Wat is meditatie, wat zijn de Voordelen en hoe doe je het? Waar meditatie tot nog niet zo lang geleden een zweverig begrip was, is het inmiddels behoorlijk geïntegreerd in de Westerse maatschappij. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tussen de 16 en 21 procent van de Nederlandse bevolking weleens mediteert, waarvan 10 procent dit op regelmatige basis doet.

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1 en meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out.

Niet zo opmerkelijk dat zoveel mensen behoefte hebben aan rust.
Eén van de meest helpende bewezen methoden hiervoor, is meditatie.

Door te mediteren leer je beter naar je lichaam te luisteren en ontstaat er ruimte in de grote chaos en ruis van gedachten. Ook leer je steeds meer waarnemer te zijn in plaats van geïdentificeerd te zijn met je gedachten en overtuigingen.

Wat meditatie precies is, wat de voordelen zijn en hoe je hier eenvoudig zelf mee kunt beginnen, lees je in dit artikel.

Wat is meditatie, wat zijn de voordelen van Mediteren en hoe doe je het 2

Wat is Meditatie

Meditatie is het afleren van de automatismen die de natuurlijke staat versluieren. Dit kan door middel van verschillende technieken. Door te mediteren train je de mind (de geest) in het herkennen van die eigen natuur, dus zonder de verstoring van gedachten. Vaak zijn we zo opgeslokt door onze gedachten, dat we ons daarmee identificeren. Terwijl: dit zijn slechts gedachten en dit is niet ‘de werkelijkheid’. Meditatie is het loskoppelen van die identificatie van de gedachtenstroom.Het is het beoefenen van gewaarzijn. Het te ervaren wat je ervaart, zonder dat te willen veranderen.

De voordelen van meditatie

En waarom zou je dan willen mediteren?
Eén van de belangrijkste voordelen van meditatie is het kalmeren van de geest. Het stiller maken van het continue denken. En daarbij geeft meditatie ook inzichten. Dit komt omdat er ruimte staat tussen al het drukke denken door. In de stilte en de rust kun je helderder zien. Hoe meer je oefent, des te beter kun je waarnemen en de rust en stilte in jezelf herkennen.
Door de diepe rust en ontspanning die ontstaat tijdens het mediteren, kan het lichaam haar natuurlijke staat herstellen. Stress, spanning, angsten en depressies verminderen wanneer je met enige regelmaat mediteert.

Hoe mediteer je? Uitleg en verschillende meditatietechnieken. 

Jongetje die aan het mediteren is met koptelefoon

Eigenlijk is het heel simpel: zitten in stilte. Maar simpel is vaak het moeilijkst.
Het is best lastig om zomaar te gaan zitten in stilte en te verwachten dat je gedachten kalm worden. Je hebt een bepaalde mate van ontspanning nodig om te kunnen mediteren.
Een bekende manier om meer te ontspannen is bijvoorbeeld door het beoefenen van yoga. Maar ook een korte bodyscan, of een paar keer bewust in- en uit te ademen met je ogen dicht kan je al helpen om te ontspannen en vanuit die staat te gaan mediteren.

Meestal wordt er gemediteerd met je ogen dicht, om zo de hoeveelheid binnenkomende prikkels te verminderen, maar het kan ook met je ogen open.
Het belangrijkste is dat je je geest iets te doen wilt geven, om niet alleen maar aan het denken te zijn. Daarom wordt in meditatie vaak gebruik gemaakt van verschillende technieken. Een aantal voorbeelden:

