Iedereen weet dat lichaamsbeweging goed is voor het lichaam. Maar wist je ook dat het je humeur een boost kan geven, je slaap kan verbeteren en je kan helpen om te gaan met depressie, angst, stress en nog veel meer? In dit artikel deel ik waarom sporten en lichaamsbeweging zo goed is voor de mentale gezondheid. En daarnaast ook een aantal tips om te starten met gezonde lichaamsbeweging.

Wat zijn de voordelen van lichaamsbeweging voor de geestelijke gezondheid?

Lichaamsbeweging gaat niet alleen over de spiergrootte en fysieke capaciteiten. Natuurlijk kan lichaamsbeweging de lichamelijke gezondheid en je figuur verbeteren, taille doen afslanken, je seksleven verbeteren en zelfs jaren aan je leven toevoegen. Maar dat is niet wat de meeste mensen motiveert om actief te blijven.

Mensen die regelmatig sporten, doen dat omdat het ze een enorm gevoel van welzijn geeft.

Ze voelen zich energieker gedurende de dag, slapen ’s nachts beter, hebben een scherper geheugen, en voelen zich meer ontspannen en positief over zichzelf en hun leven.

En het is ook een krachtig medicijn tegen veel voorkomende geestelijke gezondheidsproblemen.

Regelmatige lichaamsbeweging kan een diepgaande positieve invloed hebben op depressie, angst en ADHD.

Het verlicht ook stress, verbetert het geheugen, helpt je beter te slapen en geeft je algehele stemming een boost.

En je hoeft geen fitnessfanaat te zijn om de vruchten te plukken.

Bescheiden hoeveelheden lichaamsbeweging kunnen al een groot verschil maken.

Het maakt niet uit hoe oud of hoe fit je bent, je kunt leren om lichaamsbeweging te gebruiken als een krachtig middel om geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken, je energie en toekomst te verbeteren en meer uit het leven te halen.

Lichaamsbeweging en depressie

Lichaamsbeweging is om verschillende redenen een krachtige depressiebestrijder.

Het belangrijkste is dat het allerlei veranderingen in de hersenen bevordert, waaronder neurale groei, verminderde ontstekingen en nieuwe activiteitspatronen die gevoelens van kalmte en welzijn bevorderen.

Het maakt ook endorfine vrij. Dit zijn chemische stoffen in je hersenen die je geest oppeppen en je een goed gevoel geven.

Ten slotte kan lichaamsbeweging ook dienen als afleiding, zodat je makkelijker de cyclus van negatieve gedachten doorbreekt die depressie voeden.

Lichaamsbeweging en stress

Sporten en lcihaamsbeweging is goed voor de mentale gezondheid

Heb je wel eens gemerkt hoe je lichaam aanvoelt als je stress hebt?

Je spieren kunnen gespannen zijn, vooral in je gezicht, nek en schouders, waardoor je rugpijn, nekpijn of hoofdpijn krijt.

Je kunt een beklemmend gevoel in je borst hebben, een bonzende pols of spierkrampen.

Ook kan je last krijgen van slapeloosheid, brandend maagzuur, maagpijn, diarree of veelvuldig urineren.

De zorgen en het ongemak van al deze lichamelijke symptomen kunnen op hun beurt leiden tot nog meer stress, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat tussen je lichaam en geest.

Lichaamsbeweging is een effectieve manier om deze cyclus te doorbreken.

Naast het vrijkomen van endorfine in de hersenen, helpt lichaamsbeweging de spieren te ontspannen en de spanning in het lichaam te verlichten.

Omdat lichaam en geest zo nauw met elkaar verbonden zijn, zal wanneer je lichaam zich beter voelt, ook je geest zich beter voelen.

Lichaamsbeweging en ADHD

Regelmatig bewegen is een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om de symptomen van ADHD te verminderen en concentratie, motivatie, geheugen en stemming te verbeteren.

Lichamelijke activiteit verhoogt onmiddellijk het dopamine-, noradrenaline- en serotonine niveau in de hersenen die allemaal van invloed zijn op concentratie en aandacht.

Lichaamsbeweging en angst

Lichaamsbeweging is een natuurlijke en effectieve behandeling tegen angst.

Het verlicht spanning en stress.

Het geeft je fysieke en mentale energie een boost en verbetert je welzijn door het vrijkomen van endorfine.

Alles wat je in beweging brengt kan helpen, maar je hebt er meer baat bij als je dingen heel bewust doet, in plaats van weg te dromen.

Probeer bijvoorbeeld het gevoel van je voeten op de grond op te merken, of het ritme van je ademhaling, of het gevoel van de wind op je huid.

Door zo’n mindfulness element toe te voegen en je te concentreren op je lichaam en hoe het aanvoelt terwijl je traint, verbeter je niet alleen je lichamelijke conditie sneller, maar kun je misschien ook de stroom van constante zorgen die door je hoofd raast onderbreken.

