In dit artikel deel ik 10 voordelen van meditatie. Meditatie is een techniek waarmee we onze geest tot rust kan komen en de populariteit van meditatie neemt toe naarmate meer mensen de vele gezondheidsvoordelen ontdekken.

Meditation is a vital way to purify and quiet the mind, thus rejuvenating the body.”
– Deepak Chopra

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tussen de 16 en 21 procent van de Nederlandse bevolking weleens mediteert, waarvan 10 procent dit op regelmatige basis doet.

Je kunt het gebruiken om het bewustzijn van jezelf en je omgeving te vergroten. Veel mensen zien het als een manier om stress te verminderen en om je concentratie te verbeteren.

Mensen gebruiken de praktijk ook om andere gunstige gewoonten en gevoelens te ontwikkelen, zoals een positieve stemming, zelfdiscipline, gezonde slaappatronen en meer rust in je hoofd.

In dit artikel deel ik 10 gezondheidsvoordelen van meditatie.

Ben je op zoek naar praktische informatie hoe je kan mediteren, welke meditatietechnieken er zijn en 5 tips om te starten met mediteren, lees dan hierna dit artikel.

10 voordelen van Meditatie

Wat zijn de voordelen van Meditatie?

1. Meditatie vermindert stress en zorgt voor meer rust in je hoofd.

Stressvermindering is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen meditatie proberen. Veel meditatiestijlen kunnen stress helpen verminderen.

Normaal gesproken veroorzaken mentale en fysieke stress verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol. Dit veroorzaakt veel van de schadelijke effecten van stress.

Deze effecten kunnen de slaap verstoren, depressie en angst bevorderen, de bloeddruk verhogen en bijdragen aan vermoeidheid en troebel denken.

Bovendien kan meditatie ook de symptomen van stres gerelateerde aandoeningen verbeteren, waaronder het prikkelbare darm syndroom, posttraumatische stressstoornis en fibromyalgie.

Ben je een op zoek naar een rustgevende meditatie. Bekijk dan onderstaande video van Meditation Moments. De app is overigens echt een aanrader en gebruik ik zelf ook dagelijks.

2. Verbeterde slaap door mediteren

Verbeterde slaap door meditatie

Bijna de helft van de bevolking krijgt ooit te maken met slapeloosheid. Diverse meditatietechnieken kunnen je helpen te ontspannen en de gedachten die de slaap kunnen verstoren onder controle te houden. Dit kan de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkorten en de slaapkwaliteit verbeteren.

Bovendien kan het helpen om je lichaam te ontspannen, spanning los te laten en je in een vredige staat te brengen waarin je sneller in slaap valt.

3. Beheersing van angst door meditatie

Meditatie kan stressniveaus verminderen, wat zich vertaalt in minder angst.

Het is bijvoorbeeld aangetoond dat yoga mensen helpt angstgevoelens te verminderen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de voordelen van zowel meditatieve beoefening als fysieke activiteit.

4. Meditatie bevordert emotionele gezondheid

Betere emotionele staat door meditatie

Sommige vormen van meditatie kunnen leiden tot een verbeterd zelfbeeld en een positievere kijk op het leven.

Daarnaast kunnen Sommige meditatie vormen depressie verbeteren en negatieve gedachten verminderen. Het kan ook de hoeveelheid ontstekings cytokinen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cytokine)  verlagen, wat zou kunnen bijdragen aan depressie.

5. Mediteren kan leeftijdsgebonden geheugenverlies verminderen

De verbeterde focus die je kunt krijgen door regelmatige meditatie, kan je geheugen en mentale helderheid versterken. Deze voordelen kunnen helpen bij het bestrijden van leeftijdsgebonden geheugenverlies en dementie.

Kirtan Kriya is een meditatiemethode die een mantra of gezang combineert met herhaalde bewegingen van de vingers om je gedachten te concentreren. Studies bij mensen met aan leeftijd gerelateerd geheugenverlies hebben aangetoond dat het de prestaties op neuropsychologische tests verbetert. Bekijk hier het onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26445019/

6. Meditatie verbetert het zelfbewustzijn

Sommige vormen van meditatie kunnen je helpen een beter begrip van jezelf te ontwikkelen, waardoor je kunt groeien tot de beste versie van jezelf.

