Motivatie is datgene wat een individu drijft tot een bepaald gedrag. De energie om dingen te laten gebeuren, maar gemotiveerd blijven is niet altijd gemakkelijk. In dit artikel geef ik 25 tips om gemotiveerd te raken en gemotiveerd te blijven.

Motivatie is iets wat je naar een doel drijft. Iets waarvoor je ’s ochtends zonder moeite uit bed stapt en ervoor zorgt dat je niet opgeeft als je uitdagingen en moeilijkheden ondervindt.

“The secret of getting ahead is getting started. The secret of getting started is breaking your complex, overwhelming tasks into smaller manageable tasks, and then starting on the first one.”
– Mark Twain

Iedereen wordt gemotiveerd door verschillende factoren. Begrijpen wat jou motiveert, kan het verschil maken tussen succes of mislukking.

In de huidige competitieve werkomgeving kan onze grootste hulpbron onze eigen motivatie zijn. Maar wat gebeurt er als je jouw motivatie niet kunt vinden of niet lang genoeg gemotiveerd kunt blijven om een ​​project af te maken of zelfs de dagelijkse taken niet bij kunt houden?

Dan moet je motivatie vinden, maar waar en hoe?

Motivatie vind je van binnen, want alle motivatie is zelfmotivatie.

Wat ons drijft om gemotiveerd te blijven, is individueel zoals wie we zijn, dus je moet een motivatie vinden en aanleren die bij jou persoonlijk past.

Hoe meer je jezelf kent en begrijpt, hoe effectiever je inspanningen zullen zijn.

Wil je jezelf beter leren kennen?

Lees dan ook dit artikel met 75 vragen om jezelf kennis en inzicht te vergroten.

Hier zijn 25 dingen die je zelf kunt proberen om gemotiveerd te blijven

1. Stel doelen om gemotiveerd te blijven

Stel doelen om gemotiveerd te blijven. SMART Doelen stellen

Doelen geven je een richting om je op te focussen. Een doel dat meetbaar is en een eindpunt heeft. Gedefinieerde doelen brengen je ideeën in actiemodus. Dit is de cruciale stap tussen plannen en doen en dit kan je helpen gemotiveerd te blijven.

Hoe stel je de juiste doelen? Lees dit artikel

2. Weet en begrijp je waarom

Zelfkennis en bewustzijn Wat is belangrijk voor jou Wat wil je bereiken Wat is je doel? Hoe blijf jij gemotiveerd?

Soms is het niet zozeer het wat of hoe dat ertoe doet, maar je waarom. Het doel achter wat je doet. Duidelijk zijn over waarvoor je werkt, kan je een stimulans en motivatie opleveren om op koers te blijven.

3. Gemotiveerd blijven? Maak je doel openbaar

Als je iemand vertelt, of opschrijft wat je doel is, heb je in wezen beloofd dat je je aan je woord zult houden. Hierdoor zal je sneller gemotiveerd zijn om iets af te ronden.

4. Creëer een duidelijke visie

Creer een duidelijke visie om gemotiveerd te blijven

Als je ergens in wilt slagen, moet je een duidelijke en overtuigende visie creëren. Iets waarmee je jezelf kunt identificeren en waarmee je resoneert.

Als het niet tot je hart spreekt, zal het je niet genoeg motiveren om op schema te blijven.

Denk groot en creëer de hoogst mogelijke en grootste visie, omdat je alleen kunt bereiken wat je kunt ziet.

5. Maak een duidelijk plan

Als je eenmaal je visie hebt gedefinieerd is het belangrijk om de stappen te nemen die nodig zijn om het voor elkaar te krijgen. Een doel zonder plan is slechts een droom.

6. Denk aan het grotere plaatje om gemotiveerd te blijven

Denk aan het grotere plaatje als je gemotiveerd moet blijven. Hoe verhoudt dit zich niet alleen maar tot jezelf, maar ook tot anderen? Hoe zal het bijdragen aan iets belangrijks? Waar zal dit een verschil maken? Welke impact kan je maken? Denk groter om meer te bereiken.

7. Stop met multitasken

voorkomen multi tasken om gemotiveerd te blijven

Verdeel niet je aandacht , maar geef je volledige aandacht (gerichte aandacht) aan de taak waarmee je bezig bent. Als je dat doet, neemt de kans op succes enorm toe.

Bekijk dit artikel met 100 productiviteit tips

8. Blijf positief

Quote Albert Einstein You can Never solve a problem with the same kind of thinking that created the problem in the first place

Positieve gedachten leiden tot positieve acties. Neem de controle over hoe je denkt, hoe je jezelf voelt en hoe je handelt. Positiviteit helpt je bij het maken van de keuzes die tot resultaten leiden.

9. Benader taken op nieuwe manieren

Soms is het grootste probleem om überhaupt te starten. Begin gewoon en soms kan een nieuwe benadering, nieuwe perspectieven, energie en inzichten opleveren.

10. Kies doelen die je interesseren voor extra motivatie

Het is veel logischer dat je gemotiveerd blijft als je aan iets werkt dat je echt wilt doen of bereiken, in plaats van wat andere mensen van of voor jou willen.

11. Zoek dingen die je interesseren binnen doelen die dat niet zijn

Soms bepalen andere mensen doelen of taken voor ons die we niet interessant vinden of die we niet willen doen. Dus probeer binnen die taak iets te vinden dat je motiveert. Bijvoorbeeld: ‘ik vind koude leads bellen niet leuk, maar het gaat me helpen meer over sales te leren en mijn telefonische skills te verbeteren.

