Wat is gezonde voeding, waar moet je beginnen en hoe maak je gezond eten gemakkelijk?
Dat de juiste voeding bijdraagt aan een gezonde leefstijl, dat begrijpen we allemaal. Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk.
Kleinschalig onderzoek in ‘voedingsland’ maakt je aan het duizelen. Het aanbod is gigantisch. Van intermitted fasting, via koolhydraatarm tot Sonja Bakker en van Paleo, via vegan tot het Fodmap-dieet. De mogelijkheden van ‘gezond eten’ zijn eindeloos. Soms lijken de theorieën lijnrecht tegenover elkaar te staan. Heel begrijpelijk dus wanneer je niet meer weet wat waarheid of wijsheid is. Want… wat is nou ‘gezond?’
“It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver.”
– Mahatma Gandhi
Een beetje logisch beredeneren brengt ons al gauw op het gegeven dat voedzame producten bijdragen aan een gezonde leefstijl. Net zoals je planten water geeft en in een auto de juiste brandstof stopt, hebben wij mensen ook voedzame brandstof nodig om in leven te blijven.
En wanneer je in dit leven enigszins fit voor de dag wilt komen, is voedzame voeding toch wel één van de belangrijkste elementen.
De vraag is natuurlijk wat gezonde voeding precies is én hoe je dat behapbaar maakt.
Hier zijn 5 basisprincipes voor gezonde voeding én we delen 5 praktische lifehacks waarmee gezond eten voor jou een eitje wordt!
5 basisprincipes voor gezonde voeding
Welk dieet of theorie je ook volgt, houd altijd deze 5 principes in je achterhoofd.
1. Koolhydraten, vetten en eiwitten: you need them all!
Elke voedingsstof is opgebouwd uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van brandstof in je lichaam. Vetten zijn een bron van vitaminen (A, D, E & K) en zijn verantwoordelijk voor het transport van vitaminen en mineralen – en vetzuren zorgen tevens voor de opbouw van je lichaamscellen. Eiwitten leveren aminozuren, wat de bouwstenen voor het eiwit in onze lichaamscellen zijn. Tevens zorgen eiwitten voor het continue herstel en vernieuwing van cellen. Kortom: je hebt ze allemaal nodig, dus ga één bepaalde bron niet elimineren. Zorg voor een gebalanceerde verhouding van deze voedingsstoffen in je voedingspatroon
2. Groenten
‘Eet voldoende groenten’, wordt geadviseerd. Maar wat is voldoende? Over het algemeen zijn de richtlijnen 250 gram groenten per persoon per dag. Maar dit kan gerust wat meer! Je kunt eigenlijk niet een teveel aan groenten eten, dus beperk je vooral niet tot die 250 gram.
3. Fruit
Er wordt vaak gezegd om twee stuks fruit per dag te eten. Sommigen halen dit met gemak, anderen sporadisch. Wat vaak wordt gedacht is dat er in fruit veel suikers zitten, wat men vaak doet denken dat het niet gezond zou zijn hier meer van te eten. Maar laten we even logisch nadenken: een stuk fruit is iets van de natuur en dat is ook precies waar het lichaam uit bestaat, dus schroom niet om een paar extra stukken fruit te eten en wees niet bang voor het teveel aan suikers.
4. Bepaal voor jezelf het aantal maaltijden per dag.
Nog zo’n typisch punt waar de theorieën wijd van uiteenlopen. 1, 2, 3 of tot wel 6 eetmomenten per dag. En kan je nou beter wel of geen tussendoortjes eten? Iedereen is anders en ook elke dag is anders. De truc is om voor jezelf te gaan ervaren wat goed voelt voor jou. Word jij chagrijnig wanneer je 3 uur niet hebt gegeten? Eet dan vooral wat voor die tijd! Krijg je ‘s ochtends nog geen hap door je keel? Ontbijt dan later. Leer vooral goed naar je lichaam te luisteren, zo kom je erachter wat het beste werkt voor jou.
