Heb je wel eens nagedacht over wat je over 5 jaar wilt doen, of wilt bereiken? Weet je wat op dit moment jouw belangrijkste doel is? Hoe vaak ben jij bezig met het stellen van doelen?
Als je ergens in wilt slagen moet je doelen stellen. Zonder doelen heb je namelijk geen focus en richting om naartoe te gaan. Door het stellen van doelen ben je niet alleen in staat om de richting van je eigen leven te bepalen, maar het biedt ook een maatstaf om te bepalen of je daadwerkelijk slaagt. Of in beeld brengt hoever je van je einddoel vandaan bent.
Maar om doelen te behalen, moet je natuurlijk wel weten hoe je ze effectief moet stellen. Het werkt simpelweg niet om alleen te zeggen “ik wil” en verwachten dat het zomaar gebeurt.
Het stellen van doelen is een proces dat begint met een afweging van wat je precies wilt bereiken en eindigt met actie ondernemen, hard werken, consistentie en doorzettingsvermogen om je doelen daadwerkelijk te bereiken.
Er zijn diverse stappen die je moet doorlopen, maar er zijn enkele stappen die naar mijn mening en onderzoek het meest belangrijk zijn. Als je deze stappen kent kan je jouw doelen formuleren en bereiken door actie te ondernemen. Als je iets mist, laat het dan vooral achter in de comments. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inzichten en groei;)
Doelen + dagelijks actie ondernemen =
je droom verwezenlijken
TIP: Lees in dit artikel wat de voordelen zijn van het stellen van doelen
Hier zijn vijf belangrijke regels voor het stellen van doelen.
1. Stel motiverende doelen
Als je doelen voor jezelf stelt is het belangrijk dat ze je motiveren. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat ze belangrijk genoeg voor je zijn en waardevol genoeg om ze te bereiken. Als je te weinig belang hebt in de uitkomst, dan is de kans klein dat je het werk erin steekt wat nodig is om ze te realiseren. Als je een groot verlangen hebt, dan is de kans vele malen groter om je doelen te behalen. Motivatie is de sleutel tot het bereiken van doelen.
Stel doelen die in lijn liggen met je belangrijkste prioriteiten in je leven. Zonder dit soort focus loop je het risico met teveel doelen te eindigen en hierdoor te weinig tijd overhoudt om aan aan je belangrijkste doelen te werken.
Het bereiken van een doel vereist toewijding. Om de kans op succes te maximaliseren moet je een gevoel van urgentie hebben en een “ik moet dit echt doen” houding hebben. Een groot verlangen om iets te bereiken helpt hierbij. Als je dit niet hebt, bestaat de kans dat je dingen gaat uit stellen en je afhouden van het bereiken van je doelen.
Tip:
Om er zeker van te zijn dat je doel motiverend genoeg is, schrijf op waarom het waardevol en belangrijk voor je is.
Als je jouw doel met je vrienden of kennissen zou delen, hoe zou je ze dan overtuigen dat het een waardevol doel is? Je kunt deze motiverende verklaring gebruiken als je aan jezelf begint te twijfelen of het vertrouwen verliest in je vermogen om je doel daadwerkelijk te realiseren.
2. Formuleer SMART(ER)-doelen
Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van SMART-doelen. Maar pas je het zelf ook toe bij het stellen van doelen? Doelen moeten krachtig zijn en ze SMART formuleren zorgt hiervoor.
Na het bekijken van onderstaande video heb ik er 2 variaties aan toegevoegd, want deze mogen niet ontbreken 😉 Namelijk evalueren en belonen.
- Specific –> Specifiek.
- Measurable –> Meetbaar.
- Achievable –> Haalbaar.
- Relevant –> Relevant.
- Time-bound –> Tijdsgebonden.
- Evaluate –> Evalueer.
- Reward –> Beloning.
Stel specifieke doelen
Je doel moet duidelijk en goed gedefinieerd zijn. Onduidelijke, vage of algemene doelen zijn niet nuttig omdat ze niet voldoende richting geven.
Onthoud dat je doelen nodig hebt om je de weg te wijzen. Maak het daarom zo gemakkelijk mogelijk door precies te definiëren wat je wilt bereiken en waar je wilt eindigen.
Stel meetbare doelen
Als jouw doel is “ik wil meer vrijheid”, of “ik wil afvallen”, hoe weet je dan wanneer je hierin succesvol bent geweest of wanneer je succesvol bent?
Benoem precieze getallen, bedragen, datums, zodat je de mate van succes kan meten.
