Het lezen van boeken heeft voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, en die voordelen kunnen een leven lang meegaan.

Hoeveel boeken lees jij per jaar? Je hoort wel eens dat de meest succesvolle ondernemers zo’n 50 boeken per jaar lezen, of in ieder geval 2 boeken per maand. Zelf ben ik vanaf jongs af aan half dyslectisch en valt schrijven volledig buiten mijn comfortzone. Het is niet mijn kracht en ik heb nog niet de kennis en ervaring om te schrijven zoals ik zou willen. Dit is echter juist een van de redenen waarom ik ermee start. Ik wil leren, meer kennis en ervaring opdoen, ik wil groeien.

“Books allow you to fully explore a topic and immerse yourself in a deeper way than most media today.”
Mark Zuckerberg

Door het beginnen van deze website kan ik mijn schrijf skills verbeteren en een van de tools die ik mezelf hiervoor heb aangeleerd is lezen. Waar ik voorheen gemiddeld 1 boek per jaar las, heb ik mezelf nu als doel 1 boek per week opgelegd. Dit is een doel wat concreet en SMART is. Als ik het een keer niet red, bijvoorbeeld doordat het een erg pittig boek is, vind ik dat helemaal niet erg. Ik wil niks overhaasten en ook begrijpen en toepassen wat ik lees. Maar 1 boek per week is een heel duidelijk en concreet doel en houd me gefocust.

Mede door het hanteren van een fijne en gestructureerde ochtendroutine start ik de dag  met ongeveer 45 minuten lezen. En gedurende de dag plan ik eind van de middag of in de avond ook nog een moment in om te lezen.

Wil je ook meer tijd voor jezelf creëren? Dan raad ik een ochtendroutine aan. Ben je benieuwd naar een ochtendroutine van de meest succesvolle personen? Lees dan hierna dit artikel. 

Het bevalt super goed en is erg motiverend en inspirerend om hiermee verder te gaan.

Benieuwd naar mijn favoriete boeken?

> Klik dan hier voor mijn boekentips <

Waarom is lezen nou zo goed voor je? Onderstaand 10 voordelen van het lezen van boeken.

“An investment in knowledge pays the best interest.”
– Benjamin Franklin

Mijn persoonlijke voorkeur gaat ook naar persoonlijke ontwikkelingsboeken. Onderstaande voordelen van lezen gelden echter voor alle genres boeken.

1. Mentale stimulatie voor de hersenen

Studies hebben aangetoond dat mentaal gestimuleerd blijven de voortgang van Alzheimer en Dementie kan vertragen (of mogelijk zelfs kan voorkomen), doordat het actief en betrokken blijven van je hersenen voorkomt dat het vermogen verliest.

Net als elke andere spier in het lichaam, hebben de hersenen oefening nodig om zich sterk en gezond te houden.

Niet alleen werkt lezen goed voor de geest. Puzzelen en hersenspelletjes zijn ook nuttig gebleken bij cognitieve stimulatie.

2. Stressvermindering door het lezen van een goed boek

Stressvermindering door het lezen van een goed boek. vrouw die een boek leest op een rots aan het water

Het maakt niet uit hoeveel stress je hebt op het werk, in je persoonlijke relaties of talloze andere problemen waarmee je in het dagelijks leven wordt geconfronteerd, die verdwijnen als je jezelf verliest in een mooi en inspirerend verhaal.

Een goed geschreven boek kan je volledige aandacht trekken en je hierdoor in het huidige moment houden, waardoor de spanningen wegvloeien en je jezelf kunt ontspannen.

3. Lezen vergroot je kennis

Open boek met informatie. Lezen vergroot je kennis

Alles wat je leest vult je hoofd met nieuwe stukjes informatie en je weet nooit wanneer het van pas kan komen. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je bent uitgerust om elke uitdaging aan te gaan.

Alle kennis van succesvolle mensen die hun kennis delen in boeken is goud waard. Op elk gebied zijn er wel boeken aanwezig, dus wil je groeien en meer kennis op doen van een bepaald onderwerp? Koop dan een boek en bestudeer deze goed.

“There is more treasure in books than in all the pirate’s loot on Treasure Island.”
– Walt Disney

Mocht je ooit in extreme omstandigheden terechtkomen, bedenk dan dat je je baan, je bezittingen, je geld, zelfs je gezondheid kan verliezen, maar kennis kan nooit van je worden afgenomen.

4. Uitbreiding van je woordenschat door het lezen van boeken

voordeel lezen uitbreiding van je woordenschat

Dit sluit aan op het bovenstaande onderwerp:

Hoe meer je leest, hoe meer woorden je leert kennen en die woorden zullen hun weg vinden in je dagelijkse vocabulaire.

Welbespraakt zijn is een grote meerwaarde in elk beroep, en wetende dat je met zelfvertrouwen met groepen kunt praten, kan een enorme boost zijn voor je zelfvertrouwen. Het kan helpen in je carrière, aangezien degenen die goed ingelezen, goed gesproken en goed geïnformeerd zijn over verschillende onderwerpen, sneller (en vaker) promoties krijgen dan mensen met kleinere vocabulaires.

