Of je nu een nieuw onderwerp wilt leren, een nieuwe vaardigheid wilt leren, of de vaardigheden die je al hebt wilt verbeteren, deze 10 technieken kunnen je helpen om effectiever en efficiënter nieuwe vaardigheden te leren.   

Quote Robin Sharma Investing in yourself is the best investment you will ever make. It will not only improve your life, it will improve the lives of all those around you. Robin Sharma

Met deze website hoop ik jou te helpen en te inspireren in jouw persoonlijke groei. Lees hier meer over persoonlijke ontwikkeling, maar lees eerst deze 10 leer strategieën voor het leren van nieuwe vaardigheden.

Hoe kan je nieuwe vaardigheden leren? 10 strategieën.

1. Leer actief en in een actieve houding

leer nieuwe vaardigheden

Traditionele schoolinstellingen hebben ons geleerd dat leren een passieve ervaring is. Je zit stil in de klas, je mag niet praten met je buurman of buurvrouw en je consumeert passief alle informatie.

Maar leren is geen kijk activiteit.

Het menselijk brein leert niet veel door alleen maar te consumeren, maar leert beter door toe te passen en dingen te creëren.

Meer dus meer actief tijdens het leren.

Maak notities, zit in een actieve houding, leer alsof je er nog niks vanaf weet en evalueer je voortgang. Probeer direct te onthouden wat je hebt geleerd en schrijf dit op.

Hoe meer actief je bent, hoe sneller en hoe beter je kunt leren en dus ook meer kunt leren.

2. Leer op een manier, zodat je het ook aan anderen kan uitleggen

Leren nieuwe vaardigheden

Een verrassende, maar effectieve manier waarop je een nieuwe vaardigheid kunt leren, is iets leren op een manier, zodat je het ook aan iemand kan uitleggen.

Waarom is dit zo’n effectieve manier van leren?

Omdat als we leren met de bedoeling om het ook uit te kunnen leggen aan anderen, dan proberen we de stof op te delen in eenvoudige, begrijpelijke brokken voor onszelf.

Het dwingt ons ook om het onderwerp kritischer en grondiger te onderzoeken, waardoor we het beter begrijpen. Je hebt op deze manier een echt actieve leerhouding.

Probeer dit ook eens in de praktijk toe te passen. Als je bezig bent met het leren van een nieuwe vaardigheid, probeer dit eens aan andere (begrijpelijk) toe te lichten.

Je zult jezelf verbazen dat de snelheid en kwaliteit van het leren hiermee super omhoog kan gaan.

3. Leer nieuwe vaardigheden door te doen

We leren het best wanneer we de taken of nieuwe vaardigden die we proberen te leren, uitvoeren in de praktijk.

Het maakt niet uit hoe goed je cijfers waren op de universiteit, het meeste van wat je leert vindt plaats zodra je de praktijk betreedt en begint toe te passen wat je hebt geleerd.

Laten we zeggen dat je probeert een nieuwe skill te leren zoals het maken van je eigen website.

Investeer niet al je tijd in het leren van het jargon en de theorie, maar duik zo snel mogelijk in de praktijk om de vaardigheid met vallen en opstaan onder de knie te krijgen.

Begin een blog. Ontdek zelf wat werkt en wat niet. Hoe meer je het doet, hoe meer je leert.

Beter nog, bouw nieuwe gewoonten op om je nieuwe vaardigheden te versterken.

Begin klein en beloon jezelf om een gedragspatroon op te bouwen dat versterkt wat je aan het leren bent.

4. Maak het leren voor jezelf zinvoller

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling door het lezen van boeken

Een van de belangrijkste redenen waarom diverse ‘leerstijlen’ niet werken is dat we dingen leren in termen van betekenis.

Betekenis vinden in het leren is de sleutel.

We hebben allemaal verschillende feiten en cijfers op school geleerd, maar hoeveel daarvan herinneren we ons eigenlijk?

Alleen de informatie die voor ons betekenisvol was, die we hebben kunnen verbinden met ons eigen leven en ervaringen.

Als je jezelf probeert te dwingen willekeurige feiten uit je hoofd te leren, zal je ze waarschijnlijk vergeten.

Herinner je je al die keren dat je formules probeerde te onthouden zonder de relevantie ervan te begrijpen?

Om je leervermogen te behouden is het belangrijk om verbindingen uit het echte leven te maken en te zien hoe het past in het grotere geheel van dingen.

Probeer de volgende keer dat je een vak volgt, in plaats van een formule te onthouden, te begrijpen welke relevantie deze in de praktijk heeft en hoe je deze in jouw voordeel kunt gebruiken.

Je zult hierdoor merken dat je de concepten veel sneller begint te begrijpen.

5. Bestudeer de groten (meest succesvolle mensen in jouw vakgebied)

Succes door het bestuderen van de meest succesvolle mensen

De beste schrijvers geven keer op keer aan dat de beste manier om beter te schrijven is om veel boeken te lezen, vooral de klassiekers.

Waarom?

Omdat ze veel meer leren door de schrijfstijl van grote schrijvers te bestuderen, meer dan door bijvoorbeeld een schrijfcursus te volgen.