Zelf onderzoekmeditatie is bijvoorbeeld bedoeld om je te helpen een beter begrip van jezelf te ontwikkelen en de relatie met de mensen om je heen.

Andere vormen leren je gedachten te herkennen die schadelijk of zelfvernietigend kunnen zijn. Het idee is dat naarmate je meer bewust wordt van je denkgewoonten (mindset en gedachtes), je ze naar meer constructieve patronen kunt sturen.

Zo kan Tai Chi onder andere geassocieerd worden met verbeterde zelf effectiviteit, een term die wordt gebruikt om het geloof van een persoon in zijn eigen vermogen of vermogen om uitdagingen te overwinnen te beschrijven.

Bovendien kan ervaring met meditatie meer creatieve probleemoplossende vaardigheden cultiveren.

7. Mediteren kan vriendelijkheid opwekken

Vriendelijker door meditatie

Sommige soorten meditatie kunnen vooral positieve gevoelens en acties ten opzichte van jezelf en anderen versterken.

Metta, of liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, is een oefening waarbij je positieve gevoelens ontwikkelt, eerst voor jezelf en daarna voor anderen. Metta verhoogt positiviteit, empathie en medelevend gedrag naar anderen toe. Op Youtube staan verschillende video’s.

8. Meditatie verbetert je concentratie

betere concentratie door meditatie

Meditatie met gerichte aandacht is als gewichtheffen maar dan voor je aandacht spanne. Het helpt de kracht en het uithoudingsvermogen van je aandacht te vergroten.

Door meditatie ben je beter in staat om je aandacht bij een complexe taak te behouden en deze eerder te voltooien door een verbeterde concentratie.

9. Meditatie kan de bloeddruk verlagen

Rust en minder stress door regelmatig te mediteren

Meditatie kan ook de lichamelijke gezondheid verbeteren door de belasting van het hart te verminderen.

Na verloop van tijd zorgt hoge bloeddruk ervoor dat het hart harder werkt om bloed rond te pompen, wat kan leiden tot een slechte hartfunctie.

Hoge bloeddruk draagt ​​ook bij aan atherosclerose, of een vernauwing van de slagaders, wat kan leiden tot een hartaanval en beroerte.

Gedeeltelijk lijkt meditatie de bloeddruk onder controle te houden door de zenuwsignalen te ontspannen die de hartfunctie, de spanning van de bloedvaten en de ‘vecht-of-vlucht’-reactie coördineren die de alertheid in stressvolle situaties verhoogt

De bloeddruk daalt niet alleen tijdens meditatie, maar ook na verloop van tijd bij personen die regelmatig mediteren. Dit kan de belasting van het hart en de slagaders verminderen en hartaandoeningen helpen voorkomen.

10. Je kunt overal mediteren

Je kunt overal mediteren

Mensen beoefenen veel verschillende vormen van meditatie, waarvan de meeste geen gespecialiseerde apparatuur of ruimte nodig hebben.

Je kunt dagelijks met slechts een paar minuten oefenen.

Als je geïnteresseerd bent in het opnemen van meditatie in je routine, probeer dan een paar verschillende stijlen en overweeg begeleide oefeningen om aan de slag te gaan met een die bij je past.

Hoe mediteer je? Uitleg en verschillende meditatietechnieken. En 5 tips om te beginnen met meditatie? Lees dan hier verder.

Conclusie:

Meditatie is iets dat iedereen kan doen om hun mentale en emotionele gezondheid te verbeteren.

Je kunt het overal doen, zonder speciale apparatuur of lidmaatschappen.

Als alternatief zijn meditatiecursussen en locaties overal beschikbaar.

Er is ook een grote verscheidenheid aan stijlen, elk met verschillende sterke punten en voordelen.

Het uitproberen van een stijl van bemiddeling die bij je doelen past, is een geweldige manier om de kwaliteit van je leven te verbeteren, zelfs als je maar een paar minuten de tijd heeft om dit elke dag te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in