12. Gemotiveerd blijven? Verdeel grotere doelen in behapbare taken

Een belangrijke sleutel tot  succes is je vaardigheid om  doelen op te splitsen in kortere en kleinere afzonderlijke taken. Houd het overzichtelijk. Begin met eenvoudigere taken en werk gaandeweg aan grotere uitdagingen.

13. Zorg voor overzicht

Gemotiveerd blijven en productief zijn door het hebben van overzicht

Zorg ervoor dat je werkplek overzichtelijk is. Door een rustige omgeving heb je een grotere kans om efficiënter en productiever te zijn.

Zorg ook dat je heel duidelijk voor ogen hebt (en opgeschreven) wat je precies moet doen.

14. Voorkom uitstelgedrag

Zelfmotivatie en zelfdiscipline om resultaat te behalen. Zonder actie geen resultaat

Verzin geen excuses en verspil geen tijd aan het rationaliseren waarom je nog niet bent begonnen.

Probeer in plaats daarvan de echte reden voor de vertraging te achterhalen en ga onmiddellijk aan de slag. De beste manier om aan iets te beginnen, is door gewoon te starten.

Lees ook dit artikel over productiviteit en uitstelgedrag voorkomen

15. Gebruik en benut de kracht van deadlines

Door een tijdslimiet voor een activiteit in te stellen, merk je vanzelf dat je meer kunt bereiken dan je dacht dat je in staat was. Je hebt een heel duidelijk doel voor ogen en doet er alles aan om de deadline te bereiken.

Je wordt creatiever, prioriteert zaken en bent in staat om middelen en materialen te verzamelen om dingen te bereiken die je anders misschien niet zou krijgen.

16. Breng je vorderingen in kaart voor extra motivatie

Als je ergens naartoe werkt, kan het erg motiverend zijn als je bewijs kunt zien dat je vooruitgang boekt.

Teken of maak een visuele weergave van hoe je dichter bij het bereiken van het door jou gestelde doel komt.

17. Voorkom afleiding

Voorkom afleiding voor een verhoogde productiviteit en zorg hierdoor voor extra motivatie

Doe wat je moet doen om te voorkomen dat je wordt afgeleid door mensen, taken of elektronische apparatuur.

Bedenk strategieën die je helpen bij het starten en voltooien van taken zonder enige afleiding of onderbreking.

Bekijk ook dit artikel waarin tips worden gegeven hoe je afleiding kunt voorkomen.

18. Blijf in de flow

Je beste en meest productieve werk wordt meestal gedaan wanneer je helemaal in de flow zone zit. Dat gevoel ken je vast wel. Je bent volledig gefocust bezig met een taak en de tijd vliegt voorbij. Vraag jezelf af hoe je de perfecte omgeving kunt creëren waarin je het beste werk kunt doen en blijf eraan werken totdat je ermee klaar bent.

19. Houd het leuk

Houd het leuk en blijf positief voor extra motivatie

Als je serieus gemotiveerd wilt blijven, zoek dan een manier om het leuk te maken. Plezier hebben in iets is een zeer grote motivator.

20. Ontdek je passie om gemotiveerd te blijven

Passion Never Fails. Passie om gemotiveerd te blijven

Waarom kom jij elke dag je bed uit? Wat is jouw passie? Waar krijg je energie van?

Doe die dingen dan vaker! Als je van je werk houdt, dan geniet je daarvan. En als je ergens van geniet, presteer je beter, wat natuurlijk heel goed is voor je motivatie.

21. Gebruik de kracht van optimisme

De overtuiging dat je iets kunt bereiken, is essentieel voor je vermogen om het te doen. Optimisme is de basis van vooruitgang.

22. Beloon jezelf om gemotiveerd te blijven

Leer wat er nodig is om jezelf zover te krijgen dat je uitdagende taken voltooit en bepaal een beloningssysteem op bij voltooiing van deze taken. Beloof jezelf elke keer als je een stap / taak voltooit.

23. Visualiseer dat je slaagt

Visualisatie is een krachtige techniek die je kan helpen om te focussen, gemotiveerd te blijven en je doelen te bereiken. Door een mentaal beeld te creëren van jezelf die met succes iets voltooid, kunnen zelfs de ergste taken aanvoelen als onderdeel van het bereiken van iets groots.

24. Neem de tijd voor ontspanning

Zorg voor voldoende ontspanning om gemotiveerd te blijven

Neem de tijd om te ontspannen. Juist op dit soort momenten kun je reflecteren op je werkdag en analyseren wat wel en niet goed ging. Doe dit zo objectief mogelijk.

Misschien heb je baat bij meditatie of yoga om tot rust te komen. Of juist lekker sporten.

Continu aan staan en continu doorgaan is niet goed voor je en ontspannen is noodzakelijk! Vroeg of laat kom je erachter dat je lichaam en geest rust nodig hebben.

Neem de tijd voor die ontspanning, zodat je volledig kan opladen en gemotiveerd aan je doelen kan blijven werken.

Lees hier een artikel over Mindfulness

25. Doe het niet alleen

Zoek iemand met wie je de ervaring kunt delen. De aanmoediging van anderen om door te gaan kan een grote stimulans zijn voor je motivatie, vooral als iets tegenzit.

Sluit jezelf aan bij een community van gelijkgestemden. Creëer een Mastermind groep of zoek een mentor die je met de juiste vragen en feedback verder kan helpen.

Gemotiveerd blijven

Onthoud dat motivatie van binnen begint. Onderzoek het, houd het vast en laat het voor je werken. Pas bovenstaande tips toe en onderzoek wat het beste voor jou werkt.

Wil je ook aan je productiviteit werken? Lees dan dit artikel

Wil je doelen stellen? Klik dan hier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in