5. Natuurlijke voedingsbronnen
Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten. Dus laat de zakjes, pakjes en voorbewerkte producten achterwege. Een extra tip hierbij: bekijk de ingrediëntenlijst van de producten die je gebruikt. Zitten er meer dan 5 ingrediënten in? Dan zou het zomaar verstandiger kunnen zijn om dit product te laten liggen en te onderzoeken of je hier een meer natuurlijke, onbewerkte variant van kunt vinden, of het wellicht zelf kunt maken! Dit kan in het begin even zoeken zijn, maar zodra je begint te experimenteren, gaat er een nieuwe wereld van gezond, natuurlijk en vooral heerlijk smaakvol eten voor je open.
5 praktische lifehacks
Nu je weet hoe je voor jezelf het beste kunt bepalen of iets gezond is of niet, is natuurlijk de vraag hoe je dit gaat implementeren in je dagelijkse voedingspatroon en in je leven.
Daarom delen we hier 5 praktische lifehacks voor gezond eten met je!
1. Neem gezonde snacks mee voor onderweg.
Als je gezond wilt eten, is het belangrijk één stapje vooruit te denken. Zorg dat je altijd iets van een gezonde snack bij je hebt, zo hoef je je nooit meer te laten verleiden door de kant-en-klare producten of afhaalmaaltijden. Een stuk fruit of zakje noten en dadels zijn gemakkelijk mee te nemen snacks en die wil je eigenlijk altijd bij je hebben.
2. Bereid je maaltijden voor.
Een lange dag voor de boeg? Zorg dan dat je voldoende en voedzaam eten bij je hebt. Maak bijvoorbeeld de dag van te voren een extra portie tijdens het koken, zodat je deze de volgende dag als left-over mee kunt nemen.
3. Maak je voorraadkast leeg en laat die meuk liggen.
Wanneer je weet dat je nog een pak koek in de kast of een bak ijs in de vriezer hebt liggen, zul je eerder geneigd zijn om daarvan te gaan snacken. Wanneer het niet in huis is, is die verleiding dus ook een stuk kleiner! Dit begint met het opschonen van je voorraadkast en het daarna niet meer in huis halen van ongezonde voeding. Dus laat die meuk lekker in de supermarkt liggen.
4. Skip de suikers!
Probeer het eens. Een week, tien dagen of voor de echte die hards een maand: geen suikers. Dus ook geen zoetjes/suikerklontjes in je thee of koffie. Misschien voel je je de eerste dagen niet zo lekker en krijg je wat hoofdpijn. Dit zijn afkickverschijnselen. Na deze periode zonder suikers zal je je veel lichter, frisser en helderder voelen én je behoefte naar zoet zal op den duur ook beduidend minder worden.
5. Maak en houd het simpel.
Gezond eten hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Kies een aantal gezonde recepten die je lekker vindt en die makkelijk te maken zijn. Dit is de basis voor jouw voedingspatroon. Bedenk twee ontbijtjes waarmee je kunt variëren en een aantal opties voor lunch. Wat betreft het avondeten kun je je favoriete recepten opslaan, bijvoorbeeld in de app van Albert Heijn of in je notities van je telefoon van recepten die je online tegenkomt. Zo heb je altijd een voorraadje simpele en gezonde recepten bij de hand, voor als je even geen inspiratie hebt. Houd hierbij in je achterhoofd om voldoende groenten erin te verwerken, dan zit je al snel goed!
Gezond eten hoeft dus echt niet moeilijk te zijn. Leg jezelf geen drastische veranderingen of zware restricties op, dat werkt gewoon niet voor de langere termijn.
Net zoals zoveel dingen in het leven, gaat het ook hierbij om het vinden van de juiste balans en heb je te onderzoeken wat werkt voor jou.
Maak het simpel, maak het lekker en geniet!