Geïnspireerd blijven gedurende de dag is soms een uitdaging. Vaak begin ik de dag volledig positief en in controle. Klaar om aan een nieuwe dag te beginnen. Vol met nieuwe ideeën en niet kunnen wachten om te beginnen.

Halverwege de middag ziet het er echter vaak anders uit.

Vastgelopen in een aantal lastige taken, een telefonische afspraak die langer duurde dan de bedoeling was en alles niet zo productief uitgepakt als ik had gehoopt.

Dan begint het al snel te voelen als een verspilde dag.

Hoe kun je die vonk die je ’s ochtends voelde, terugvinden?

Voor velen van ons is de uitdaging niet zozeer om geïnspireerd te raken, maar juist om geïnspireerd te blijven, zelfs als de dagelijkse sleur je in de steek begint te laten.

“Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment.”
– Buddha

Als je op zoek bent naar manieren om de hele dag door een gevoel van creatieve mogelijkheden te houden, zijn hier 5 simpele tips die je kunnen helpen.

1. Geef prioriteit aan je lichamelijke gezondheid

Sporten om geinspireerd te blijven en je geest scherp te houden

Lichamelijke gezondheid en veiligheid vormen de basis voor welzijn.

We hebben de neiging om onszelf te verwennen met lekker (ONGEZOND) eten en drinken als een manier om emotionele behoeften te vervullen, die vaak onze energieniveaus uitputten en geen aandacht besteden aan onze gevoelens.

Als je serieus aan de slag wilt met het verbeteren en volhouden van je motivatie en inspiratie, dan moet je beginnen met het verbeteren van je lichamelijke gezondheid.

  • Stel een slaap- en waakschema op. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en word rond dezelfde tijd wakker om je circadiane ritme te synchroniseren. Als je lichaam eenmaal aan dit patroon gewend is, zullen deze bioritmen je energieniveau gedurende de dag op natuurlijke wijze verhogen.
  • Blijf gehydrateerd. Uitdroging kan hoofdpijn en spierkrampen veroorzaken en leidt vaak tot te veel eten. Hoe meer je jouw lichaam ondersteunt met een genoeg water, hoe beter je jezelf zult voelen en hoe productiever je zult worden.
  • Eet voedzame maaltijden. Eet minder eten uit winkels en restaurants en neem de tijd om gezonde, zelfbereide maaltijden mee te nemen naar je werk. Als je meer eiwitten en groenten gaat eten en minder suikerrijke koolhydraten, zal je lichaam zich lichter en gezonder voelen.
  • Lichaamsbeweging. Na lang stilzitten zal een inspanning van slechts 30 minuten je energieniveau verhogen. Je lichaam zal zich aanpassen aan een hogere energie-output en vervolgens een overschot aan motivatie creëren om je passies te blijven verkennen en te genieten van het leven buiten het kantoor of je werkruimte. Dit hoeft niet lang of intensief te zijn, zelfs eenvoudige oefening zoals rekoefeningen, knieheffen en push-ups kunnen het bloed laten stromen en je weer mentaal sterker en scherper te voelen.

2. Neem inspiratiepauzes om geïnspireerd te blijven

Inspiratie uit boeken

Niets is zo dodelijk voor inspiratie als vastlopen in een taak en soms is het meest nuttige wat je kunt doen even de stekker eruit trekken en wat tijd weg van je werk doorbrengen.

Korte “inspiratiepauzes” waarin je mediteert of naar een luisterboek luistert, kunnen je helpen om je op te laden en weer contact te maken met je creativiteit.

Luisteren naar audioboeken geeft je niet alleen stof tot nadenken, het helpt je ook te vertragen en je opnieuw te concentreren.

Een audioboekendienst zoals Storytell is een super goede manier om toegang te krijgen tot honderden inspirerende titels die je de oppepper geven die je nodig hebt als je op zoek bent naar nieuwe inspiratie.

Op zoek naar inspirerende en leerzame boeken? Bekijk mijn boekentips.

Wat bij mij ook goed werkt is het bekijken van inspirerende YouTube video’s.

3. Zorg voor een fijne en motiverende omgeving

Geïnspireerd blijven begint bij een juiste omgeving. Creëer een omgeving die je gefocust, gemotiveerd en vrij van onnodige afleiding houdt.

Weet wat goed bij jou past.

Ben je productiever in een rustige lege ruimte, of in een druk kantoor of koffiehuis met energie om je heen?

Bij welk type muziek kan jij je goed concentreren? Heb je een opgeruimde en inspirerende werkplek?

Of werk je het best omringd door motiverende citaten, inspirerende afbeeldingen, leuke bureau-accessoires en andere zaken die je aanmoedigen om de hele dag door te gaan?

Je omgeving moet ondersteunen hoe je je voelt, wat je denkt, en hoe je je gedraagt, om je doelen te bereiken.

4. Neem een (koude) douche

Koud douchen

Heb je wel eens gehad dat je juist tijdens het douche creatieve ideeën kreeg? De simpele handeling om even de tijd te nemen om te dagdromen en je gedachten te laten dwalen zonder het gevoel te hebben dat je aan het werk moet, kan al genoeg zijn om je creativiteit weer op gang te brengen.

Dus als het kan, neem dan is gedurende de dag een (koude) douche en ervaar wat het met je doet. Voel je jezelf na het douche weer vol met nieuwe energie en inspiratie?

Benieuwd naar wat de voordelen zijn van koud douchen? Lees dan hier verder.

5. vergeet nooit je waarom.

Vergeet nooit je waarom. Weet waarom je doet, wat je doet. Als je waarom groot genoeg is, dan volgt de intrinsieke motivatie vanzelf.

Dat neemt niet weg dat bovenstaande tips onbelangrijk zijn, want iedereen kan zo nu en dan wel wat extra inspiratie gebruiken.

Conclusie

Door tijd te nemen om te sporten, inspiratiepauzes in je dag in te lassen, of zelfs gewoon een douche te nemen, kun je je inspiratie de hele dag door levendig houden.

Maar voel je jezelf nou een beetje down en wilt het echt niet lukken, lees dan dit artikel. Hoe kan je productief zijn, zelfs als je jezelf een beetje down voelt?

Of lees hier 25 tips en manieren om je productiviteit te verhogen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in