Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen die je als ondernemer nodig hebt?

Doorzettingsvermogen, communicatievaardigheden, creativiteit, passie voor je product of dienst, risico’s durven nemen, flexibiliteit, commercieel inzicht en betrouwbaarheid. Ondernemers noemen deze eigenschappen het vaakst als je het hebt over kwaliteiten van een succesvol ondernemer.

Ondernemen is mogelijkheden zien.

Maar als ondernemer moet je ook over vaardigheden beschikken zoals commercieel inzicht en kennis van financiën.

Er is een vraag die elke potentiële ondernemer – en veel ondernemers – elke dag achtervolgt: “Hoe weet ik of ik heb wat nodig is?” Ja, het internet staat vol met ideeën, tips, trucs en geweldige quotes. Maar heb je echt de juiste vaardigheden en eigenschappen? Hier zijn 18 vaardigheden en eigenschappen die je als ondernemer moet hebben om succesvol te worden. Beheers je een bepaalde vaardigheid helemaal niet, kies er dan voor om het uit te besteden.

1. Bereidheid om te leren

Lezen voor persoonlijke ontwikkeling

Het studerend leven stopt niet als je bent afgestudeerd. Blijven leren (groeien ;) ) is een levenslang proces. Je moet op de hoogte blijven van alle veranderingen in je branche, technologie, verkoopprocessen, marketing en nog veel meer.

Ga altijd op zoek naar nieuwe kennis, zodat je die kan implementeren in je onderneming. Wat ook heel belangrijk is, wees niet bang om contact te leggen met de meest succesvolle ondernemers in dezelfde branche en ga met ze in gesprek en vraag feedback.

Vaardigheden die je nog niet goed beheerst kan je verder ontwikkelen. Mocht je iets nou echt niet willen doen zoals de financiële administratie, of website beheer etc, dan kan je ervoor kiezen om die uit te besteden. Let dan natuurlijk wel op de extra kosten die je hiervoor maakt.

2. Ambitie, passie en doorzettingsvermogen

Passion Never Fails. Passie

Doorzettingsvermogen is een van de moeilijkste vaardigheden voor ondernemers. Het is makkelijk om op te geven als het even tegen zit, maar de meest succesvolle ondernemers houden vol door hun ambitieuze instelling en karakter. Door de intrinsieke motivatie werk je hard en ben je vastbesloten om een succes te maken van je bedrijf. Het is de kunst om je eindbestemming kraakhelder in zicht te houden en hierdoor niet de focus te verliezen.

Onthoud dat je alleen faalt als je stopt met proberen. Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes.

Lees ook dit artikel over het stellen van doelen.

3. Communicatie vaardigheden

Het ontwikkelen van goede communicatievaardigheden. Heldere en beknopte communicatie staat voorop bij elke interactie met klanten, partners, collega’s en prospects. Zorg er daarom voor dat je aan je communicatie skills werkt.

Dit is voor mij persoonlijk een van de grootste uitdagingen. Ik heb namelijk van jongs af aan dyslexie en ik heb mezelf altijd verteld dat ik niet goed kan schrijven. Door dit te denken, heeft het me ook altijd belemmerd in mijn kunnen.

Nu investeer ik tijd, moeite en geld om te investeren in mijn communicatievaardigheden. Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn, maar ik heb nu de mindset om het te leren en mijn communicatievaardigheden te verbeteren. Dat is een groot verschil met zeggen…ik kan het toch niet. Deze website is hier een goed voorbeeld van. Elke dag probeer ik bezig te zijn met het creëren van content en door hiermee bezig te zijn verbeter ik mijn vaardigheden.

4. Leren om goed te luisteren

Goed leren luisteren en je communicatievaardigheden verbeteren

Communicatie is niet alleen maar spraakvaardigheid. Communicatie is tweerichtingsverkeer en luisteren is zelfs nog belangrijker dan spreken. Om op een effectieve manier naar buiten te communiceren, moet je aandacht besteden aan de behoeftes, problemen, motivaties en interesses van anderen. Dit doe je door echt goed te luisteren en je moet je ook bewust zijn van non-verbale signalen, zoals lichaamstaal.

5. Assertiviteit en vertrouwen

Hoewel luisteren belangrijk is voor effectieve communicatie, moet je ook weten wanneer je de leiding over het gesprek moet nemen en je mening en overtuigingen duidelijk overbrengt.

Het is belangrijk om te luisteren naar iemands verzoeken, maar je moet ook weten wanneer je nee moet zeggen. Wees hierin consequent en toch ruimdenkend om respect en vertrouwen te verdienen. Je moet weten waar je voor staat en je moet opkomen voor die overtuigingen.

6. Betrouwbaar zijn

Samenwerken voor succes. Leiderschap. Elkaar vertrouwen

Betrouwbaar zijn als ondernemer is een van de belangrijke eigenschappen van een ondernemer. Afspraken nakomen en taken adequaat en zorgvuldig volgens afspraak uitvoeren. Handelen op een morele en verantwoorde wijze en eerlijk zijn over de uit te voeren opdrachten.

7. Netwerk en sociale vaardigheden

Door je sociale en netwerkvaardigheden kan je jouw netwerk laten groeien, worden zakelijke kansen, partnerschapsovereenkomsten en het vinden van onderaannemers of toekomstige werknemers mogelijk. Het verbreedt de horizon van PR* en brengt op alle fronten mogelijkheden om je boodschap over te brengen.
*Public Relations (afgekort PR) heeft tot doel het bevorderen van de relatie tussen een organisatie c.q bedrijf en haar publieksgroepen of klanten, door een positief imago ofwel goodwill te creëren.

