Wat is persoonlijke ontwikkeling en wat zijn belangrijke voordelen van persoonlijke groei? Persoonlijke ontwikkeling gaat over investeren in jezelf, zodat je groeit als persoon en beter in staat bent je leven te managen. Persoonlijke groei is niet een korte termijn strategie, het is een levenslang proces. BlijvenGroeien;)

Zowel in je persoonlijke als zakelijke leven gaat persoonlijke groei over het niveau van zelfkennis, bewustzijn, je identiteit, je skills, talent en potentieel. Het gaat over het verbeteren van de kwaliteit van je leven en het realiseren van je dromen. Het gaat over doelen stellen, focus, je maximale potentieel te bereiken en het leven creëren dat je wilt leven.

“Life is growth. If we stop growing, technically and spiritually, we are as good as dead.”
– Morihei Ueshiba

Wordt de beste versie van jezelf en ontwikkel en investeer in persoonlijke ontwikkeling en groei

Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je pro actief optreedt in plaats van reactief. Je onderneemt actie om dingen waar te maken, in plaats van af te wachten totdat “goede“ dingen gebeuren.

Het lukt waarschijnlijk niet in een keer in om je doelen te behalen, maar als je je dromen en doelen najaagt, doe je ervaring en kennis op, groei je als persoon en ervaar je meer voldoening in het leven. Daarnaast als je helder hebt waar je het voor doet en waar je naartoe wilt, is het makkelijk om op het juiste pad te blijven en te werken richting je einddoelen.

Persoonlijke ontwikkeling is niet alleen maar een manier om problemen op te lossen. Het is een kwestie van blijven groeien. Groeien en ontwikkelen voor een beter leven en om een betere versie van jezelf te worden.

“Leef je mooiste leven”
– Michael Pilarczyk

Ik geloof erin dat investeren in jezelf een levenslang proces is. Ook dat het niveau van succes gelijk staat aan het niveau van ontwikkeling. Als je meer wilt bereiken in het leven, zal je moeten investeren in jezelf.

“Income seldom exceeds personal development.”
– Jim Rohn

De 7 belangrijkste voordelen van persoonlijke ontwikkeling Mindset.

1. Zelfkennis en bewustzijn

Zelfkennis en bewustzijn Wat is belangrijk voor jou Wat wil je bereiken Wat is je doel2

Persoonlijke groei en ontwikkeling begint met zelfkennis en bewustzijn. Je moet weten wie je echt bent, wat je waarden zijn, waar je in gelooft en wat je doel is in het leven.

Wat wil je bereiken? Zowel in je persoonlijke als zakelijke leven. Echte voldoening zal je nooit krijgen als je de dromen van iemand anders najaagt.

Als je een gelukkig bestaan wilt creëren en wilt leven vanuit zingeving, dan zal je dingen moeten doen waar je volledige voldoening uit krijgt. Om deze dingen te doen, zal je ook in jezelf moeten investeren zodat je in staat bent je doelen en dromen na te jagen.

Zelfbewustzijn is de eerste stap in het persoonlijke ontwikkelingsproces.

“Be patient with yourself. Self-growth is tender; it’s holy ground. There’s no greater investment.”
– Stephen Covey

Elke dag ontvang je informatie over wat je wilt in het leven, maar als je je hier niet van bewust bent, zullen deze wensen en kansen je al snel ontglippen. Dit werkt hetzelfde met kansen zien en kansen grijpen, elke dag komen er kansen voorbij, maar zie je die ook?

Elke dag krijg je te maken met situaties die je niet zo prettig vindt. Stel je jezelf eens wat vragen zoals:

  • Als ik deze situatie niet leuk vind, hoe zou ik het wel leuk vinden?
  • Hoe zou ik me gedragen als ik deze competentie goed zou kunnen? Bijvoorbeeld goede leiderschap skills, of schrijf skills, spreek skills, etc.
  • Als dit iets is wat ik niet wil, wat wil ik dan wel?
  • Als deze situatie zou zijn zoals ik het zou willen, hoe zou dat er dan precies uitzien?
  • Als ik alle middelen heb om deze situatie te veranderen, welke veranderingen zou ik dan uitvoeren?

Door deze vragen te stellen, krijg je een duidelijk beeld van wat je wel wilt in het leven.

Als je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling en je hebt een grote mate van zelfkennis, dan ben je bewust tussen het contrast tussen wat je wel en niet wilt. Vanuit hier kan je bepalen welke skills je graag beter zou willen leren, zodat je hierdoor weer een stukje dichterbij bent bij het gewenste resultaat.

Als je doet wat je leuk vindt, kan je veel plezier ervaren tijdens het najagen van je dromen.

“Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself.”
– George Bernard Shaw

2. Een duidelijk doel zorgt voor sturing  

Focus gericht op de toekomst mindset

Als je meer zelfkennis hebt ontwikkeld, heb je een duidelijker beeld van wat je precies wilt bereiken in het leven. Je weet wat je energie geeft, wat je graag doet en waar je naartoe wilt.

