Als iets een positieve impact op mijn leven heeft gehad, dan is het wel een goede ochtendroutine en vroeger opstaan. Echter blijft het nog steeds een uitdaging om daadwerkelijk ruim een uur eerder op te staan, zelfs als ik uit eigen ervaring weet hoeveel verschil een goede ochtendroutine kan maken.

Dus als jij net zoals mij worstelt met de strijd in de vroege ochtend, ben je niet de enige. We hebben allemaal wel eens te maken gehad met het bekende dilemma dat we vroeg willen opstaan en het beste uit onze dag willen halen, maar dat we steeds maar weer op snooze drukken.

Maar maak je geen zorgen 🙂  Ik heb een aantal tips samengesteld die je zullen helpen om niet alleen vroeger op te staan, maar je ook aan je nieuwe ochtendroutine te houden als een pro.

Boekentips voor een goede ochtendroutine:

The Miracle Morning Hal elrod

6 gewoontes om je leven succesvoller te maken

Dear Good Morning

De succesformule om wél iedere dag fit en energiek op te staan

10 tips vroeger opstaan:

Hoe je vroeger opstaat en je jezelf er aan houdt

Ochtendroutine makkelijker opstaan

1. Bepaal een belangrijke reden om vroeg op te staan

Begin met het definiëren van een belangrijke reden om vroeg op te staan. Of het nu is om aan je persoonlijke projecten te werken, om te sporten of gewoon om rustig de tijd te hebben om na te denken.

Een belangrijke reden zal het makkelijker maken om door de aanvankelijke weerstand heen te komen.

Identificeer een specifiek doel of activiteit die je enthousiast maakt om vroeg op te staan. Als je bijvoorbeeld een passie hebt voor schrijven, leg je dan vast dat je het eerste uur van de dag daaraan gaat werken.

Of hou je net zoals ik van de buitenlucht, een mooie wandeling of een frisse ochtendduik?

Als je een duidelijk doel hebt, wordt vroeg opstaan zinvoller en leuker.

2. Bouw het vroeger opstaan in kleine stapjes op.

In plaats van je wektijd abrupt aan te passen, kun je ook proberen dit in kleine stappen van 15 minuten aan te passen. Deze geleidelijke aanpak zorgt ervoor dat je lichaam (en mentaal) zich soepeler aanpast aan de verandering.

Begin met je wekker 15 minuten eerder te zetten dan normaal. Zet hem na een paar dagen consequent te zijn geweest nog eens 15 minuten eerder. Deze geleidelijke aanpassing voorkomt dat je lichaam een schok krijgt en helpt je interne klok zich op natuurlijke wijze aan te passen.

3. Consistent slaapschema:

Streef ernaar om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, zelfs in het weekend. Consistentie helpt om de interne klok van je lichaam te reguleren, waardoor het makkelijker wordt om vroeg wakker te worden.

Consistentie is de sleutel.

Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden helpt je circadiaanse ritme te reguleren, waardoor je ’s nachts makkelijker in slaap valt en in de ochtend makkelijker wakker wordt.

4. Creëer een rustgevende slaapomgeving:

Zorg ervoor dat je slaapkamer bevorderlijk is voor de slaap. Houd het donker, stil en op een comfortabele temperatuur.

Investeer in verduisterende gordijnen om extern licht tegen te houden, gebruik oordopjes of een witte ruis machine om geluiden te maskeren en zorg voor een comfortabele kamertemperatuur om een ideale slaapomgeving te creëren.

5. Beperk beeldschermtijd voor het slapengaan:

Het blauwe licht van schermen kan de kwaliteit van je slaap verstoren. Probeer schermen minstens een uur voor het slapengaan te vermijden om je lichaam en geest te helpen op een natuurlijke manier voor te bereiden op je slaap.

Het bezig zijn met schermen voor het slapen gaan kan de productie van melatonine onderdrukken, een hormoon dat de slaap regelt. Probeer in plaats daarvan een fysiek boek te lezen, ontspanningstechnieken te oefenen of te genieten van een warme kop cafeïnevrije thee voor het slapen gaan.

