Het algemene advies voor een gezond voedingspatroon is de dag te beginnen met een gezond ontbijt. Hiermee zet je je motortje aan en heb je een mooie voorraad waarmee je de dag energiek te beginnen. Een gezond en voedzaam ontbijt helpt ook tegen energiedips, suiker cravings en een meer gestabiliseerde bloedsuikerspiegel.
Er zijn ook theorieën die juist zweren bij het overslaan van het ontbijt, met een hippe term ook wel ‘intermitted fasting’ genoemd. Dit is alleen zeer persoonsafhankelijk, of dit wel of niet voor jou werkt. Dit artikel gaat in op waarom wél ontbijten gezond voor je is, wat een gezond ontbijt dan precies is én delen we vijf tips om gezonder te eten in de ochtend.
Waarom gezond ontbijten zo belangrijk is
Het ontbijt is eigenlijk een cruciaal onderdeel van je dag. Het is een moment om je lichaam te voeden met voedingsstoffen, waarop de motor kan gaan draaien. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je prut in de brandstoftank van een auto gooit, deze niet zo soepeltjes zal draaien die dag. Hetzelfde geldt voor jouw interne motor: deze heb je te vullen met waardevolle en voedzame brandstof, zodat jij optimaal kunt functioneren.
Begin de dag relaxed
Een gezond ontbijt kent als grootste voordeel dat je met zorg en aandacht de dag begint. Zo’n begin van de dag draagt bij aan allerlei facetten. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Want wanneer je je dag bewust en in rust begint, ben je minder vatbaarder voor impulsen van buitenaf. Je zult daardoor minder stress en onrust ervaren en juist meer focus en helderheid hebben, wat op den duur bijdraagt aan meer geluk.
Daarnaast is een gezond ontbijt een voedzame basis voor de rest van de dag. Het draagt bij aan een gestabiliseerde bloedsuikerspiegel, waardoor je minder energiedips en minder cravings naar zoetigheid hebt. Een goed, bewust begin van je dag draagt dus bij aan de kwaliteit van de rest van je dag!
Wat is een gezond ontbijt
Nu je weet wat de belangen van een gezond ontbijt zijn, is natuurlijk de vraag: maar wát is dan een gezond ontbijt?
Laten we vooropstellen dat het gebruik van natuurlijke voedingsmiddelen van het grootste belang zijn. Geen geraffineerde suikers, geen gefabriceerde producten, maar zo puur en natuurlijk mogelijk.
Denk hierbij aan: vers fruit, verse groenten, noten, zaden, pitten, kruiden, havermout en andere graansoorten.
Havermout
Eén van de meest bekende ‘gezonde ontbijt recepten’ is toch wel de havermout. You either hate it or love it. Haak niet gelijk af wanneer je dit niks lijkt. Er komt nog meer ;-). Eerst leggen we je uit waarom havermout als zo’n gezond voedingsmiddel wordt gezien: In de eerste plaats is havermout rijk aan vezels, waar je darmen erg blij van worden. En naast koolhydraten voor de nodige energielevering, is het ook rijk aan eiwitten! Zeker wanneer je vegetarisch of veganistisch eet is havermout dus een waardevolle bron van eiwitten. Je kunt een portie havermout helemaal naar jouw wens samenstellen. Bijvoorbeeld met een geprakte banaan, stukjes appel of peer, kaneel, rozijnen, dadels, gedroogde perzik.
Een bakje havermout leent zich ook uitermate om bestrooid te worden met zaden en noten. Dit draagt bij aan de nodige hoeveelheid vetten, wat naast eiwitten en koolhydraten een belangrijke macronutriënt is voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon.
Vetten zijn namelijk noodzakelijk voor het transport van vitaminen en mineralen, dus skip deze niet!
Zoals je ziet zijn de mogelijkheden voor een lekker bakje havermout eindeloos. Je kunt variëren met fruit, kruiden, noten en door het warm te maken verwen je je buik extra met een zeer voedend en aardend ontbijt.
Eieren
Een ander, simpel gezond ontbijt is een gebakken of gekookt eitje, met verwarmde groenten en bijvoorbeeld een sneetje brood. Ook hierin zie je weer de samenstelling: vetten, koolhydraten en eiwitten. En: hoofdzakelijk natuurlijke, verse producten. En dat is precies wat je wilt.
Yoghurt, kwark of kefir
Ook een bakje yoghurt, kwark of kefir met vers fruit en (zelfgemaakte) granola of wat havervlokken is een zeer voedzaam, vullend en gezond ontbijt. Het mooie is dat je ook hiermee eindeloos kunt variëren, waardoor jouw ontbijt elke keer weer een verwennerij en een rijke bron van voedingsstoffen is.
Om je op weg te helpen het gezond ontbijten te implementeren in jouw leven, hebben we hier een aantal tips voor je:
Tips voor een gezond ontbijt
- Begin makkelijk. Kies één nieuw recept uit dat jou lekker en eenvoudig lijkt en ga hiermee aan de slag. Zodra dit je meer eigen is geworden, kun je daarmee gaan variëren en vervolgens weer wat nieuws uitproberen.
- Maak een portie extra wanneer je daar de tijd voor hebt. Heb je op zondagochtend de tijd om lekker pannenkoeken te bakken bijvoorbeeld? Bak dan een optie extra en bewaar deze in de koelkast. Zo ligt er op maandag een heerlijk ontbijt op je te wachten!
- Heb je ’s ochtends geen tijd voor ontbijt omdat je vroeg de deur uit moet? Zet het de dag van te voren alvast klaar. Een kommetje met yoghurt, kefir of kwark bijvoorbeeld, met het fruit al gesneden en iets van noten, zaden en pitten al klaargezet. Er zijn ook heerlijke ‘overnight-ontbijtjes’, zoals bijvoorbeeld overnight oats of chia pudding. Dit zet je deavond van te voren al in de week, waardoor het vocht wordt opgenomen en er een heerlijke smeuïge substantie ontstaat. Google eens op overnight oats of chia pudding en er gaat een wereld aan smaakvolle ontbijtjes voor je open!
- Zorg dat je een basisvoorraad in huis hebt. Bijvoorbeeld van havermout en (diepvries)fruit, zodat je nooit misgrijpt wanneer je op het punt staat om iets voedzaams en smakelijks voor jezelf klaar te maken.
- Creëer ruimte om te ontbijten. Hoe gezond je ontbijt ook is, wanneer je deze in een sneltreinvaart naar binnen werkt, zonder aandacht voor wat je aan het eten bent, doet dat een hele hoop goede dingen teniet. Zet je wekker bijvoorbeeld een half uur eerder en laat je tijdens het ontbijten niet afleiden door bijvoorbeeld je telefoon. Focus je op al het goede en lekkere dat voor je ligt, geniet en voel hoe dat gezonde ontbijt jou voedt en voorbereid op de dag die voor je ligt.
Zoals je leest is er dus genoeg mogelijk om gezond en lekker te ontbijten. Het vraagt in het begin wellicht de nodige voorbereiding, maar zodra je eenmaal de basiskneepjes in de vingers hebt, zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat. Probeer het eens uit voor ten minste drie weken en merk zelf wat zo’n begin van de dag voor jou kan betekenen!
Een gezond ontbijt is een onmisbaar onderdeel van je ochtendroutine. Lees hier wat een goede ochtendroutine is en 10 tips.