Home Gezondheid Wat Zijn de Voordelen en Nadelen van s’ochtends Citroenwater Drinken?

Wat Zijn de Voordelen en Nadelen van s’ochtends Citroenwater Drinken?

De laatste weken drink ik elke ochtend citroenwater, maar eerlijk gezegd wist ik niet precies wat de exacte voordelen of nadelen zijn van het drinken van citroenwater. Ik zag het altijd al voorbij komen via diverse kanalen en ben het zelf ook gaan toepassen, zonder echt te weten wat het nu oplevert of hoe je het beste citroenwater kan drinken.

Persoonlijk hou ik van heerlijk koud water en ik vulde altijd een kan water met citroen schijfjes en wat munt blaadjes. Blijkbaar is een halve verse citroen uitpersen in warm water veel effectiever. En is het verstandig om het citroensap uit een rietje drinken om je tanden te beschermen tegen tanderosie. Wist ik veel 😛

Glas citroenwater en een paar munt blaadjes erin

Tijd dus om op onderzoek te gaan en er een artikel over te schrijven 🙂  In dit artikel kan je lezen wat is citroen en waarom is citroenwater zo populair? De voedingsstoffen van een citroen. De voordelen en nadelen van Citroenwater en hoe je het beste citroenwater kunt maken.

Wat is citroen en waarom is citroenwater zo populair?

Citroen is een van de meest veelzijdige en populaire citrusvruchten. Door zijn verfrissende geur en smaak is het een populaire keuze. Citroen wordt ook veel gebruikt in allerlei dranken, zoals thee, cocktails en sappen. Naast het voor de hand liggende gebruik als smaakstof, wordt citroen ook gebruikt vanwege zijn medicinale voordelen. Citroen is een rijke bron van vitamine C en heeft bijzonder veel voordelen voor de gezondheid, variërend van zijn antibacteriële en antivirale eigenschappen tot immuun versterkende kenmerken.

Voedingstoffen Citroen

Citroenen vallen bevatten een tal van voedingsstoffen. Denk aan vitamine C, vitamine B, natrium, kalium, citroenzuur, kalk, flavonoïden, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels.

Citroenwater nuttigen

Citroenwater / sap is een van de meest gebruikelijke manieren om van de gezondheidsvoordelen van citroen te profiteren. Citroensap werkt als een spijsverterings- en ontgiftingsmiddel en helpt bij het reinigen van de lever, wat weer een betere spijsvertering oplevert.

Citroensap is ook een effectieve manier om af te vallen, omdat het de stofwisseling van het lichaam verhoogt. Voor mensen die citroen willen gebruiken om af te vallen, kan het drinken van citroensap elke ochtend en op een lege maag  goede resultaten opleveren. Het is echter geen wondermiddel en je zal het uiteraard ook nog andere dingen voor moeten doen 😉

Naast de voordelen zoals gewichtsverlies, heeft het elke ochtend drinken van warm citroenwater ook andere voordelen.

In onderstaand overzicht heb ik enkele van de meest effectieve gezondheidsvoordelen opgesomd van het drinken van citroensap met warm water (elke ochtend).

12 Voordelen van het drinken van Citroenwater

 1. Elke ochtend citroensap drinken met warm water helpt de pH-balans van het lichaam op peil te houden.
 2. Helpt bij het handhaven van een gezonde spijsvertering en dus bij het reguleren van de natuurlijke stoelgang.
 3. Citroensap is ook erg effectief bij het reinigen van de lever, omdat het de lever bevordert om gifstoffen weg te spoelen.
 4. Citroensap is een rijke bron van vitamine C en beschermt het lichaam tegen tekorten aan het immuunsysteem.
 5. Naast vitamine C zijn citroenen ook een rijke bron van kalium, calcium, fosfor, magnesium enz.
 6. Met zijn krachtige antibacteriële eigenschappen helpt citroensap infecties te bestrijden
 7. Werkt als een ontgiftingsmiddel
 8. Helpt bij het bestrijden van verkoudheid
 9. Citroenwater is ook een populaire remedie voor verschillende soorten huidproblemen, variërend van acne, huiduitslag en rimpels tot donkere vlekken. Vitamine C in citroenen kan helpen bij het verminderen van huidrimpels, droge huid door veroudering en schade door de zon.
 10. Citroensap met warm water helpt bij snel gewichtsverlies omdat het de spijsvertering bevordert en de stofwisseling versnelt.
 11. Citroensap met warm water helpt het lichaam gehydrateerd te houden omdat het elektrolyten aan het lichaam levert.
 12. Het drinken van citroensap met warm water helpt ook om gewrichts- en spierpijn te verminderen.

5 nadelen of mogelijke gevolgen van het drinken citroenwater

Gelukkig zijn er meer voordelen dan nadelen aan het drinken van citroenwater. Maar toch is teveel van alles bijna nooit goed en zo heeft teveel citroenwater ook wat nadelen.

 1. Teveel Citroensap kan je tanden beschadigen en tanderosie veroorzaken. Hoewel een scheutje citroen in je water onschadelijk lijkt, kan het schade aanrichten aan je tanden en kan het ook gaatjes veroorzaken. Drink als het kan altijd met een rietje om de zuurblootstelling op je tanden te verminderen.
 2. Teveel citroenwater kan je maag irriteren en maagzuur veroorzaken.
 3. De citroenschil is gevoelig voor bacteriën en de bacterie E.coli kan er in zitten. Dit kan misselijkheid en diarree veroorzaken. Om dit te voorkomen kan je de citroen uitpersen in het glas water;)
 4. Er is ook uit onderzoek gebleken dat citrusvruchten migraine kunnen veroorzaken. De vruchten kunnen door een allergische reactie een migraineaanval veroorzaken. Tyramine, een specifieke stof in citrusvruchten, zou de boosdoener kunnen zijn. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8681169/
 5. Heb je last van aften op je lip? Probeer citroenwater dan te vermijden. Dit heeft namelijk het potentieel om de aften te verergeren en de zweertjes in de mond nog meer te irriteren.

Hoe kan je het beste citroenwater maken en drinken?

 1. Vul een een groot glas (250 – 350 ml) met warm water.
 2. Voor een glas op lichaamstemperatuur kan je een half glas met gekookt water en de andere helft met koud water uit de kraan vullen. Op deze manier kan je het ook direct drinken.
 3. Knijp het sap van een halve citroen uit en voeg dit toe aan het warme water.
 4. Je kunt eventueel ook wat verse munt of gember toevoegen voor meer smaak en nog meer vitamines en mineralen.
 5. Roer het goed door, en drink direct op. Het liefst met een rietje om je tanden te beschermen
 6. Wacht hierna een half uurtje voordat je wat gaat eten.
 7. Leg je de helft van de citroen met de snijkant omlaag in een kommetje en leg deze in de koelkast.

Video: wat heeft citroenwater voor effect op je lichaam.

Afronding

Hetzelfde als met een ochtendroutine of bepaalde gewoontes is het vooral belangrijk om te experimenteren wat voor jou persoonlijk het beste werkt. Dat er genoeg voordelen zijn aan het drinken van citroenwater dat is duidelijk 😉

En of je het nou ’s ochtends drinkt of gewoon tussendoor is ook helemaal prima.

Heb jij nog tips voor een heerlijk verfrissend en gezond drankje? Laat het vooral achter in de comments ik ben erg benieuwd 🙂

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mobiele versie afsluiten