6. Ochtendroutine belonen:

Ontwerp een ochtendroutine die je opwindt. Of het nu lezen, mediteren, stretchen of dagboeken zijn, leuke activiteiten geven je een reden om uit bed te springen.

Ontwerp je ochtendroutine rond activiteiten waar je van houdt.

En als het je gelukt is om je ochtendroutine naar wens uit te voeren, mag je dit ook zeker belonen.

7. Stel meerdere alarmen in:

Gebruik meerdere wekkers die strategisch in je kamer zijn geplaatst. Dit voorkomt de voor veel bekende snooze-knop marathon en dwingt je om fysiek uit bed te komen.

Zet de wekkers dwars door de kamer, zodat je fysiek uit bed moet komen om ze uit te zetten. Als je eenmaal wakker bent, is het makkelijker om wakker te blijven en aan je dag te beginnen.

Wat je ook doet, gebruik NIET de snooze knop 😀

If you snooze, you lose

8. Drink gelijk 1 of 2 glazen water.

Drink minimaal 1 glas water zodra je wakker wordt. Hydratatie brengt je stofwisseling op gang en helpt om die ochtendhumeur van je af te schudden.

Houd een glas water naast je bed. Drink het water nadat je je wekker hebt uitgezet om je stofwisseling op gang te brengen en vocht aan te vullen dat je tijdens je slaap bent kwijtgeraakt.

9. Blootstelling aan natuurlijk licht:

Open je gordijnen of ga een paar minuten naar buiten om jezelf bloot te stellen aan natuurlijk licht. Deze blootstelling helpt de interne klok van je lichaam te reguleren, waardoor het makkelijker wordt om wakker te worden en je alert te voelen.

10. Zoek een buddy, of een accountability partner

Schakel een vriend(in), collega of familielid in om je te vergezellen op je reis naar de vroege ochtend. Het delen van je doelen en vooruitgang met iemand anders kan het proces leuker en motiverender maken.

Deel je doelen voor de vroege ochtend met een vriend of familielid met vergelijkbare ambities. Neem regelmatig contact met elkaar op om elkaar aan te moedigen, de voortgang te delen en samen de prestaties te vieren.

Of nog beter, ga samen de uitdaging aan. Zo ben ik een jaar lang samen met mijn beste maat om 6 uur gaan zwemmen (2 of 3 x per week) Zowel in de winter als in de zomer en dit waren de beste tijden ooit.

Tijd om dit weer op te pakken 🙂

Bonus tip:

Je kan een ochtendroutine gebruiken om je persoonlijke of zakelijke doelen sneller te behalen, maar je kan het ook gebruiken voor een vrije dag.

Vandaag is mijn vrije dag.

En JAWEL ik ben vanochtend om 6 uur opgestaan, ben om 7 uur gaan wandelen. Om 8 uur een frisse duik genomen en om 10 uur op de koffie bij mijn ouders. Een heerlijke waardevolle ochtend op mijn vrije dag.

Simpelweg door lekker op tijd op te staan, in controle en te genieten van elk moment.

Dus probeer om vroeger op te staan, maak een planning van je gewenste activiteiten en ervaar wat voor positieve impact het kan maken.

Geniet ervan!

Boekentips voor een goede ochtendroutine:

The Miracle Morning Hal elrod

6 gewoontes om je leven succesvoller te maken

Dear Good Morning

De succesformule om wél iedere dag fit en energiek op te staan

Conclusie vroeger opstaan:

Beter voelen door sporten in de ochtend

De weg naar persoonlijke ontwikkeling of persoonlijke succes is afhankelijk van consequente inspanning. En de kracht van de vroege ochtend omarmen kan je leven echt veranderen en je de extra tijd en helderheid geven die je nodig hebt om je doelen te bereiken.

Dus gebruik deze tips om vroeger op te staan, spring uit bed en begroet elke ochtend met veel enthousiasme.

Houd de visie van je doelen in gedachten en laat je toewijding aan actie je leiden naar een gelukkiger en succesvoller leven. En vergeet ook zeker niet te genieten van het gehele proces.

Meer lezen over een ochtendroutine, sporten in de ochtend of op zoek naar meer tips? Bekijk dan ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in