Naast mindfullnes, yoga, meditatie en een ontspanningsmassage, heeft ook het regelmatig wandelen in een natuurrijke omgeving een rustgevende en ontspannen werking.

Het lijkt ergens wellicht te simpel voor woorden, zo’n wandelingetje in de natuur als remedie tegen een heleboel kwaaltjes, maar de voordelen en waarde van wandelen in de natuur wordt nog regelmatig onderschat.

Want wist je dat je een regelmatig bezoek aan de natuur ter bevordering van innerlijke rust is en het je concentratievermogen verbeterd?

In dit artikel delen we de 5 meest belangrijke voordelen van wandelen in de natuur én 5 tips (plus bonus-tip) om hier gelijk mee aan de slag te kunnen gaan!

Want hoe fijn is het om zoiets eenvoudigs te kunnen doen en daarmee een groot deel van de stress in je dagelijks leven te kunnen verminderen?

Onnatuurlijke manier van leven

Alle ziekten van lichaam en geest van de moderne mens hebben hun oorsprong in de onnatuurlijke gewoonten van leven. Zo sluiten we ons veelal op tussen vier muren en gaan we alleen naar buiten om snel boodschappen te doen in de stad en keren we daarna weer terug naar dat gebouw met vier muren en een dak.

Minimaal één keer per week

Man die wandelt in de nederlandse natuur in een veluwe gebied

Alhoewel het aan te raden is om eigenlijk dagelijks een wandeling te maken – bij voorkeur in de natuur – is dat soms (nog) niet voor iedereen haalbaar. Het regelmatig terugkeren naar de natuur is van groot belang. Zeker wanneer je veel in de stad bent, mis je vaak de heilzame werking van het groen in de natuur. Ga daarom minimaal één keer per week naar een bos of andere natuurrijke omgeving om je als het ware ‘onder te dompelen’ in de natuur en je te voeden met haar krachten, frisse zuurstof en rustgevende stofjes.

We delen hierbij 5 belangrijke voordelen van het wandelen in de natuur met je:

1. Reductie van stresshormonen

Zowel in het bos lopen als uitkijken over een groene omgeving, bijvoorbeeld een tuin, verlaagt de cortisolconcentratie in ons speeksel (cortisol is het welbekende stresshormoon). Zeker wanneer je heel bewust in de natuur wandelt, dus de bomen en al het groen om je heen waarneemt, je focust op je adem, merk je al snel het rustgevende effect. Het zorgt er ook voor dat het zenuwstelsel minder geneigd is om in de vecht-of vluchtmodus te staan.

In deze continue draaiende maatschappij is het cortisol veelal veel te hoog, dus het is van belang dat je dit regelmatig verlaagt.

2. Verlaging van de hartslag

In tegenstelling tot het wandelen in de stad, dat veelal de hartslag verhoogt, heeft wandelen in de natuur als voordeel dat het de hartslag verlaagt. Dit is ook weer van belang voor het verlagen van het cortisolgehalte in je bloed. Vertraag dan ook regelmatig je pas wanneer je je gehaast voelt en je zult merken dat dit je wat kalmeert.

3. Bevordert een goede nachtrust

Door het wandelen verlaagt het stresslevel in je lichaam, waardoor je ook beter zult slapen. Een wandeling een uur voor het slapen gaan is daarom ook een hele goede en rustgevende activiteit om de dag mee te eindigen. Tevens is een korte wandeling na de maaltijd heel helpend voor een goede spijsvertering, wat ook weer ten goede komt aan een goede nachtrust.

4. Vergroot het concentratievermogen en creativiteit

In deze 24/7 draaiende maatschappij hebben we maar geringe momenten van echt rust. Iets wat van essentieel belang is voor een optimale concentratie. Rust en ontspanning is nodig als tegenhanger van alle actiegerichte werkzaamheden. Daarom is een wandeling in de natuur zo bevorderlijk voor het concentratievermogen en creativiteit, omdat het je tot rust brengt en het je oplaadt.

5. Een gemakkelijke manier om aan je dagelijkse beweging te komen

Het is natuurlijk niets in vergelijking met een intensieve high intensity training, maar wandelen is een perfecte activiteit om je conditie te bevorderen en je lichaam (en geest) fit te houden. Zeker wanneer je gevoelig bent voor stress is een mildere vorm van inspanning (zoals wandelen) een stuk gezonder dan nóg meer cortisol je lichaam in te jagen met een intensieve work-out.
Wist je trouwens dat je met een beetje stevig doorwandelen al gauw zo’n 350 calorieën per uur verbrandt? Dat scheelt je weer wat geploeter in de sportschool.

Nu weet je wat de meest belangrijke voordelen van wandelen in de natuur zijn, maar hoe zorg je ervoor dat je het ook gaat DOEN? Om je hierin te stimuleren hebben we onze 5 meest helpende adviezen voor je op een rijtje gezet:

5 tips om te gaan wandelen:

Wandelen in de natuur. Zonsondergang in de veluwe

1. Koppel een rondje wandelen aan een al bestaand onderdeel van je dagelijkse routine.

Bijvoorbeeld: na het doen van de afwas, ga je gelijk naar buiten om een rondje te wandelen. Het maken van zo’n soort koppeling maakt het eenvoudiger om nieuwe gewoontes te implementeren in je dagelijks leven. En dat is wat je het liefste wilt: er een dagelijkse gewoonte van maken. Het kost je dan minder energie én het levert je op den duur meer op! Win-win dus.

2. Vind een wandel-buddy.

Soms heb je nou eenmaal een stok achter de deur nodig om te gaan. Dan is het jezelf committen aan een afspraak met iemand anders daar een handige truc voor (iets met ‘jezelf te slim af zijn’). Dit kan iemand zijn waar je werkelijk fysiek mee gaat wandelen, of je kunt afspreken om bijvoorbeeld te bellen terwijl je aan het wandelen bent. Kleine side note: zorg dat je een deel van de wandeling ook in stilte doet, om meer bewust te zijn van de omgeving om je heen.

3. Zoals eigenlijk met alles: begin klein.

Maak het jezelf gemakkelijk. Een rondje van 10 minuten is óók een rondje. Wanneer je dit zo een aantal keer hebt gedaan, zal je merken dat het gemakkelijker wordt om het iets uit te breiden.

4. Herinner jezelf eraan hoe fijn het is.

Wanneer je even niet zo’n zin hebt. Of geen tijd lijkt te hebben. Knoop jezelf dan bij deze nog extra in de oren dat het je uiteindelijk zoveel oplevert. (rust, meer concentratie, helderheid, betere nachtrust, conditie…)

5. Ga op onderzoek uit en ontdekt mooie, nieuwe gebieden.

Misschien wel heel dicht bij jou in de buurt! Ga naar een groene, natuurrijke omgeving en laat, zodra je daar begint te wandelen, je haast en plan los. Laat je voeten en je inspiratie je weg bepalen.

BONUS tip: Als je iets meer van zekerheid houdt, download dan deze app met duizenden wandelroutes door heel Nederland : https://www.route.nl/ . Zo kom je ongetwijfeld op mooie en nieuwe plekken terecht en dat maakt het wandelen nog leuker en aantrekkelijker.

Ook als je niet elke dag de tijd hebt om urenlang te wandelen is het belangrijk om je bewust te worden van de heilzame werking van de natuur en daar minimaal één keer per week naartoe te gaan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in