Passie ervaren voelt ontzettend goed. Alleen al door aan je passie te denken, gaat je hart sneller kloppen. Het zorgt ervoor dat je ogen gaan glinsteren, dat je vol energie en enthousiasme zit en dat je sprankelt. Als je met je passie bezig bent, dan let je niet op de tijd en kan je helemaal in een flow terecht komen. Echte passie is een goede energizer, motivator en inspiratiebron en nog veel meer dan dat alleen. Maar wat is passie precies en hoe ontdek je nou je passie? In dit artikel deel ik wat passie is, maar ook 20 vragen die je helpen om je passie te ontdekken.

 “There is no passion to be found playing small—in settling for a life that is less than the one you are capable of living.”
– Nelson Mandela

Wat is passie?

Wat is passie?

Passie is iets wat je ontzettend graag doet. Met veel liefde en hartstocht. Het is een innerlijke drijfveer. Iets wat je doet met heel je hart en ziel. Passie zet je in vuur en vlam.

Als je iets doet met passie, dan geeft het je energie, het maakt je blij, stimuleert en geeft kracht om je doelen te bereiken. Dingen doen die je voldoening geven.

Vaak hoor je dat je passie moet vinden in je werk, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens.

Een passie hoeft niet perse werk gerelateerd te zijn. Er zijn genoeg dingen die kunt doen, zonder ervoor betaald te worden. Denk aan een hobbymatig beeldhouwen, schilderen, tekenen, knutselen, etc. Als dat je daar voldoening door krijgt en puur van geniet, dan is dat helemaal prima. Je kan dus prima een baan hebben (waar je wel plezier in hebt uiteraard), maar dat je naast je werk een hele leuke passie hebt.

Daarnaast geloof ik ook niet in één passie. Een passie kan ook verdwijnen of ontwikkelen in een nieuwe passie en je kan ook verschillende passies hebben.

Passie hoeft ook niet direct te betekenen dat je ergens talent voor hebt. Wellicht heb je talent in het berekenen van complexe projecten, maar vind je het helemaal niet leuk om te doen. Daartegenover is passie juist iets wat je erg belangrijk vind in het leven.

Alleen al eraan denken met je blij en enthousiast en het is iets waar je graag je tijd en energie in stopt. En als je ermee bezig bent, dan vliegt de tijd voorbij en voel je jezelf helemaal in je element.

Maar hoe ontdek je nou je passie?

“Passion is energy. Feel the power that comes from focusing on what excites you.”
-Oprah Winfrey

Wat is mijn passie?

Wat is jouw passie. Ontdek het door meer zelfinzicht

Er zijn verschillende manieren om te ontdekken wat jouw passie is. Een goede manier om dit te ontdekken is door je zelfinzicht te vergroten. Dit kan je doen door onderstaande vragen te beantwoorden.

Door deze vragen eerlijk te beantwoorden wordt het vinden van je passie makkelijker dan je denkt. Hiermee krijg je namelijk inzicht in hoe jij de rest van je leven het liefst zou willen inrichten. En daar komt je passie om de hoek kijken.

20 vragen om je passie te ontdekken.

Ontdek wat jouw passie is door het beantwoorden van deze 20 vragen om je passie te ontdekken

 1. Wat vind je heel erg leuk om te doen?
 2. Waar ben je echt goed in? Wat zijn je talenten?
 3. Wat heb je altijd al eens willen doen?
 4. Wanneer vergeet je de tijd? Wat ben je dan aan het doen?
 5. Wat zou je elke dag kunnen doen, zonder ervoor betaald te worden?
 6. Waarvan gaan je ogen glinsteren en je hart sneller kloppen?
 7. Waarvoor spring je in de ochtend met veel plezier en energie je bed uit?
 8. Wat zou je de hele dag kunnen doen?
 9. In welke situaties voel jij je echt 100% zelfverzekerd? Wat ben je dan aan het doen?
 10. Wat zou je doen als je nooit meer hoeft te werken?
 11. Waar krijg je veel energie van?
 12. Wat vind je leuk om te doen, zelfs als je moe bent?
 13. Over welke onderwerpen kan je eindeloos praten?
 14. Waar lig je vaak avonds wakker van en zou je graag voor willen opstaan?
 15. Wat was vroeger jouw droombaan?
 16. Over welk onderwerp zou je tientallen boeken kunnen lezen zonder verveeld te raken?
 17. Als je nog maar 3 dingen zou mogen doen voor de rest van je leven, naast tijd doorbrengen met je familie, vrienden en alle andere mensen waar je van houdt, wat zouden deze drie dingen dan zijn?
 18. Welke activiteiten vond jij als kind super leuk om te doen?
 19. Wat zegt je onderbuikgevoel?
 20. Hoe wil je dat anderen je herinneren?

Bonus Tip:

Quote Ralph Waldo Emerson The Only Person you are destined to become is the person you decide to be

Maak na het beantwoorden van bovenstaande vragen een lijst van je interesses en een lijst van je talenten.

Een lijst met je interesses. Wat vind je leuk en interessant? Waar ben je vaak nieuwsgierig naar? Tot welke interesses voelde je je als kind aangetrokken?

Een lijst met je talenten. Waar ben je goed in? Welke vaardigheden heb je in huis die je niet vaak gebruikt?

Vervolgens neem je deze twee lijsten voor je en stel je jezelf de vraag: hoe kan ik deze twee lijsten combineren om meer waarde toe te voegen?

Richt je met name op de lijst met interesses, en focus jezelf niet teveel op je talenten. Skills kun je namelijk altijd nog ontwikkelen. Als je iets ontzettend leuk vindt, dan zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Je vindt je passie door te doen. Niet door er eindeloos over na te denken.

Wacht niet op het perfecte antwoord maar ga aan de slag. Volg je nieuwsgierigheid en doe ervaringen op. Het leven is een grote en mooie ontdekking en ontwikkelingsreis. Gebruik het leven als leerschool en zie je ervaringen als data om op voort te borduren.

Wil je je passie vinden? Ga dan aan de slag en wacht niet af. Door nieuwe dingen te doen, leer je jezelf kennen en ontdek je nieuwe zaken. Laat dat je inspireren en geniet ondertussen van de ontdekkingsreis naar je passie.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.
– Mark Twain

Alles begint met de juiste Mindset en als je iets wilt bereiken zal je aan je Mindset moeten werken. Bekijk hier de meest uitgebreide Mindset-cursus van Nederland van De Mindset Academy.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in