Voordelen van lichaamsbeweging voor je geestelijke gezondheid

Sporten is goed voor de mentale gezondheid en is een krachtig medicijn tegen veel voorkomende geestelijke gezondheidsproblemen

Ook als je niet lijdt aan een mentale problemen, kan regelmatige lichaamsbeweging en sporten toch een welkome stimulans zijn voor je stemming, perspectief en geestelijk welzijn.

Lichaamsbeweging kan helpen zorgen voor:

Gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging en sporten

Beter slapen. Zelfs korte oefeningen in de ochtend of middag kunnen je slaappatroon helpen reguleren. Als je liever ’s avonds sport, kunnen ontspannende oefeningen zoals yoga of rustig stretchen de slaap bevorderen.

Meer energie. Door je hartslag een paar keer per week te verhogen, krijg je meer energie. Begin met slechts een paar minuten lichaamsbeweging per dag en verhoog je training naarmate je jezelf energieker voelt.

Een scherper geheugen en denkvermogen. Dezelfde endorfines die je jezelf beter laten voelen, helpen je ook om je beter te concentreren en mentaal scherp te voelen voor de taken die je moet verrichten.

Lichaamsbeweging stimuleert ook de groei van nieuwe hersencellen en helpt leeftijdsgebonden achteruitgang te voorkomen.

Hoger gevoel van eigenwaarde. Regelmatig bewegen en sporten is een investering voor je lichaam, geest en ziel.

Wanneer het een gewoonte wordt, kan het je gevoel van eigenwaarde bevorderen en je sterk en krachtig laten voelen. Je zult je beter voelen over je uiterlijk en door het bereiken van zelfs kleine bewegingsdoelen, zal je een gevoel van prestatie en voldoening ervaren.

Sterkere veerkracht. Wanneer je geconfronteerd wordt met mentale of emotionele uitdagingen in het leven, kan lichaamsbeweging je helpen veerkracht op te bouwen en er op een gezonde manier mee om te gaan.

Dit is natuurlijk veel beter dan toevlucht te nemen tot alcohol, drugs of ander negatief gedrag dat je symptomen uiteindelijk alleen maar erger maakt.

Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om je immuunsysteem te stimuleren en de impact van stress te verminderen.

Tips om te starten

Tips om te starten met sporten en bewegen

Begin met kleine stapjes. Het is beter om haalbare doelen te stellen en van daaruit op te bouwen.

Plan trainingen wanneer je energie het hoogst is. Voor de meeste mensen is dit begin van de dag. Maar als je jezelf moe en ongemotiveerd voelt, probeer dan eens te dansen op een muziekje of gewoon een stukje te wandelen. Zelfs een korte wandeling van 15 minuten kan helpen om je geest helder te krijgen, je stemming te verbeteren en je energieniveau te verhogen.

Als je beweegt en je jezelf wat beter gaat voelen, krijg je vaak genoeg energie om krachtiger te gaan bewegen, bijvoorbeeld door verder te lopen, te gaan hardlopen of te gaan fietsen.

Concentreer je op activiteiten die je leuk vindt. Elke activiteit die je in beweging brengt telt. Dat kan een stukje fietsen zijn, wandelen in het winkel centrum, hond uitlaten en ga zo maar verder.

Deze activiteiten helpen je niet alleen actiever te worden, maar kunnen je ook een gevoel van voldoening geven.

Zorg ervoor dat je jezelf comfortabel voelt. Draag kleding die comfortabel zit en kies een omgeving die je rustgevend of stimulerend vindt.

Beloon jezelf. Een deel van de beloning van een activiteit is hoeveel beter je na het sporten zult voelen, maar voor extra motivatie helpt het altijd om jezelf te belonen.

Bijvoorbeeld door het nemen van een warm (of koud;) ) bad, of goed boek met kopje thee, of gewoon lekker lui op de bank een leuke film of serie kijken.

Maak van lichaamsbeweging een sociale activiteit. Sporten met een vriend of geliefde, of zelfs met je kinderen, maakt sporten niet alleen leuker en aangenamer, maar het kan je ook motiveren om je aan een trainingsroutine te houden.

Maak van lichaamsbeweging een leuk onderdeel van je dagelijks leven

Maak van lichaamsbeweging een dagelijkse leuke activiteit

Je hoeft geen uren in een sportschool door te brengen. Of jezelf te dwingen tot lange, monotone trainingen om de vele voordelen van lichaamsbeweging te ervaren.

Begin gewoon klein, zorg voor beweging en dingen die je leuk vindt. De activiteiten en meer beweging zullen ervoor zorgen dat je jezelf beter voelt, er beter uit gaat zien en meer uit het leven haalt. Blijvengroeien. Je hele leven lang.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in