Mindfulness. Je kent het vast wel: dat je minutenlang naar een adembenemende zonsondergang kunt kijken, ontroerd raakt door muziek of helemaal opgaat in bijvoorbeeld een creatieve taak. Tijd lijkt niet meer te bestaan en je vergeet even alles om je heen.

Je bent dan als het ware helemaal in het ‘moment’.

Niet bezig met later, met straks, met wat er gister is gebeurd. Je bent met je volledige aandacht aanwezig. Helemaal in het moment en volledig bewust van de ervaring.

En dat is precies waar mindfulness over gaat: de kunst om aanwezig te zijn in het huidige moment.

Mindfulness voor lichaam en geest

Appjes, notificaties, e-mails, binnenkomende telefoontjes, collega’s die nú wat nodig hebben…In zo’n prikkelrijke omgeving en door een 24/7 draaiende maatschappij zijn we amper nog gewend om even aan helemaal niets te denken of nergens mee bezig te zijn. Dit legt een flinke druk op ons mentale- en ook lichamelijke systeem.

Niet zo wonderbaarlijk dus, dat mindfulness de afgelopen jaren flink populair is geworden. Veel van ons zijn zoekende naar hoe die drukke bovenkamer tot rust kan komen. Ook steeds meer werkgevers zijn zich ervan bewust dat de gemoedstoestand van het personeel van belang is voor een goed draaiende onderneming.

In dit artikel delen we wat mindfulness is, waar het aan bijdraagt én delen we een hele eenvoudige maar super effectieve oefening met je, die je meteen kunt uitvoeren om meer rust in je hoofd te creëren.

In een paar minuten per dag van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig? Volg dan deze Online Mindfulness cursus.

Bekijk Online Cursus Mindfulness met een flinke korting!

Wat is Mindfulness

Mindfulness voor lichaam en geest

Mindfulness is een vorm van psychologie en wordt ook wel omschreven als het ‘leven met volle aandacht’. Of zoals eerder beschreven, de kunst om aanwezig te zijn in het huidige moment. In het hier-en-nu.

We kunnen wel degelijk van een kunst spreken, want het is in ons leven van alledag lang niet meer vanzelfsprekend om mindful te zijn. We worden continue gebombardeerd door prikkels en afgeleid door notificaties en impulsen van buitenaf. De werkdruk is hoog en het tempo van leven lijkt steeds sneller te gaan.

Ons hoofd is veelal bezig met alle dingen die nog gedaan moeten worden. Deadlines, to-do’s, afspraken, vergaderingen, meetings. En ook herinneringen: twijfels en angsten of je dingen wel op de juiste manier hebt gedaan.

Vaak zijn we dus aan het schommelen tussen het verleden en de toekomst. Terwijl: dat zijn slechts gedachtestromen. Dat is niet wat er gaande is in dít moment – en dat kost flink veel energie en haalt ons steeds meer bij onszelf vandaan.

Met het beoefenen van mindfulness richt je juist je aandacht op het heden. Alle gedachten over het verleden en de toekomst laat je even voor wat het is. Je houd je bewust bezig met dat wat je nu aan het doen bent.

Waarom Mindfulness?

Mindfulness voor lichaam en geest

Door zo continue tussen het verleden de toekomst te switchen, ga je voorbij aan de dingen die nu gaande zijn. Zowel om je heen, als processen binnenin jou. Terwijl er in dat moment vaak (juist) heel veel moois is.  Daarnaast kost het ook enorm veel energie om die denkmotor continue aan te hebben. Met de nodige depressies, angststoornissen en burn-outs tot gevolg.

Door middel van mindfulness word je bewust van je gedachtestromen en leer je hoe je steeds meer je aandacht in het hier en nu kunt houden.
Hierdoor kun je meer gefocust werken, blijf je helder en scherp en ben je ook een stuk productiever.

Mindfulness maakt je dus bewuster, kalmer en het geeft je (onder andere daardoor) ook meer focus en helderheid.

Hoe doe je het?

Oefening Mindfulness

De eerste stap is bewustwording. Van je gedachten die alle kanten op slingeren en dat je die tot rust wilt laten komen.

Ben je zover? Doe dan deze korte, simpele en zeer effectieve oefening:

  1.       Laat even alles voor wat het is. Klap je laptop dicht en leg je telefoon weg.
  2.       Adem dan een keer diep in- en uit.
  3.       Doe dat nog een keer: diep in via je neus en langzamer uit.
  4.       Kijk dan om je heen: wat zie je? Neem ten minste vijf dingen bewust waar.
  5.       En dan: wat hoor je? Benoem één of twee geluiden in je hoofd.
  6.       Wat voel je: hoe is bijvoorbeeld de temperatuur? Of hoe voelt de kleding om je lichaam? Of het oppervlak waar je op zit? Neem het waar en benoem het voor jezelf.

Voel hoe je als vanzelf steeds meer in dít ene moment komt.

Merk ook hoe je gedachten zachter worden en je adem rustiger.

Het is de kunst om die drukke monkey mind een part-time job te geven. Dat doe je door je aandacht zo te focussen op subtiele dingen om je heen. Zo hebben alle rondslingerende gedachten even geen kans om door te dringen. Dit geeft rust in je hoofd.

Zo’n oefening als deze zou je eigenlijk elke dag wel kunnen doen.

Zoals met alles: oefening baart kunst! Dus houd vol en geef niet op wanneer je het een aantal dagen vergeten bent. Pak dan gewoon de draad weer op.

Een handige tip is om een timer op je telefoon te zetten, het liefst elke dag op hetzelfde tijdstip, zodat je er op den duur aan begint te wennen dat je op dat specifieke tijdstip een bewustwordingsoefening doet. Je systeem zal daar op den duur ook aan gewend raken en zo wordt het als vanzelf steeds makkelijker en logischer om op dat moment de oefening te doen en wie weet ook op andere momenten…

Probeer het eens en merk zelf wat zo’n kleine doch zeer impactvolle oefening voor jou kan betekenen!

Vrolijke vrouw die geniet van het moment en mindfull is

Vaak wordt gedacht dat mindfulness een bepaalde therapie is, maar het is ook wel degelijk een bepaalde vorm van leven. Om in het moment aanwezig te zijn, de dingen met aandacht te doen en je steeds meer bewust te worden van de subtiliteiten in- en om je heen.
Deze manier van leven integreren en verweven in je leefstijl zal je op den duur meer focus, helderheid, geluk en succes opleveren.

In een paar minuten per dag van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig? Volg dan deze Online Mindfulness cursus.

Bekijk Online Cursus Mindfulness met een flinke korting!

Lees ook:

Bonus oefening Mindfulness

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in