Er zijn vele voordelen verbonden aan een goede ochtendroutine, maar dit lukt niet iedereen. Bestaat jouw huidige ochtendroutine uit meerdere keren op de Snooze knop te slaan en zo laat mogelijk opstaan? Daarna je ochtend gehaast beginnen, zonder ontbijt, je spullen pakt en een paar minuten later de deur uit te lopen terwijl je je e-mail op je telefoon controleert?

Als je zo je dag begint heb je al snel het gevoel altijd te moeten haasten en zijn we reactief op alles wat er om ons heen gebeurt. Je wordt geleefd en geleid door de dag.

Heel herkenbaar voor velen. Ook voor mijzelf. Maar ik weet gewoon dat als ik mijn ochtendroutine volg, mijn dagen vele malen beter verlopen, ik productiever ben, meer rust heb in mijn hoofd en ik me simpelweg beter voel en hierdoor betere resultaten behaal.

Met een goede ochtendroutine kan je ervoor zorgen dat je proactief reageert in plaats van reactief en controle behoudt over je dag.

Wat zijn de voordelen van een goede ochtendroutine?

If you win the Moning, you win the day.

Hier een leuke interessante video van Navy Seal Admiraal McRaven over je dag beginnen door je bed op te maken 😉

Velen van ons hebben het druk, hebben veel verantwoordelijkheden en verplichtingen en voelen zich vaak tijdgebonden. Een goede ochtendroutine hebben, kan het verschil maken door extra tijd te creëren, rust in je hoofd, productief te zijn, doelen te bereiken, je georganiseerd te voelen en dit allemaal met veel vertrouwen uit te voeren.

Gezondheidsdeskundigen en ondernemers over de hele wereld raden een gestructureerde start van je dag ten zeerste aan. Voor het boek Tools of Titan en Tribe of Mentors interviewde Tim Ferriss bijna 200 succesvolle en zeer invloedrijke personen om hun geheimen voor succes te achterhalen. Van alle mensen die Tim Ferriss heeft geïnterviewd, beoefent meer dan 80% een ochtendroutine.  

Wil je weten wat de ochtendroutine is van de meest succesvolle personen? Lees dan ook dit artikel

Een dagelijks ritueel kan een factor zijn voor verhoogde productiviteit en prestaties. Het gaat erom je dat je je dag begint met vertrouwen, rust in je hoofd, een positieve houding en dat je leiding neemt over je eigen leven. Door de dag op deze manier te beginnen, is het mogelijk om taken effectief te voltooien en dingen afhandelen die op ons afkomen zonder constant gestrest of overweldigd te zijn of worden. Hoe we onze dag beginnen kan een enorme impact hebben op hoe de rest van de dag verloopt.

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan een ochtendritueel, wat deze voordelen van een ochtendroutine zijn, lees je hieronder.

10 Potentiële voordelen van een ochtendroutine 

1. Het vermindert stress

Rust en minder stress door een goede ochtendroutine

Een van de belangrijkste doelen bij het starten van een goede ochtendroutine is het verminderen van de schadelijke effecten van stress.

Door controle te nemen over je start van je dag, tijd te nemen voor jezelf, je dag in rust en Mindfull te starten kan je helpen om je stressniveau te verlagen.

Neem elke ochtend de tijd om activiteiten te doen die je geest kalmeren en je lichaam opstarten.

Lees ook de artikelen over Yoga en Mediteren en wat de voordelen hiervan zijn.

2. Je bespaart tijd

Klok om 6 uur in de ochtend voor een goede ochtendroutine

Ja logisch, maar oh zo heerlijk. Door vroeger op te staan creëer je extra tijd. Als je in de ochtend 1 à 2 uur extra tijd hebt, kan je op deze manier je dag in alle rust en met controle beginnen.

Tijd voor jezelf. Om bezig te zijn met Mindfulnes, yoga, meditatie, lezen, journaling, dankbaarheid, bewegen, schrijven, wandelen, of op je gemak ontbijten met een heerlijk kopje thee of koffie en ga zo maar verder.

Je hebt tijd om je dag door te nemen, je belangrijkste doelen concreet op te schrijven en om je dag te beginnen met controle. Proactief zijn in plaats van reactief reageren op de zaken die op je af komen.

Door een goede ochtendroutine bespaar je niet alleen maar tijd in de ochtend, maar ook creëer je meer vrije tijd ’s avonds. Alle taken die je in de ochtend al hebt gedaan zoals sporten, een boek lezen, of wat to do’s hebt afgerond, hoef je in de avond niet nogmaals te doen. Alle tijd die je hierdoor hebt bespaard, kan je nu investeren in je persoonlijke interesses, of tijd spenderen met mensen die veel voor je betekenen. Dit heeft ook weer een positieve bijdrage op je productiviteit en persoonlijke ontwikkeling en maakt jou een gelukkiger persoon.

Daarnaast zijn voor vele de ochtend uren mentaal de meest stimulerende en productieve uren van de dag.

3. Productiviteit

Productiviteit verhogen door een ochtendroutine

Meer structuur in combinatie met minder stress is een verhoogde productiviteit. Zoals hierboven al benoemd, zijn vele van ons het meest productief in de ochtend. Dit is echter wel persoonlijk, maar ook ikzelf kan het beamen.

Door mijn dyslexie vind ik het erg lastig om te schrijven. Mooie zinnen te vormen, maar ook überhaupt een goed verhaal neer te zetten. Dit artikel schrijf ik momenteel om 8:15 in de ochtend, direct nadat ik mijn ochtendroutine heb afgerond. Elke dag begin ik met schrijven en maak hier een routine van, zodat het een gewoonte wordt.