Laten we nog een stap verder gaan.

Hoewel het bestuderen van de groten essentieel is, moet je niet vergeten dat dit een passieve oefening is. Om er beter van te worden, moet je het geleerde ook toepassen in je eigen werk.

Een manier om dit te doen is experts na te doen totdat je uiteindelijk je eigen stijl en techniek ontwikkelt

Deze manier van leren kan op elke vaardigheid worden toegepast, of het nu gaat om schrijven, het spreken van een andere taal of zelfs sport.

Vergelijk je eigen werk met dat van deskundigen op jouw vakgebied en je zult vanzelf zien dat er gebieden zijn die verbetering kunnen gebruiken.

Blijf werken aan je vaardigheden, blijf oefenen en pas het toe in de praktijk door het te doen.

6. Besteed meer tijd aan het oefenen van dingen die je moeilijk vindt

Doe taken die moeilijk zijn om daar meer in te groeien

Om uit te blinken in een vaardigheid moet je uit je comfortzone treden en dingen oefenen waar je niet goed in bent.

Naast het besteden van meer tijd aan je zwakke punten, is het ook van groot belang om je goed te concentreren tijdens het oefenen. Als je aan het oefenen bent terwijl je gedachten alle kanten op gaan, dan schiet je er niet zoveel mee op.

Dus de volgende keer dat je een nieuwe vaardigheid gaat oefenen, stap dan uit je comfortzone en daag jezelf uit.

Concentreer je op wat voor jou het moeilijkst is en na verloop van tijd zal je merken dat je een hoger niveau van algehele efficiëntie bereikt en beter in staat bent nieuwe vaardigheden te leren.

7. Wees altijd nieuwsgierig en leer alsof je nog niks van het onderwerp weet

Leer nieuwe vaardigheden door altijd nieuwsgierig te zijn en leer alsof je er nog niks vanaf weet

Niets stimuleert leren zo goed als nieuwsgierigheid!

In plaats van je te laten leiden door een leerboek, neem jij de leiding.

Zoek antwoorden uit vele bronnen. Leer niet alleen theorieën en technieken uit je hoofd, maar stel ze bij elke stap in vraag. Denk na over waarom ze belangrijk zijn, waarom ze relevant zijn.

Knutsel met de beschikbare hulpmiddelen en kennis en kijk wat je uiteindelijk ontdekt!

Ook bij een onderwerp dat je al goed kent. Of dat je goed “denkt” te kennen. Leer altijd met de mindset dat je nog niks weet van het onderwerp, op deze manier zal je veel meer informatie absorberen en onthouden.

8. Zoek een mentor

Mentorschap is misschien wel de snelste manier om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Een mentor helpt je een weg te vinden in het vakgebied door je een perspectief en ervaring te bieden die van onschatbare waarde “kunnen” zijn.

Kijk in eerste instantie bij vrienden, familie en collega’s voor een expert in de vaardigheid die je probeert te leren. Als je niemand vindt, ga dan op zoek in je omgeving en in jouw bedrijfstak.

9. Neem regelmatig pauzes

Mindfulness voor lichaam en geest

Ik ben geen expert op het gebied van de menselijke hersenen, maar zoals ik het begrijp zijn er 2 standen. Aandacht (concentratie) en ontspannen.

En om te kunnen leren, zijn beide standen even belangrijk.

Als je in de gefocuste modus bent, dan ben je in staat om de details van een probleem te leren.

En in de ontspannen modus ben je beter in staat het grote geheel te zien en alles samen te brengen.

Misschien heb je dit al eens gemerkt toen je onder de douche stond. Wanneer je je op niets concentreert en je plotseling een feit herinnert dat je ontglipt was, of de oplossing voor een probleem ontdekt.

Het is belangrijk om je hersenen even te laten ontspannen na een bijzonder intense studie- of werksessie. Op deze manier geef je jou hersenen de tijd om even de puntjes op de i te zetten.

Pomodoro Techniek

Een goede manier om dit te oefenen is met behulp van de Pomodoro techniek, waarbij je 25 minuten aan een project werkt en daarna 5 minuten pauzeert. Na vier van zulke sessies (100 minuten werken, met 15 minuten pauze) neem je weer een pauze van 15-30 minuten. Deze techniek zorgt ervoor dat je geest fris blijft en dat je niet mentaal vermoeid raakt.

10. En tot slot, test jezelf om nieuwe vaardigheden te leren

Testen blijken een van de beste manieren te zijn om het leren te stimuleren.

Waarom is testen zo effectief? Omdat het terughalen van alle informatie een stap verder gaat.

Het herhalen en testen laat zien hoeveel van de stof je je herinnert. Testen laat zien hoe goed je kunt gebruiken wat je hebt geleerd. Dat is tenslotte het uiteindelijke doel van leren, toch?

Je kunt dit ook bij elke pauze doen (pomodoro techniek). Dus elke keer voordat je een pauze neemt, probeer jezelf eerst te testen en de belangrijke dingen op te schrijven die je nog weet.

Wil je nog meer leren?

Lees dan ook:

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in