Rondjes blijven lopen, van hot naar her, jezelf af laten leiden. Je herkent vaak al snel genoeg bij jezelf wanneer het weer zover is: een taak op je lijst die je voor je uit blijft schuiven. Hoe voorkom je nou uitstelgedrag?
“My advice is, never do to-morrow what you can do today. Procrastination is the thief of time. Collar him!”
– Charles Dickens, David Copperfield
Er is altijd nog wel wat te doen: Die nog bellen, dat nog checken, daar nog een mailtje over sturen. Het voelt vaak als een eindeloze riedel, want eenmaal alle taken afgerond, lijkt de lijst zich als vanzelf weer te hebben aangevuld. En op zo’n lijst zijn er altijd een paar typische gevalletjes die je maar voor je uit blijft schuiven…
Wat is de reden dat je bepaalde taken laat liggen? En hoe kun je ervoor zorgen dat je die uitgestelde taken nu wel gaat doen? Je leest in dit artikel 6 tips hoe jij jouw uitstelgedrag kunt aanpakken!
Oorzaken van uitstelgedrag
Met name de telefoon en social media is dé nummer één afleidingsmanoeuvre en bij uitstek de grootste supporter en aanstoker van uitstelgedrag. Een klus die je voor je uit blijft schuiven heeft vaak net wat meer denkkracht en inspanning nodig, dan het simpelweg je telefoon oppakken, een app openen en te scrollen door de updates van je vrienden.
Voordat je het weet is het weer een uur later en ben je nog geen centimeter opgeschoten met dat wat je éigenlijk had willen doen.
We doen het niet uit luxe, want het liefst zien we die klus of taak zo snel mogelijk afgerond. Maar hoe komt het dan dat we uitstelgedrag vertonen?
Dit zijn de 4 belangrijkste oorzaken:
- Je hebt je doelen niet helder en ze zijn te groots.
- Je laat je te vaak afleiden. Het wisselen tussen taken kost enorm veel energie en veel meer tijd.
- Onzekerheid. Uit angst het niet goed te kunnen doen, laat je taken liggen of schuif je deze voor je uit.
- Je maakt je te druk. Oftewel: je gedachten gaan continue met je aan de haal waardoor het lijkt alsof je nog een oneindig grote berg werk te doen hebt, wat in de praktijk vaak wel meevalt. Voornamelijk de gedachten erover maken dat je dichtslaat en de taken voor je uit blijft schuiven.
Zo kom je in actie
Dan is nu natuurlijk de vraag: hoe kun je ervoor zorgen dat je minder uitstelt en die taken alsnog soepel en zonder teveel stress gedaan krijgt?
1. Schrijf op wat er allemaal in je hoofd speelt.
Door het op papier te zetten krijgen de losse flodders een plek. Dit maakt het overzichtelijker en dit helpt om duidelijk te krijgen wat er nou eigenlijk echt allemaal gedaan moet worden;
2. Stel je prioriteiten.
Nu je weet wat er allemaal gedaan moet worden, is het van belang om prioriteiten te stellen. Welke klussen, taken of projecten hebben de meeste urgentie? Wat moet er nu écht af?
Of: welke taak of klus ga ik naar een volgende stap brengen? – het hoeft natuurlijk niet allemaal AF. Sommige dingen hebben nou eenmaal meer tijd nodig.
3. Deel het op in stukjes.
Zoals je hiervoor leest: soms is een klus niet in één dag te klaren. Daarom is het van belang om de projecten die je op je lijst hebt staan, op te breken in stukjes. Hapklare brokjes. Schrijf daar ook bij op hoeveel tijd je inschat met een bepaald deel daarvan bezig te zijn. Dit geeft nog meer inzicht en dat is wat we willen, dit gaat je helpen om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
4. Kader het af: hoeveel tijd ga ik nu aan klus x of project y besteden?
Leg alle afleiding weg, zet een timer op bijvoorbeeld 60 of 90 minuten, en go for it. Als je merkt dat je tussendoor afgeleid raakt, haal dan even een aantal keer adem, sta even op, schud je benen los en ga dan na een paar minuten weer verder. Maar maak de break niet te lang!
5. Committeer jezelf.
Sommigen kunnen dit heel goed zelf: afspraken maken met zichzelf. Ik ga nu eerst dit doen en dan krijg ik dit als beloning. Anderen hebben de accountability van een ander nodig. Indien jij tot die tweede categorie behoort: zoek een buddy en maak afspraken met elkaar. Voor de volgende keer dat jullie elkaar spreken, of voor volgende week heb ik in ieder geval dit of dat afgerond.
6. Stel een deadline: wanneer wil je het uiterlijk afgerond hebben?
Dit ligt in lijn met tip 4 en tip 5. En dit is zeker een helpende tip als je nogal van het uitstellen bent, want dan heb je ongetwijfeld een harde deadline nodig om echt in beweging te komen. Het werkt het beste wanneer je deze deadline met iemand communiceert, als helpende stok achter de deur.
BONUS tip: Maak een DONE lijst.
Een Done-lijst is de tegenhanger van de to-do list. Hierop schrijf je alles wat je wél al gedaan hebt. Want soms lijkt het alsof je nog geen fluit hebt uitgevoerd of geen meter bent opgeschoten, maar heb je ondertussen al noemenswaardig veel dingen gedaan. Dus, daarom: de done-lijst, om jezelf in te laten zien dat je wellicht meer doet dan je denkt en dit werkt stimulerend om te zien dat je al een hele hoop wél hebt gedaan.
Daarnaast is het maken van een to do lijst dus ook heel helpend, want dat geeft inzicht in wat er allemaal door je hoofd spookt. Zo krijgen de losse flodders een plekje op de lijst, wat het overzichtelijker maakt.
Uitstelgedrag is vanaf nu verleden tijd
Begin klein. Kies één of twee tips uit deze lijst die jou kunnen helpen om jouw uitstelgedrag eens aan te gaan pakken. Wanneer je merkt dat het werkt, dan is het tijd voor het implementeren van de volgende tip.
En blijf je nou consistent iets uitstellen, ga dan eens na wat het maakt dat je een bepaalde taak gewoon echt niet op lijkt te kunnen pakken. Ben je onzeker? Vind je er echt helemaal niks aan en kost het je bijvoorbeeld heel veel energie? Dat is ook zeker het onderzoeken waard! Misschien heb je bepaalde dingen gewoon uit te besteden, zodat jij meer tijd en energie overhoudt voor de dingen die je wel eenvoudig en met energie kunt doen.
100 productiviteit tips
Benieuwd hoe je productiever kan zijn? Lees dan ook dit artikel.