8. Financiële vaardigheden

Financieel management zal je bedrijf maken of breken. Goed omgaan met middelen en het zorgvuldig afwegen van investeringen ten opzichte van ROI (Return On Investment) is een harde vereiste voor ondernemers. Zonder financieel inzicht is het risico op falen groter. Als je zelf geen financieel inzicht hebt, besteedt dit dan uit. Je moet dit ook echt zien als een investering, want door een goede financieel adviseer kan je vele duizenden euro’s besparen.

9. Eigenschap creativiteit

Think outside the box. Creatief nadenken over nieuwe ideeen en nieuwe kansen

Succesvolle ondernemers denken creatief en zien de dingen anders. Ze blijven innoveren, lossen problemen op, identificeren de oorzaken, denken out of the box en zijn altijd op zoek naar kansen en mogelijkheden.

Als je altijd hetzelfde doet, zal je waarschijnlijk geen nieuwe en betere resultaten behalen. Om erachter te komen wat het beste werkt, moet je nieuwe dingen proberen. Je eigen leven moet je ook regelmatig verrijken met nieuwe ervaringen. Dit kan iets eenvoudigs zijn als het praten met nieuwe mensen of een les over persoonlijke ontwikkeling volgen. Elke ervaring die je hebt, kan leiden tot nieuwe kansen die je voorheen niet tot je beschikking had, of simpelweg niet zag.

10. Efficiëntie

Flexibele instelling en multi skilled

Succesvolle ondernemers zijn in staat om efficiënt te werken. Door SMART doelen te hebben, een duidelijk planning, vastberadenheid, focus en het toepassen van de 80/20 regel en andere technieken om in minder tijd hogere resultaten te behalen. Schakelen tussen verschillende klusjes en effectief vooruitgang boeken van dag tot dag.

11. Moed en risico’s nemen

Man die risico neemt en van rots naar rots springt. Zonder risico kom je niet verder

Om succes te behalen moet je risico durven nemen. Je moet het lef hebben om je ideeën en plannen uit te voeren. Het is en blijft belangrijk om grote ideeën grondig te onderzoeken, maar je moet ook de moed hebben om een ​​stap te zetten in het onbekende en dingen te proberen die buiten je comfortzone liggen en waar de uitkomst niet gegarandeerd is. Waar je het minst comfortabel voelt, zit vaak ook de meeste groei;)

12. Verkoop en commerciële vaardigheden

Commercieel inzicht is fundamenteel om als ondernemer te slagen. Commercieel zijn betekent dat je weet hoe de markt werkt, waar je klanten zitten en hoe deze benaderd moeten worden.

Dit houdt in dat je maximaal profiteert van wat er zich in de markt bevindt. Comfortabel bent om outreach te doen en nieuwe zakelijke kansen te creëren. De juiste verkoopkanalen vinden die beter converteren en fors investeren in de ontwikkeling ervan.

13. Productiviteit en planning

Productiviteit verhogen door een duidelijk planning

Zorgvuldige prioriteitenplanning, SMART doelen, resultaatgericht werken, mijlpalen definiëren en uitvoering zijn allemaal belangrijk. Niets van dat alles zou tot vooruitgang leiden zonder de juiste methodologie voor projectmanagement en tijdsbesteding om het werk gedaan te krijgen.

Evalueer wekelijks je doelen en vooruitgang zodat je weet waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Pas je planning aan waar dit nodig is.

14. Gezonde dosis nieuwsgierigheid

Ondernemers hebben de taak nieuwe problemen te ontdekken, je continu te ontwikkelen en beter te worden, potentiële nichekansen te onthullen en het oorspronkelijke bedrijfsproces te optimaliseren en te innoveren. Altijd je ogen open houden voor kansen en mogelijkheden en daarna ook actie ondernemen.

15. Strategisch denken

Leren om een ​​probleem tot in de kern te ontleden en kansen voor groei bloot te leggen. Het bedenken van creatieve oplossingen en de kansen in  de markt identificeren.

16. Veerkracht en flexibiliteit

Positief denken en denken is kansen en mogelijkheden.

Omgaan met afwijzingen, stress, gebrek aan focus, langzame vooruitgang. Vastberadenheid en gretigheid om elke ochtend met dezelfde uitdagingen te worden geconfronteerd, zijn cruciaal als het gaat om het vanaf nul opbouwen van een bedrijf.

17. Gedrevenheid

Geloven in de waarde van je eigen commerciële ideeën en dromen. Alles op alles zetten om dit in de praktijk te realiseren.

18. Eigen baas willen zijn

Je kan alle vaardigheden en eigenschappen beheren, maar je moet het ook echt willen. Als jij graag alle vrijheid wilt hebben om zelf beslissingen en initiatieven te kunnen nemen en bij voorkeur je eigen koers te varen, dan is het ondernemerschap wat voor jou.

Houd wel rekening met veel weerstand, uitdagingen en problemen. Maar als echte ondernemer en met de juiste mindset is dit onderdeel van het proces en geniet je van de volledige reis.

Quote The Secret of Getting Ahead is Getting StartedHeb jij het in je om een succesvol ondernemer te worden? Gaat jouw hart er sneller van kloppen, of kies je toch liever voor meer zekerheid en een solide basis?

Als laatste wil ik nog meegeven, onderneem actie.

Zonder actie, geen resultaat

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in