Koud (af)douchen, de Wim Hof Methode en het nemen van een ijsbad zie ik steeds vaker voorbij komen. Het maakt je gelukkiger, versterkt je immuun systeem en is goed voor lichaam en geest. Maar wat zijn nu precies de voordelen van koud (af)douchen? Tijd om op onderzoek uit te gaan en er een artikel over te schrijven 😉

“Standing under freezing cold showers every morning, – I did that. I got up to seven minutes most mornings, and it actually works; it immunizes your body, and your body starts getting used to the cold. It really works.”
-Liam Neeson

Zelf heb ik nog geen ervaring met het nemen van een ijsbad, maar wel met koud (af)douchen. Dit is een onderdeel geworden van mijn ochtendroutine. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het in de zomer een stuk makkelijker ging:P Des te belangrijk het is om het toch te doen en hiermee mijn wilskracht te training.

De gedachte van koud (af)douchen gaat erom dat je jouw lichaam blootstelt aan extreme kou om het sterker te maken, maar wat zijn de voordelen van koud douchen?

7 voordelen van koud (af)douchen

1. Koud douchen helpen je om ’s ochtends wakker te worden

Door het koude water ontstaat er een natuurlijke schok en worden je hersenen gewaarschuwd. Deze schok verhoogt:

  • zuurstofopname
  • hartslag
  • alertheid
  • Energie

2. Koud douchen is goed voor je immuun systeem

Er is wetenschappelijke bewezen dat het nemen van een koude douche de hoeveelheid witte bloedcellen in je lichaam verhoogt.

Deze bloedcellen beschermen je lichaam tegen ziektes. Onderzoekers geloven dat dit proces verband houdt met een verhoogde stofwisseling die de immuunrespons stimuleert.

3. Koud douche verminderd stress

Dit klinkt misschien een beetje gek, want het uit bed rollen en direct onder een ijskoude douche gaan staan klinkt waarschijnlijk als een van de meest stressvolle dingen op aarde. Maar…

Als je een koude douche neemt, laat je lichaam stress gerelateerde hormonen en chemicaliën vrij, waarvan de twee belangrijkste zijn noradrenaline* en glutathion*.

*Glutathion is een hormoon en komt voor in bijna alle cellen in een hoge concentratie en behoort tot de belangrijkste antioxidanten in het lichaam.

Het andere gevolg is dat je noradrenaline niveaus toenemen. Koude douches stimuleren een bepaald gedeelte van de hersenen wat het stofje noradrenaline aanmaakt. Mensen met te weinig noradrenaline voelen zich vaak depressief en zijn emotioneel wat onstabiel.

Het koud (af)douchen gaat dit dus tegen. Het hormoon noradrenaline wordt meer aangemaakt en de symptomen van depressie en stress verlichten.

4. Verhoogde alertheid en concentratie

Door het nemen van een koude douche ontstaan de volgende effecten; een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en een verhoogde ademhalingsfrequentie. Hierdoor zal je jezelf een stuk alerter voelen en zal het makkelijker zijn om je gedurende de dag beter te concentreren.

5. Koud (af)douchen is goed voor je wilskracht

Als je onder een lekkere warme douche staat, is het logisch dat het uitdagend is om die knop om te draaien. Hier is een sterke mindset voor nodig en vergt mentale kracht om dit te doen. Hier is een wilskracht voor nodig en juist daarom is het zo belangrijk en effectief. Door koud (af)douchen in je routines op te nemen, versterk je elke dag weer je wilskracht. Een sterke wilskracht heeft daaropvolgend weer effect op andere vlakken in je dagelijks leven.

6. Afvallen door koud (af)douchen

Onderzoek heeft aangetoond dat koude douches naast het direct verhogen van de stofwisseling, de vorming van bruin vet stimuleren. Bruin vet is een specifiek type vetweefsel dat op zijn beurt energie opwekt door calorieën te verbranden. Kou activeert bruin vet. Dit is goed vet in tegenstelling tot wit vet, dat energie opslaat en waar je dus van aankomt.

Bruin vet gebruikt energie om je lichaam warm te maken. Hoe meer je traint op kou, hoe meer bruin vet je lichaam aanmaakt.

7. Koud (af)douchen is gezond voor je huid en haar.

Als je een droge huid hebt of droog haar, dan is de kans groot dat dit door te heet water komt. Heet water zorgt ervoor dat je huid uitdroogt en de natuurlijke oliën in je huid gaan verloren door het warme water.

Als je wilt voorkomen dat je een droge huid of haar krijgt, draai dan de warme kraan uit 😉

Daarnaast heeft het ook een positief effect op cellulitis en wordt dit tegengegaan. Dit zijn in feite opgehoopte vetkussentjes. Door een verbeterde bloedcirculatie ga je dit tegen.

Bekijk ook deze video op YouTube met 10 voordelen van koud douchen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in