Het maken van keuzes wordt hierdoor een stuk makkelijker. Dingen die eerst een groot gedeelte van je tijd innamen, komen nu niet meer op je To-Do lijst. Nu realiseer je jezelf dat ze niet in lijn staan met je einddoelen en je niet vooruit helpen.

Als je goede doelen stelt, beperken ze je workload en verbeteren de kwaliteit van alles wat je doet. Een doel wat je echt wilt bereiken, houd je namelijk op de juiste weg ernaartoe. Het zorgt voor focus en sturing en wellicht nog wel belangrijker, het maakt je bewust van de dingen die je juist niet moet doen.

Als je een duidelijk einddoel hebt en weet waar je naartoe wilt, is het makkelijk om alle dingen weg te strepen die je niet dichter bij je doel brengen.

3. Verbeterde concentratie en effectiviteit

Concentratie en focus en effectiviteit. Man die keuzes moet maken

Hoe meer je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, hoe meer inzicht en helderheid je creëert. Zelfs met een duidelijk en helder doel, komen er verschillende taken op je pad. Hoe meer je persoonlijke ontwikkeling groeit, hoe makkelijker het wordt om te prioriteren. Je doelen zijn helder en daarom is het makkelijker om taken te identificeren die je verder helpen op dat moment.

Een verbeterde concentratie en focus komt ook door het kennen van je sterke eigenschappen en hier ook naar te handelen.

Een van de grootste obstakels die concentratie en effectiviteit in de weg zitten, zijn afleidingen. Bewust bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling helpt je om gefocust te blijven en het helpt om afleidingen te weerstaan.

Wil je meer weten over productiviteit en afleiding? 100 productiviteit tips en Hoe kan je afleiding voorkomen en hierdoor productiever zijn?

“Personal development is a major time-saver. The better you become, the less time it takes you to achieve your goals.”
– Brian Tracy

Persoonlijke ontwikkeling is een voortdurende reis en met elke stap wordt het makkelijker om de echte waarde van taken te bepalen. Het stelt je in staat om te bepalen welke waarde een taak, project of activiteit biedt en maakt het daarom makkelijker om een keuze te maken.

4. Meer motivatie

Meer motivatie als je weet wat je wilt.

Als je weet wat je wilt bereiken, is het makkelijker om in te zien wat de voordelen zijn van het ondernemen van actie. Zonder actie namelijk geen resultaat.

Je bent meer gemotiveerd om actie te ondernemen als je het einddoel helder voor ogen hebt, zelfs als een taak niet leuk is om te doen, zie je sneller de voordelen van het nemen van de noodzakelijke stappen.

 “If you are working on something that you really care about, you don’t have to be pushed. The vision pulls you.”
-Steve Jobs

Als je accepteert dat persoonlijke groei iets is wat voortdurend is en je hierop blijft focussen, dan zal je merken dat elke dag het iets duidelijker wordt wat je graag wilt bereiken.

Hoe beter je weet wat je graag wilt, hoe meer je inziet dat het bereiken van je doelen je leven kunnen verbeteren. Het stelt je in staat om de mogelijkheden en voordelen te visualiseren. Het visualiseren van de mogelijke resultaten zorgen voor een natuurlijke wilskracht om je doelen te bereiken.

Een van de grootste obstakels voor motivatie is de grote van het einddoel. Dit einddoel kan demotiveren en als je er zelf niet in gelooft, hoe kan je gemotiveerd raken om je doel te bereiken?

Het einddoel is puur een bestemming, je moet ook genieten van het proces en elke stap die daarvoor nodig is. Je hebt elke keer net genoeg motivatie nodig om de volgende stap te ondernemen. Het echte doel is namelijk actie ondernemen, zodat je dichter bij je einddoel komt.

Richt je aandacht op de volgende taak, onderneem actie en rond de taak af en focus je op de volgende. Je hebt zelden zoveel motivatie nodig als je echt denkt. In plaats van je alleen maar te richten op het grote doel, heb je alleen maar motivatie nodig om de volgende stap te ondernemen. Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je dit inzicht krijgt.

Motivatie gaat over het opbouwen van wilskracht en een verlangen om je doel te bereiken. Er is nooit iets groots bereikt, zonder wilskracht en een sterk verlangen.

5. Meer veerkracht en flexibiliteit

Zowel in je persoonlijke als zakelijke leven gaat persoonlijke groei over het niveau van zelfkennis, bewustzijn, je identiteit, je skills, talent en potentieel. Het gaat over het verbeteren van de kwaliteit van je leven en het realiseren van je dromen. Het gaat over doelen stellen, focus, je maximale potentieel te bereiken en het leven creëren dat je wilt leven.

Er zullen moeilijke, zware, vervelende en pittige situaties voorkomen in het leven van iedereen. In deze moeilijke periode heb je bepaalde kwaliteiten nodig om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Persoonlijke ontwikkeling kan niet voorkomen dat er slechte dingen gaan gebeuren, maar ze kunnen je wel leren hoe je kan omgaan met deze situaties. Je zal meer zelfvertrouwen hebben, meer veerkracht en flexibiliteit, positiever denken, leren van de omstandigheden en eerder actie ondernemen om door te gaan.

Persoonlijke ontwikkeling is geen garantie voor alleen maar positieve dingen. Er zullen altijd omstandigheden zijn die simpelweg klote zijn. Vaak gebeuren deze dingen buiten je controle, maar soms maak je zelf ook fouten.

Als je persoonlijke ontwikkeling begrijpt, dan kom je erachter dat je de meeste omstandigheden kan veranderen. Als je de  omstandigheden niet kan veranderen, dan kan je veranderen hoe je er mee omgaat, je mindset en wat je houding is.

Gecrashte website

Ps. Toen ik bezig was met het bouwen van deze website en het schrijven van alle artikelen, was de website al in een ver stadium en kon bijna live. Tot op een dag de website was gecrasht en alleen nog maar uit tekst bestond…..HELP!!! Na geprobeerd te hebben om dit op te lossen, was het eindresultaat een oude back-up (met beschadigde bestanden) wat erin heeft geresulteerd dat ik serieus alles kwijt was :P De volledige opbouw, foto’s, kleuren, categorieën, +/- 20 artikelen, allemaal weg.

Dagen dat ik hiermee bezig ben geweest, maar niet voor niets. Ik heb in al deze uren bizar veel geleerd door het allemaal zelf te doen. Zoveel geleerd dat het de volgende keer ook makkelijker is om het efficiënter aan te pakken.

Boodschap van het verhaal. Door mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik me hier vrij snel overheen weten te zetten en geleerd van mijn fouten. Ik had geen invloed meer op wat er was gebeurd en kon alleen maar vooruit kijken. Stoppen was geen optie.

Ik heb geleerd beter om te gaan met dit soort situaties en dat negatief denken je niet vooruit brengt. Logisch maar niet altijd even makkelijk.

De volgende dag heb ik direct actie ondernomen en een plan van aanpak gemaakt, automatische back-ups ingesteld en een planning gemaakt om dit zo effectief en efficiënt mogelijk op te lossen.

Ik denk dat ik er zo’n 3 uur flink van heb gebaald, maar daarna ging ik in de oplossingsmodus, ondernam actie en keek vooral vooruit. Het einddoel en mijn intrinsieke motivatie en positiviteit zorgde ervoor dat ik mezelf flexibel kon opstellen in deze vervelende situatie.

Belangrijkste punt. Persoonlijke ontwikkeling gaat niet alleen om het hebben van wat je wilt, doet of wie je bent. Het verbetert ook je leven doordat je beter kan omgaan met negatieve ervaringen.

“Be patient with yourself. Self-growth is tender; it’s holy ground. There’s no greater investment.”
– Stephen Covey

6. Je relaties verbeteren zowel met jezelf als met anderen

Persoonlijke ontwikkeling. Leiderschap. Een man die de lucht ingaat met een ballon en anderen mensen volgen hemPersoonlijke ontwikkeling gaat over het verbeteren van de relatie met jezelf. Daar begint het in ieder geval. Wanneer je de relatie met jezelf verbetert, worden mensen van nature tot je aangetrokken en verbetert je relatie die je al met anderen hebt ook.

De mensen die je aantrekt, zijn waarschijnlijk ook beter voor je. Je trekt namelijk mensen aan die op jouw niveau zijn, dus als je eenmaal begint met het verhogen van je eigen niveau, zullen de mensen die in je leven komen vaak ook op dat niveau zijn.

Persoonlijke ontwikkeling kan ook gericht zijn op het verbeteren van relaties met anderen, of het nu gaat om intieme relaties, vrienden en familie, werkrelaties of relaties met mensen en gemeenschappen.

Relaties kunnen tweeledig zijn. Ze trekken je omhoog, of trekken je naar beneden. Als je je persoonlijke groei verbetert, ben je beter in staat te bepalen welke relaties het waard zijn om in te investeren en welke niet. Je ontwikkelt ook skills om het meeste uit de relaties te halen die de meest positieve impact op je leven hebben.

“Investing in yourself is the best investment you will ever make. It will not only improve your life, it will improve the lives of all those around you.”
– Robin Sharma

7. Je wordt gelukkiger

Een gelukkige vrouw die geniet van de zonnenstralen

En tot slot is een van de belangrijkste doelen van persoonlijke ontwikkeling om gelukkiger te zijn. Als je jezelf, je leven, je relaties verbetert, je doelen bereikt, word je natuurlijk gelukkiger. Dit gebeurt niet altijd meteen of altijd, maar het gebeurt op een bepaald moment na een consistente en weloverwogen persoonlijke ontwikkeling.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in