Ikigai. De japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven. Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit, wat is jouw passie, jouw Ikigai?

Alleen wie bezig blijft wil honderd worden.
Japans gezegde.

Een tijdje terug heb ik het boek Ikigai gelezen van Francesc Miralles en Héctor García.

Boek ikigai

Dit boek is me tot op de dag van vandaag bijgebleven en ik kan het ook zeker adviseren om het een keer te lezen.

Volgens de Japanse traditie japanners heeft iedereen een ikigai.

Een reden van bestaan.

Het is een van de geheimen voor een lang, tevreden en gezond leven.

Ikigai

Ikigai is verborgen in ons binnenste en het vergt een geduldige verkenning om tot het diepste van ons wezen door te dingen en het te vinden.

Een helder en duidelijk ikigai hebben, een grote passie, zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven.

Ikigai is de reden waarom we s’ochtends opstaan.

In het boek zijn de auteurs naar Okinawa vertrokken om te ontdekken wat dat geheim voor een optimistisch en gezond leven is. Ze kregen inzicht in wat de japanners eten, hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen. En hoe je honderd jaar in topvorm kunt leven.

Als jij je Ikigai wilt vinden, moet je het boek zeker aanschaffen en lezen, of luisteren op Storytell. Een oprechte aanrader en kan mooie inzichten en inspiratie opleveren.

Boek ikigai

Wat ik in dit artikel met je wil delen zijn de 10 Ikigai voorschriften. De tien voorschriften voor een lang, gezond en gelukkig leven.

Let op. Deze zijn 1 op 1 overgenomen uit het boek, maar ik vond ze zo waardevol dat ik ze zonder te wijzigen heb overgenomen.

Credits: Boek Ikigai van Francesc Miralles en Héctor Garciá.

Wat zijn de 10 Ikigai voorschriften?

  1. Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen. Wie stopt met de dingen die hij goed kan en graag doet, raakt de zin van zijn leven kwijt. Daarom is het belangrijk ook na ‘officiële’ arbeidsleven waardevolle zaken te doen: doorgaan, schoonheid of nut in brengen voor anderen, hulp bieden en vorm geven aan onze kleine wereld.
  2. Doe rustig aan. Haast is omgekeerd evenredig met de kwaliteit van leven. Zoals een oud spreekwoord luidt: langzaamaan, dan breekt het lijntje niet. Wanneer we het jachtige bestaan achter ons laten, krijgen tijd en leven een nieuwe dimensie.
  3. Eet je niet helemaal vol. Ook wat voedsel betreft geldt ‘minder is meer’. Om langer gezond te blijven moet je je volgens de 80%-wet niet volproppen, mar juist iets minder eten dan de ‘honger’ je hebt.
  4. Omring jezelf met goede vrienden. Zij zijn het beste elixer om zorgen met een goed gesprek te laten verdwijnen, om anekdotes die het bestaan lichten maken tegen te vertellen of naar die van hen te luisteren, om advies te vragen, om lol mee te maken, om te delen, te dromen…Kortom om te leven.
  5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag. Water beweegt, het stroomt fris en staat niet stil. Op dezelfde manier heeft jouw levensvehikel dagelijks wat onderhoud nodig om het vele jaren te kunnen volhouden. Bijkomend voordeel is dat door die lichaamsbeweging geluk hormonen worden aangemaakt.
  6. Lach. Met een vriendelijke uitstraling maak je vrienden en raak je zelf ontspannen. Het kan geen kwaad te beseffen dat het allemaal niet zo goed gaat, maar je mag het privilege niet vergeten dat je hier en nu bent, en dat de wereld vol kansen zit.
  7. Zoek de natuur op. Hoewel de meeste mensen in de stad wonen, zijn we gemaakt om één te zijn met de natuur. We moeten er regelmatig naartoe om de batterijen van onze geest op te laden.
  8. Bedank. Je voorouders, de natuur die je voorziet van lucht en voedsel, je levensgezellen, alles waarvan je dagelijks bestaan oplicht en jij je gelukkig voelt omdat je leeft. Wijd een moment van de dag aan bedanken en je geluksstroom zal groeien.
  9. Leef in het nu. Treur niet langer over het verleden en wees niet bang voor de toekomst. Alles wat je hebt is de dag van vandaag. Gebruik hem zo goed mogelijk, zodat hij memorabel wordt.
  10. Volg je Ikigai. In jou zit een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan, de stuwende kracht om het beste van jezelf te geven, tot het einde van je dagen. Als je je ikigai nog niet gevonden, zal dat, zoals Viktor Frankl zei, je volgende missie zijn.

Interesse in het boek en meer weten over Ikigai? Klik op de afbeelding om het boek bij Bol.com te bestellen.

Boek ikigai

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in