Consistentie is een bijzonder belangrijke gewoonte en dit kan je in je voordeel gebruiken. Het is bijna onmogelijk om grote resultaten te behalen als je niet consistent keuzes maakt en de juiste acties onderneemt. Waarom is consistentie zo belangrijk als je je doelen wilt bereiken? In dit artikel deel ik wat het betekent om consistent te zijn, waarom het vaak lastig lig om consistent te blijven. Daarnaast deel ik 5 redenen waarom consistentie een belangrijke gewoonte is.

Quote Jim Rohn Discipline is the bridge between goals and accomplishment

In het leven kan je alles bereiken als je de juiste strategieën hebt en consequent en consistent de juiste acties onderneemt. Door elke dag iets te doen en consistent te zijn en te blijven, kan je resultaten behalen die je eerst niet voor ogen had.

Will Smith heeft een keer in een YouTube van Will Smith een verhaal verteld over discipline en consistentie.

Een verhaal over het bouwen van een grote muur.

Als je een grote muur moet bouwen dan lijkt dat bijna een onmogelijk taak, maar als je elke dag 1 steen legt, dan staat die muur over een aantal jaar.

Wat betekent het om consistent te zijn?

Big Journeys begin with Small Steps. Grote dingen worden bereikt door kleine stapjes

Wanneer je consistent bent, betekent dit dat je toegewijd bent aan het uitvoeren van een activiteit of het voltooien van een taak.

Het betekent dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken en welke stappen nodig zijn om dat te bereiken.

Consistent zijn is een verbintenis die je aangaat met jezelf en anderen.

Het gaat erom dat je jezelf aan je woord houd en uit gaat voeren wat je hebt afgesproken te doen.

Wanneer je consistent bent, betekent dit dat je doet wat nodig is om in de toekomst een beter resultaat te bereiken.

Daarom gaat consistentie over herhaling.

Het gaat erom dat je na verloop van tijd herhaaldelijk dezelfde dingen doen om een gewenst resultaat te bereiken.

Kleine gewoontes die elke dag consequent worden herhaald, leiden tot grote resultaten die na verloop van tijd langzaam worden bereikt.

Waarom is consistentie vaak een uitdaging?

Waarom is consistentie zo lastig?

Er zijn verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat we worstelen met consistent zijn. Deze kunnen zijn:

 • Gebrek aan duidelijkheid en focus.
 • Gebrek aan geduld.
 • Verlangen naar onmiddellijke bevrediging.
 • Geen ondersteunende gewoonten of triggers hebben.
 • Het hebben van een “alles of niets” mentaliteit.

Wanneer je weet waarom consistent zijn een belangrijke gewoonte is om te hebben, kan je gemakkelijker stappen ondernemen om het verder te ontwikkelen.

Toen ik begon met het schrijven van artikelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, succes en gezondheid, begon ik met een schone lei. Door consistent te blijven en elke week nieuwe artikelen te schrijven heb ik inmiddels meer dan 250 artikelen geschreven. Niet alleen voor blijvengroeien.nl , maar ook voor 2 andere websites die ik beheer.

Ik heb dyslexie en tot op heden is en blijft het een uitdaging om goed en mooi te schrijven. Ik ben nog steeds niet tevreden, maar ik probeer het wel en merk grote vooruitgang. Zowel in de kwaliteit en de effectiviteit. Het schrijven wordt steeds gemakkelijker. Waar ik voorheen altijd zei en dacht; ik kan niet schrijven, zeg ik nu; ik ga leren om beter te schrijven.

Door elke dag consistent minimaal een uurtje hieraan te besteden, groeien mijn vaardigheden. Elke dag een uurtje lijkt niet veel, maar als je dit een aantal jaren doet, zal je versteld staan van de mogelijke resultaten.

Ik had 3 jaar geleden ook niet gedacht dat ik op een dag 3 websites zou hebben met daarop +- 80 artikelen per website en groeiende.

5 Redenen waarom consistentie een belangrijke gewoonte is

consistent zijn en daardoor sneller je doelen bereiken

Hier zijn vijf voordelen of redenen waarom consistentie een belangrijke gewoonte is om te hebben.

Het kennen van deze redenen kan de motivatie zijn die je nodig hebt om er meer aandacht aan te besteden en meer bewust van te zijn.