Door een uitbreiding van je woordenschat kan je beter worden in conversaties, je kan je beter uitdrukken en wordt een betere gesprekspartner over diverse onderwerpen door je vergrote kennis.

5. Geheugenverbetering door lezen

Geheugenverbetering door lezen voordelen lezen

Wanneer je een boek leest, moet je personages onthouden, hun achtergronden, ambities, geschiedenis en nuances, evenals de verschillende verhaallijnen en subplots die zich een weg banen door elk verhaal. Dat is nogal wat om te onthouden, maar hersenen zijn geweldige middelen en kunnen deze dingen relatief gemakkelijk onthouden.

Verbazingwekkend genoeg creëert elk nieuw geheugen dat je maakt nieuwe synapsen (hersenpaden) (Zie voor extra uitleg: http://www.brainmatters.nl/terms/synaps/ ) en versterkt het bestaande, wat bijdraagt bij het verbeteren van het kortetermijngeheugen en het stabiliseren van stemmingen.

6. Lezen verbetert de slaapkwaliteit

De meeste enthousiaste lezers kunnen dit beamen. Er gaat niets boven in slaap vallen met een boek in je handen. Lezen is als een slaappil, het is ontspannend en slaapverwekkend, vooral als je moe en gestrest bent.

Lezen helpt je niet alleen om in slaap te vallen, het verbetert ook je algehele slaapkwaliteit. Omdat het ontspannend is en je helpt te ontstressen, kan lezen je helpen om in een diepe en rustgevende slaap brengen.

7. Verbeterde focus en concentratie

Voordelen lezen Betere concentratie en focus door het lezen van boeken

In deze gekke maatschappij mede door het internet, wordt de aandacht in verschillende richtingen tegelijk getrokken en zijn we elke dag aan het multitasken.

In een enkele periode van 5 minuten verdeelt de gemiddelde persoon zijn tijd tussen het werken aan een taak, het controleren van e-mail, het chatten met een paar mensen (via MicroSofts Teams, Slack, Skype, enz.), Het in de gaten houden van Facebook, het continu bekijken van hun smartphone, en interactie met collega’s. Dit type gedrag zorgt ervoor dat de stress stijgt en verlaagt onze productiviteit.

Wanneer je een boek leest, is al je aandacht gericht op het verhaal. De rest van de wereld valt gewoon weg en je kunt jezelf onderdompelen in elk fijn detail dat je opneemt.

Lezen vereist focus, iets wat in onze samenleving vaak ontbreekt. Elke dag 15-20 minuten de tijd nemen om te lezen, kan je concentratievermogen verbeteren en je uiteindelijk helpen om productiever te zijn.

8. Betere schrijfvaardigheid door het lezen van boeken

Dit gaat hand in hand met de uitbreiding van je vocabulaire:

Het lezen van gepubliceerd, goed geschreven werk heeft een merkbaar effect op iemands eigen schrijven, aangezien het observeren van de vloeiendheid en schrijfstijlen van andere auteurs ongetwijfeld je eigen werk zullen beïnvloeden.

Op dezelfde manier waarop muzikanten elkaar beïnvloeden en schilders technieken gebruiken die door eerdere experts zijn vastgesteld, leren schrijvers ook verschillende schrijftechnieken door het werk van anderen te lezen.

9. Innerlijke rust en kalmte

Jongetje die aan het mediteren is met koptelefoon

Naast de ontspanning die gepaard gaat met het lezen van een goed boek, is het mogelijk dat het onderwerp waarover je leest een enorme innerlijke rust en kalmte kan veroorzaken.

Het lezen van spirituele teksten kan de bloeddruk verlagen en een gevoel van kalmte opwekken, terwijl het lezen van zelfhulpboeken is aangetoond dat het mensen helpt die lijden aan bepaalde stemmingsstoornissen en milde psychische aandoeningen.

10. Lezen is een training voor je hersenen

Er is een verschil tussen passief tv kijken en actief lezen.

Als je leest, train je je geest om je te concentreren op nieuwe informatie en deze op te nemen. Dit verbetert onder andere je analytische vaardigheden en geheugen.

Het betekent dat lezen een training is voor je hersenen.

Belangrijkste voordelen boeken lezen op een rijtje:

Wat zijn de Voordelen van het Lezen van Boeken. Open boek met informatie en kennis die uitgroeid tot een boom

  1. Mentale stimulatie voor de hersenen
  2. Stressvermindering door het lezen van een goed boek
  3. Lezen vergroot je kennis
  4. Uitbreiding van je woordenschat door het lezen van boeken
  5. Geheugenverbetering door lezen
  6. Lezen verbetert de slaapkwaliteit
  7. Verbeterde focus en concentratie
  8. Betere schrijfvaardigheid door het lezen van boeken
  9. Innerlijke rust en kalmte
  10. Lezen is een training voor je hersenen

“Not all readers are leaders, but all leaders are readers.”
Harry Truman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in