Stel haalbare doelen in
Zorg voor realistische doelen en dat ze mogelijk zijn om te bereiken. Als een gesteld ervoor zorgt dat de moed je in de schoenen zakt, zal je jezelf alleen maar demotiveren en je zelfvertrouwen aantasten.
Voorkom echter de drang om te gemakkelijke doelen te stellen. Zorg voor een goede balans en stel realistische uitdagende doelen. Een doel waarvoor je de lat hoger moet leggen. Een doel die ervoor zorgt dat je groeit en uit je comfortzone moet stappen.
Wat jouw grootste zwakte is, zit ook jouw grootste groei.
Stel relevante doelen
Doelen moeten relevant zijn voor de richting die je wilt inslaan met je leven en carrière. Door je doelen hierop af te stemmen, ontwikkel je de focus die je nodig hebt om vooruit te komen en te doen wat je wilt.
Stel tijdgebonden doelen in
Elk doel moet een deadline hebben. Wanneer je aan een deadline werkt, neemt het gevoel van urgentie toe en zullen resultaten veel sneller komen.
Evalueer je doelen
Neem elke week de tijd om je doelen te evalueren. Waar sta je en wat je nog precies doen om je einddoelen te bereiken? Door telkens te evalueren weet je precies wat je nog moet doen en zorgt ook voor een betere focus.
Beloning na het bereiken van mijlpalen en doelen
Vier je successen! Elke keer als je een grote mijlpaal of een doel hebt bereikt, is het belangrijk om dit te vieren. Beloon jezelf met iets wat je graag wilt hebben of doen. Geniet van het moment en geniet van de gehele ontwikkelingsreis. Dit soort momentjes helpen om gemotiveerd te blijven.
3. Formuleer schriftelijke doelen
De fysieke handeling van het opschrijven van een doel maakt het echt en tastbaar. Je hebt dan geen excuus om het te vergeten.
Vermijd woorden zoals “zou kunnen” of “ik zou wel willen”. Dus niet; Ik zou mijn inkomsten in 2021 wel willen verhogen met 30%, maar formuleer; Ik ga in 2021 mijn inkomsten met 30% verhogen.
Tip 1:
Lees je doelen dagelijks. Zorg ervoor dat je doelen zichtbaar zijn, zodat je er elke dag aan herinnert wordt wat je van plan bent te doen. Hang ze op de muren, je bureau, computer, badkamerspiegel of koelkast als een constante herinnering.
Tip 2:
Formuleer je doelverklaring positief. Bijvoorbeeld als je je retentiegraad voor je top 20 klanten wilt verbeteren, zeg dan: “Ik zal alle bestaande top 20 klanten behouden in het volgende kwartaal” in plaats van “Ik zal het klantverloop verminderen”. De eerste is motiverend; de tweede heeft nog steeds een ontsnappingsclausule “waardoor” je kunt slagen, zelfs als sommige klanten opzeggen.
4. Maak een actieplan
Deze stap wordt vaak over het hoofd gezien bij het stellen van doelen. Dat je vergeet om alle benodigde stappen te plannen, doordat je te gefocust bent op het resultaat. Als je de afzonderlijke stappen opschrijft en ze vervolgens doorstreept als je ze hebt voltooit, is het telkens een reminder en motivator dat je vorderingen maakt in de richting van je uiteindelijke doel. Dit is vooral belangrijk als je een groot doel hebt dat veeleisend is en voor de lange termijn.
5. Geef niet op en hoe je eraan.
Het stellen van doelen is een voortdurende activiteit en niet alleen een middel om een doel te bereiken.
Plan regelmatig momenten in om je doelen te bekijken en te evalueren zodat je op het goede spoor blijft. De eindbestemming van je doel kan op de lange termijn zo goed als hetzelfde blijven, maar het proces en actieplan dat je gaandeweg hebt opgesteld, kan aanzienlijk veranderen. Zorg ervoor dat de relevantie, waarde en noodzaak hoog blijven.
Belangrijkste punten bij het stellen van doelen
Het stellen van doelen is veel meer dan simpelweg zeggen dat je wilt dat er iets gebeurt. Als je duidelijk en precies definieert welke stappen je moet ondernemen, wat je wilt en begrijpt waarom je dit wilt, is de kans op succes aanzienlijk groter.
Wat ga jij doen na het lezen van dit artikel?
Wil je nog meer informatie over het stellen van doelen en welke stappen je moet doorlopen? Dan raad ik deze video van Brian Tracy aan.
Lees ook: