade, hoe zuiverder en beter voor je hersenen.

  1. Eieren.

Goed voor het verbeteren van het geheugen. Vol met geheugen verbeterende choline, omega-3 vetzuren en vitamine E.

  1. Groene bladgroenten. Spinazie, boerenkool, boerenkool

Dit zijn goede bronnen van vitamine E en foliumzuur. Vitamine E vermindert het effect van hersenveroudering en foliumzuur voor het verbeteren van je geheugen.

  1. Zalm, Sardientjes en kaviaar.

Wilde diepwatervissen zijn rijk aan omega-3 vetzuren en DHA. Essentiële vetzuren die helpen bij het verminderen van hersenveroudering.

  1. Kurkuma.

Vermindert ontstekingen en helpt het antioxidantenniveau te verhogen. Houdt je immuunsysteem gezond en verbetert de zuurstofopname van de hersenen zodat je alerter bent en informatie beter kunt verwerken.

  1. Walnoten.

Hoog gehalte aan antioxidanten en zink. Veel magnesium, wat je humeur en dus je hersenen verbetert. Rijk aan vitamine E, die je neuronen beschermt en beschermt tegen veroudering van de hersenen

  1. Kokosnootolie.

Vetzuur met middellange keten, dat de vetverbrandende ovens van je lichaam doet ontbranden om ketonen te helpen aanmaken.

BONUS: 11. Water!

Je hersenen bestaan uit ongeveer 80% water. Uitdroging kan brain frog veroorzaken. Ook wel hersenmist genoemd. En ook vermoeidheid en langzamere reactie en denk snelheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende zijn gehydrateerd, beter scoren op hersencapaciteit testen.

Meer weten over voeding?

Bekijk dan ook Wat is gezonde voeding? En hoe maak je gezond eten gemakkelijk?

en Waarom gezond ontbijten zo belangrijk is en wat is een gezond ontbijt?

Wat is jouw eigen ervaring met voeding en welke effect het heeft op je energie level of je denk capaciteit? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in