Hoe creëer je innerlijke rust in een overprikkelde maatschappij? Appjes, mailtjes, notificaties, bewegende reclameborden, verkeer… tegenwoordig krijgen we een ongekend aantal prikkels binnen. En al deze prikkels hebben we te verwerken. Net zoals dat werkt met voeding en drank: ook dat heeft je lichaam te verwerken, te verteren, te processen. Want misschien is een middagje op de bank hangend, al scrollend over je telefoon helemaal niet zo ontspannend als je denkt.

In dit artikel lees je hoe je erachter kunt komen of je teveel prikkels tot je krijgt én delen we 6 tips hoe je de hoeveelheid prikkels kunt verminderen om innerlijke rust te creëren. 

Wees je bewust van wat je tot je krijgt

Man in pak met een ontploft hoofd door alle stress. Hoe creer je innerlijke rust

Zoals dat altijd werkt met elke stap van groeien: is de eerste stap bewustwording. Je hebt je bewust te worden van het feit dat je misschien wel veel te veel prikkels binnen krijgt en je hebt je bewust te worden dat je hier wellicht vatbaar voor bent.

Iedereen is natuurlijk anders, de ene persoon kan iets beter hebben dan de ander, maar dat we collectief vatbaar blijken voor de overmaat aan prikkels en input is natuurlijk niet zo vreemd als je je bedenkt dat we zo langzamerhand in een 24/7 draaiende economie leven.

De vraag is dus: in hoeverre ben jij je bewust van de hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt op een dag? Is een half uurtje op de bank liggen, al scrollend over social media, wel zo ontspannen als je denkt? Want ook die overload aan prikkels heb je vervolgens weer te processen.

Voor sommigen kan een bezoek aan de supermarkt al een behoorlijke prikkel-invasie zijn. Ga eens bij jezelf na hoe je je voelt nadat je in de supermarkt bent geweest. Zo kun je dat voor meerdere dingen doen: bijvoorbeeld het openbaar vervoer, een restaurantje of een dag op kantoor. Hoe voel je je daarna? Hoe vol zit je vat met prikkels?
Overigens kan een ‘rustige dag thuis’ ook behoorlijk prikkel overweldigend zijn wanneer je continue notificaties, e-mailtjes, belletjes en dat soort dingen binnenkrijgt. Ook hier is dus de uitnodiging: ga eens bij jezelf na hoe je je voelt na zo’n dag.

Erken het

“Sometimes you can find peace of mind by transferring yourself to different situations. They’re just reminders to stay … calm.” —Yves Behar

De tweede stap is het erkennen van de situatie. “Oké, dan en dan krijg ik behoorlijk wat prikkels binnen”. Of: “van die of die activiteit blijk ik redelijk overprikkelt te raken”. Erken het. Dit is een essentiële stap. En vooral: keur jezelf hierop niet af. Het is in deze fase blijkbaar gewoon zoals het is.

Zo verminder je je prikkel-input

Je bent je bewust geworden van het feit dat je vatbaar bent voor prikkels. Je hebt het erkent en je bent nu toe aan de volgende stap: het verminderen van de prikkels. De vraag is dan natuurlijk: hoe ga je hiermee om, hoe pak je dit aan?

Hier delen we 6 helpende tips om je prikkel-input te verminderen voor innerlijke rust:

1. Vermijd drukke plekken op drukke momenten

Bijvoorbeeld: de spits. Reis zoveel mogelijk buiten de spits om. Dan is het een stuk minder druk in de bus en de trein en ook in het station. Dit scheelt een enorme hoeveelheid prikkels. Ook in de supermarkt zijn een soort spitstijden. Ontdek wanneer dat bij jou supermarkt is en ga dan vooral op een ander moment naar de supermarkt. Dat is een stuk relaxter boodschappen doen!

2. Creëer rustmomenten voor jezelf

Een gelukkige vrouw die geniet van de zonnenstralen

Gedurende de dag. Een paar minuutjes. Even op de bank liggen bijvoorbeeld, met je ogen dicht. Of op een bankje in het park, met je snoet in het zonnetje. Het is overbodig om te zeggen dat je dan je telefoon even weg en uit laat, maar laten we het er voor de zekerheid toch even bij vermelden.

3. Mediteer

Mediterende vrouw met de zon op de achtergrond

Zeker wanneer je dit ’s ochtends doet, heeft dit het meeste effect op de rest van je dag. Je hoeft geen uren te zitten. Al met een paar minuten kun je echt een wezenlijk verschil maken. Zet bijvoorbeeld een timer op 5 minuten, sluit je ogen en focus je op je ademhaling.

4. Beoefen Yoga

Vrouw die een yoga pose doet

Net zoals meditatie heeft ook yoga een ongekende invloed op je gemoedstoestand. De voornamelijk rustige bewegingen, in combinatie met de adem, maken je rustiger in je hoofd en in je lichaam. Wanneer je met enige regelmaat yoga beoefent zul je merken dat je gedurende de dag de prikkels meer kunt filteren, beter bij jezelf kunt blijven en kunt voelen wat je nodig hebt.

5. Verminder je telefoongebruik

Leg je telefoon wat vaker weg, in een andere ruimte. Zo is de drempel om ‘m te pakken iets groter en de kans dat je hem onbewust automatisch weer oppakt een stuk kleiner.
Laat je telefoon ook vooral buiten je slaapkamer. Dit is een sacred space om te slapen. Niet om open te staan voor impulsen van over de hele wereld.

6. Zet je notificaties uit

Van je e-mail, whatsapp, facebook en al je andere apps waar de nodige berichten op binnen komen. Open en bekijk het alleen op de momenten wanneer jij daar behoefte aan hebt. Zo is de keuze aan jou, houd je weer een stel prikkels buiten de deur en zo blijf je beter gefocust en in het moment.

Begin klein

Vrouw die een yoga pose doet

Begin met kleine stapjes. Maak kleine veranderingen. Wat zijn één of wellicht twee dingen van deze lijst die je nú al zou kunnen toepassen? Doe het gelijk!
Verminder die prikkels en ontdek wat deze rust je brengt. Het is misschien even afkicken, maar op de langere termijn zul je er langzaam aan gewend  raken en ontdek je dat het je enorm veel goeds zal doen.  

Lees ook:

  1. Wat is yoga, Wat zijn de Voordelen en hoe begin je met Yoga?
  2. Wat is meditatie, Wat zijn de Voordelen en hoe doe je het?
  3. Burn-out. Hoe herken je het en hoe herstel je van een burn-out? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in