Wat is een positieve Mindset en wat zijn de voordelen van een positieve Mindset? Laten we eerst eens kijken naar het woord ‘mindset’. Mind-set. Hoe zijn je gedachten ingesteld? Of ook wel: je manier van denken. Je kent vast wel de uitspraak van het glas dat halfvol is, wanneer iemand veelal negatief zit te kletsen.

Een bepaalde manier van denken dus. Die zowel negatief als positief kan zijn.
Het is goed om te weten dat de meest succesvolle ondernemers veelal een positieve mindset hebben.

In dit artikel delen we de voordelen van een positieve mindset, geven we tips hoe je zo’n mindset kunt creëren én delen we de gouden tip met betrekking tot een positieve mindset.

Negatieve mindset

Quote Albert Einstein You can Never solve a problem with the same kind of thinking that created the problem in the first place

Mensen met een negatieve mindset zijn te herkennen aan de doemdenkers. Zij die vaak denken dat iets toch niet zal lukken, dat alle plekken al bezet zijn, dat alles vast al op is, enzovoorts. Mensen met een negatieve mindset denken ook vaak negatief over zichzelf, ze hebben een lager zelfbeeld.
Het gras is vaak groener aan de overkant.

Positieve mindset

Daar tegenover staat de positieve mindset, waar we het in dit artikel wat uitgebreider over gaan hebben. Mensen met een positieve mindset kijken, logischerwijs, positiever naar de zaken. Ze zien vaak de lol of humor ergens van in en denken veel meer in mogelijkheden dan in alles wat er mis kan gaan. Opmerkelijk is dat de meest succesvolle ondernemers een positieve mindset hebben. Interessant dus om te kijken hoe zij dit doen en wat jij kunt doen om dit ook te creëren!

Het weer is zoals het is

Zoals je misschien wel kunt begrijpen, is het hebben van een positieve mindset veel plezieriger. Want of het nou half bewolkt is, regent of de zon schijnt: het weer is zoals het weer is. Mensen met een negatieve mindset vinden altijd wel wat te klagen over het weer en mensen met een positieve mindset genieten vrijwel altijd van het weer, wat voor weer het ook is. Dus wat het weer ook is, jouw gedachten, jouw manier van denken heeft invloed op jouw gevoel en ervaring bij het weer.

De vraag is of je wilt gaan zitten sikkeneuren in een hoekje en balen van het slechte weer, of dat je je laarzen aantrekt en gaat dansen in de regen.

Je mindset is veranderlijk

I can. Hoe kan je een positieve mindset oefenen

Nou is het niet zo dat je ‘een persoon met een bepaalde mindset bent’ en dat die manier van denken onveranderlijk is. Wel is het zo dat mensen een voorkeur hebben van tegen bepaalde dingen aankijken. Het kan dus ook zo zijn dat je over het algemeen heel positief bent ingesteld, maar wel negatief over bepaalde zaken denkt. Je hebt dus niet alleen maar een positieve- of alleen maar een negatieve mindset. Het is een combinatie van beiden en het is vaak ook afhankelijk van hoe je op dat moment in je vel zit.

5 voordelen van een positieve mindset

Voordelen positieve mindset

Het is wel zo dat je je mindset kunt veranderen. Je kunt bijvoorbeeld oefenen en jezelf trainen om een meer positieve mindset te hebben, want het hebben van zo’n positieve mindset kent veel voordelen, waaronder meer succes, geluk en een gevoel van rust en vertrouwen. Hier delen we 5 voordelen van een positieve mindset:

 1. Acceptatie
  Je accepteert de situatie veel meer zoals hij is. Je bent sneller tevreden en ervaart hierin makkelijker en vaker geluk;
 2. Zelfliefde
  Je kijkt, denkt en praat liefdevoller over jezelf en over anderen. Dit draagt bij aan een positiever zelfbeeld en meer liefde en ook acceptatie naar je medemens. Want waarom zou je het slechte in mensen zoeken als er ook zoveel positieve dingen in de medemens te vinden is?
 3. Minder problemen
  Met een positieve mindset ervaar je minder problemen in je leven. Je denkt oplossingsgerichter over situaties en vindt vooral mogelijkheden in plaats van beperkingen.
 4. Meer energie
  Klagen kost heel veel energie. Juist door positiever naar dingen te kijken, zul je meer energie ervaren. Daarbij is het aantrekkelijk voor andere mensen om samen met een positief persoon te zijn, wat jou vervolgens ook weer meer energie geeft.
 5. Je ervaart minder stress
  Negatieve gedachten creëren stress. Dat voel je in je lichaam en ook in je energiehuishouding. Met een positief denken denk je lichter over de dingen, zie je minder beren op de weg en ervaar je een stuk minder stress.

Kortom: een positieve mindset kent veel waardevolle voordelen! Jijzelf wordt er een blijer, relaxter en gelukkiger mens van. Je trekt mensen aan, hebt meer energie en ervaart minder stress.

Oefenen in een positieve mindset

Be Better than you were yesterday. Blijf oefenen zodat je steeds beter wordt

Het mooie is dat je dit kunt oefenen en trainen. De eerste belangrijke stap hierin is te ontdekken bij jezelf wat voor gedachten je veelal hebt. Ga dat de komende week eens bij jezelf analyseren: hoe zijn je gedachten gedurende de dag? Denk je veelal positief of juist negatief?

Een volgende kleine stap kan zijn door liefdevol naar jezelf te blijven wanneer iets misgaat, in plaats van jezelf helemaal af te kraken.

De gouden tip voor een positieve mindset

Dankbaarheid

Oefenen in dankbaarheid!

Kijk naar wat er al wél is. Sta aan het einde van de dag eens stil bij wat je allemaal voor moois hebt gehoord en meegemaakt. Misschien een mooi gesprek, een heerlijke maaltijd of een fijn moment met je collega’s of een klant.. Er is altijd wel íets om dankbaar voor te zijn.

Het is mooie kunst om dit in de vingers te krijgen, want het zal je op den duur meer energie, vreugde, plezier, geluk en succes opleveren!

Wat mij persoonlijk altijd helpt is het lezen van quotes. Bekijk dit artikel voor extra inspiratie 🙂 20 Quotes over Dankbaarheid

Tip: Cursus Mindset

De meest complete mindset-cursus van Nederland van de Mindset Academy.

De Mindset Academy is opgericht met als doel om zoveel mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Er wordt vaak gezegd ‘Mindset = everything’ en dat is ook voor 100% waar. Alles valt of staat met de juiste mindset. Op een dag heb je 50.000 – 60.000 gedachten, maar hoe kun je die nou goed ordenen?

Dit vraagstuk heeft geresulteerd in de meest complete mindset-cursus van Nederland.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in