 • Het zal je helpen op te vallen of opgemerkt te worden. Kleine acties die herhaaldelijk worden uitgevoerd, zullen na verloop van tijd tot grote resultaten leiden. Wanneer je iets gedurende een lange periode doet, zal je jezelf onderscheiden van degenen die niet consistent zijn. Dit kan helpen om nieuwe kansen aan te trekken die misschien niet mogelijk waren geweest als je niet consistent was geweest.
 • Het ontwikkelt discipline en zelfbeheersing. Het vormen van een nieuwe gewoonte kan een uitdaging zijn omdat het gemakkelijker is om terug te vallen op datgene waar we ons comfortabel bij voelen. Het vermogen om consistent te zijn vereist zelfbeheersing, wat betekent dat je jezelf niet toestaat om van het pad af te raken. Dit helpt om de discipline te ontwikkelen die nodig is om vol te houden.
 • Het draagt bij aan een hoger niveau van zelfvertrouwen. Het niveau van zelfvertrouwen dat je in jezelf hebt, weerspiegelt zich in het niveau van vertrouwen dat anderen in ons hebben. Consistent zijn helpt om momentum op te bouwen. Dit betekent ook dat je jezelf sneller beter voelt over jezelf.
 • Het kan je verbetering of ontwikkeling op welk gebied dan ook versnellen. Consistentie zal leiden tot vooruitgang, wat het bereiken van wat je wilt kan versnellen. Dit zal resulteren in meer zelfvertrouwen, wat weer zal helpen om grotere en meer uitdagende doelen te stellen.
 • Consistent zijn genereert autoriteit en vertrouwen. Een van de belangrijkste redenen waarom consistentie zo belangrijk is, is dat het helpt bij de groei van de autoriteit van je bedrijf en de groei van het vertrouwen van eventuele klanten of prospects.

Manieren om consistentie te ontwikkelen

Quote Albert Einstein Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. Albert Einstein

Het ontwikkelen van consistentie hoeft niet moeilijk te zijn. Hier zijn een paar dingen om te overwegen zodat je consistentie op een andere manier kunt bekijken.

 • Begin met kleine stapjes. Je hoeft niet in een korte periode meteen drastische veranderingen door te voeren als dat niet nodig is. Je kan naar iets groots toewerken door met kleine stapjes te beginnen.
 • Maak een schema of plan om op koers te blijven. Als je de vooruitgang niet meet, is het moeilijk om consequent te blijven.
 • Maak beter gebruik van ongebruikte of vrije tijd. We hebben allemaal evenveel tijd per dag. Als je leert om je vrije tijd verstandig en efficiënt te gebruiken, kan dat helpen om consistent bezig te blijven met de dingen die er voor jou toe doen.
 • Gun je zelf een pauze als je een beetje ontspoort. Het is onvermijdelijk dat je wordt afgeleid en je aandacht verliest voor hetgeen wat je probeert te bereiken. In plaats van jezelf hiervoor te “straffen”, moet je juist leren van deze situaties en opnieuw doen wat nodig is. Met straffen bedoel ik, begin niet met negatieve zelfpraat. Blijf positief, evalueer de situatie, maak opnieuw overzicht, weet waarom je doet wat je doet en herpak jezelf. Maak een nieuwe planning en ga consistent aan de slag. Een mens is gewend aan gewoontes, dus maak er weer een nieuwe gewoonte van en bouw elke dag aan die muur die je wilt bouwen ;)
 • Geef niet op en blijf doorgaan. Iedereen is mens en het leven is een continue reis en avontuur van ontdekken en ontwikkelen. Geniet van de reis. Evalueer, wees bewust en probeer goede gewoontes toe te passen die de kwaliteit van je leven verbeteren.

Conclusie

In het leven kan je alles bereiken als je de juiste strategieën hebt en consequent en consistent de juiste acties onderneemt. Wanneer je consistentie in je voordeel gebruikt, zal dat te zien zijn in hoe je jezelf voelt en ook de resultaten die hieruit volgen.

Als je geen consistentie ontwikkelt, is de kans dat je bereikt wat je wilt bereiken erg klein.

Tip: onderneem direct actie. Kies een doel of iets dat je wilt bereiken. Bepaal één actie die nodig is om het te bereiken. Maak een plan om die actie gedurende minstens 60 dagen te volgen of tot het een gewoonte wordt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in