  • Bodyscan
    Hierbij breng je je aandacht naar verschillende delen van je lichaam. Bijvoorbeeld eerst naar je voeten, dan naar je onderbenen, knieën, bovenbenen en het bekken. Daarna breng je je aandacht naar je buik, je onderrug, je borst en je schouders. Vanuit hier volg je je aandacht naar je armen, je handen en ook verder omhoog naar je nek, je gezicht en de bovenkant van je hoofd. Er zijn tal van variaties mogelijk, maar door zo bewust naar de delen van je lichaam te gaan, geef je je drukke geest wat te doen en voel je jezelf, je lichaam, veel bewuster.
  • Adem volgen
    Een andere techniek is het volgen van je ademhaling. Deze kun je op verschillende plekken en ook op verschillende manieren waarnemen. Bijvoorbeeld de adem bij je neus voelen en dan naar binnen volgen.
    Je kunt je adem ook waarnemen in je buik en in je borst en dan waarnemen wat je voelt wanneer je in- en uitademt.
    Je kunt ook je adem tellen. Elke in- en uitademing telt dan als één. Zo tel je van één, twee, drie naar tien. Raak je onderweg de tel kwijt, dan begin je weer opnieuw.
  • Ervaren van alles wat je voelt, ziet, ruikt
    Dit is vooral een fijne techniek wanneer je met je ogen open wilt mediteren. Hiervoor ga je zitten en breng je eerst je aandacht naar je adem. Vervolgens kijk je naar een punt ergens voor je. Fixeer niet op dit punt, wissel af en toe wat naar links en rechts. En dan begint het waarnemen: Hoe zit je? Hoe voelt het oppervlak waar je op zit? Hoe voelen je voeten? En wat ruik je? Voel je iets van een verschil van luchttemperatuur op je huid? Wat voel je in je lichaam?
    Door je aandacht te brengen op de sensaties van het lichaam en dit waar te nemen, geef je je drukke monkey mind iets te doen en ben je veel meer aanwezig in het moment. Het is eigenlijk een soort van ‘aandachtig nietsdoen’.

Voor alles geldt: wanneer er gedachten opkomen, laat deze dan als wolkjes aan de lucht verdwijnen en breng je aandacht liefdevol terug naar dat waar je mee bezig was.

Mediterende vrouw die haar gedachten laat verdwijnen als wolkjes aan de lucht

5 tips om te beginnen met mediteren

#1 – Begin met geleide meditaties
Wanneer je net begint met mediteren, kan het nog best onwennig zijn. Door het doen van een geleide meditatie, word je geholpen om je aandacht op iets te focussen. Zo leer je eenvoudig hoe je uiteindelijk ook zelf en in stilte kunt mediteren. Download een meditatie app (bijvoorbeeld Headspace of Meditation Moments) and you’re good to go.

#2 – Start je dag met een meditatie
De vlieger van “later wordt meestal niet” gaat hier zeker op. Je kunt het beste je meditatie gelijk in de ochtend doen. Niet alleen omdat je dan nog op je scherpst bent en weinig prikkels van de dag hebt gehad, ook omdat je hiermee voorkomt dat je goede voornemen voor de zoveelste keer wordt opgeschoven naar een volgende dag.

#3 – Wees niet te streng
De ene keer gaat het gemakkelijker dan de andere keer. Soms zullen de gedachten en afleiding continue blijven komen. Raak hier niet door gefrustreerd, maar accepteer het gewoon zoals het is. Ook dat is de kunst van meditatie: waarnemen en daarin ontspannen.

#4 – Begin met korte meditaties
Wanneer je even geoefend hebt met een app, kun je in stilte gaan mediteren. Zet hiervoor om te beginnen een timer van bijvoorbeeld 2 tot 5 minuten. Het gaat niet zozeer om de duur van de meditatie, het gaat erom dat je het doet. Liever twee of drie momenten van korte meditaties per dag, dan één keer in de zoveel tijd een lange meditatie.

#5 – Focus op je adem
Om je drukke hoofd wat te doen te geven, helpt het om je aandacht op iets simpels te houden. Bijvoorbeeld je adem. Je kunt bijvoorbeeld voelen hoe je buik omhoog en naar beneden gaat, of je kunt je adem tellen. Het idee hierachter is is dat je je aandacht focust waardoor je minder snel wordt meegenomen door je gedachten. Merk je dat je toch bent afgedwaald, breng dan gewoon je aandacht weer terug naar je adem.

Aan de slag!

Met deze tips kun je gelijk aan de slag, maar neem ook dit mee: hecht geen waarde aan het resultaat. Het is geen kunstje of een trucje met een bepaald doel. Het is niet iets dat je moet ‘kunnen’ of iets dat moet ‘lukken’. Je hoeft het alleen maar te doen. Zitten en waarnemen. Observeren.

Geef jezelf de tijd. Van het eten van één bord groenten ben je ook niet ineens gezond en na één rondje rennen ben je ook niet ineens topfit. Verwacht dus ook niet van een aantal meditaties gelijk een of ander magisch effect. Je zult de effecten gaan merken wanneer je het met regelmaat beoefent.

Geniet van het proces, van de groei en ontwikkeling.
Het is een mooie ontdekkingstocht.

Hier als bonus wat heerlijke meditatie muziek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here