Schrijven ligt buiten mijn comfortzone en het is iets dat ik wil verbeteren. Door elke dag te lezen en elke dag te schrijven, wil ik mijn skills hierin verbeteren en wil ik groeien.

Er zijn diverse tips voor het hebben van een productieve dag. Maar een goede tip die voor mij ontzettend goed werkt is, bekijk niet je mail of andere afleidingen voor 11:00 in de ochtend (als je werk dit toelaat). Hiermee heb je elke dag 2 a 3 uur de tijd voor je belangrijkste taken en behoudt je controle over hoe je je dag begint.

Artikel: 100 tips om productiever te zijn.

4. Minder kans om dingen te vergeten

SMART Doelen stellen

Zoals ook vermeld in het artikel over een avondroutine, begint je ochtendroutine al de avond van te voren. Schrijf de meest belangrijke taken (in grote lijnen) en maak dit in de ochtend concreet en SMART.

Door in de avond en in ochtend dingen op te schrijven, bestaat er ook minder kans dat je dingen vergeet. Bijkomend voordeel is dat je het door op te schrijven, ook eerder kan loslaten. David Allen geeft dit ook als tip in het boek Getting Things Done.

Let er wel op dat je geen oneindige To Do lijst maakt, maar probeer de meest belangrijke taken af te ronden. Taken die je doelen ondersteunen. De rest van de taken is bijzaak.

5. Je besteed aandacht aan jezelf

Kopje koffie of thee drinken bij het vuur. Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf, heel erg belangrijk. Op welke momenten van de dag heb jij echt tijd voor jezelf? Vaak is dit in het drukke bestaan lastig om in te plannen. Het kan wel, maar dan moet je echt tijd reserveren en inplannen voor jezelf.

In de ochtend hebben de meeste echt tijd om in alle rust aandacht te besteden aan zichzelf, mits je wat vroeger opstaat en je niet direct hoeft te haasten.

6. Je zal gezonder eten in de ochtend

Bord eten met ei en avacado en tomaat

Doordat je vroeger opstaat en meer tijd overhoudt, heb je logischerwijs ook meer tijd voor een goed en gezond ontbijt te bereiden.

7. Fysieke gezondheid

Vrouw die aan het hardlopen is op het strand.

Meer tijd om aandacht te besteden aan beweging, yoga, sporten, wandelen, hardlopen. Dit zal resulteren in een betere fysieke gezondheid.

8. Emotionele gezondheid  

Mediteren rust en emotioneel jezelf goed voelen

Je fysiek goed voelen, kan zeker van invloed zijn op hoe we ons emotioneel voelen. Wanneer je constant haast hebt, altijd achter de feiten aanloopt, of je verloren voelt in een zee van taken, is het gemakkelijk overweldigd, gestrest, verdrietig en gefrustreerd te raken.

Als dit in de loop van de tijd een continu patroon is, is het logisch dat we ons soms hopeloos voelen en door de bomen het bos niet meer zien.

Door controle te nemen over je Mindset kan je jouw emotionele gezondheid beïnvloeden door je gedachten en gevoelens te controleren en/of te sturen. Als je dag al met controle begint, zal je de effecten gedurende de rest van de dag ook merken.

Een gevoel van vrede en vertrouwen kan je helpen een positieve emotionele gezondheid te behouden en bij te dragen om veel veerkrachtiger te worden in tijden van stress

9. Zelfverzekerdheid

Man met veel zelfvertrouwen en een cape van superman

Zelfverzekerd zijn betekent meer dan alleen zeggen: ‘Ik hou van mezelf’. Zelfvertrouwen groeit door ervaringen. Zelfvertrouwen is een term die verwijst naar onze overtuiging dat we doelen kunnen bereiken en taken kunnen voltooien. Het is een overtuiging in onze eigen capaciteiten.

Anders dan het gevoel van eigenwaarde, dat een overzicht is van onze gevoelens van eigenwaarde, heeft zelfvertrouwen meer invloed bij het opbouwen van vertrouwen en veerkracht.

Het hebben van een ochtendroutine helpt betere prioriteiten te stellen, effectievere tijdsbesteding en een hogere productiviteit. Dit alles zal op zijn beurt een positieve invloed hebben op onze zelfverzekerdheid.

10. Vrede en rust in je hoofd

Jongetje die aan het mediteren is met koptelefoon

Stress kan ons veel problemen bezorgen, emotioneel, fysiek, in carrières en in relaties. Niet het gevoel hebben dat je taken kan uitvoeren, of het gevoel hebben altijd achter staan, veroorzaakt veel stress.

Je effectiviteit voelt laag, je begint negatieve zelf praat te ervaren en voelt je verdrietig en overweldigd.

Een solide en consistente ochtendroutine kan extra tijd bieden om tot rust te komen, inzicht te creëren, gevoelens op papier te zetten, dankbaarheid uit te oefenen, wat leidt tot meer dankbaarheid, geluk en rust tijdens je dag.

Je productief en voldaan voelen in de ochtend en middag kan leiden tot een rustigere avond en een betere nachtrust voor een frisse en energieke ochtend de volgende dag.

Afronding ochtendroutine

Probeer vooral te experimenteren wat voor jou persoonlijk goed werkt. Evalueer je ochtendroutine en pas aan waar nodig en vergeet vooral niet te genieten van de resultaten.

Wat zijn jouw ervaringen met een ochtendroutine?

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in