Een burn-out. Het lijkt wel een besmettelijke ziekte. Als bosjes vallen mensen om. Ze kunnen niet meer. Opgebrand. Zoiets overkomt je niet van de ene op de andere dag. Hier is meestal een lange periode van stress aan voorafgegaan, zonder voldoende momenten van herstel tussendoor.

Wat zijn de signalen van een burn-out? Hoe herken je het of je er regelrecht op af rent of dat je er misschien wel al middenin zit?

En verder ook in dit artikel: 7 handige tips die jou kunnen helpen in het proces van herstel.

Voorkomen is beter dan genezen. Maar het lastige met een burn-out is dat je het vaak niet in de gaten hebt dat je potjes van stress stukje bij beetje voller worden en dat tegelijkertijd je accu langzaam aan het leegstromen is, zonder dat deze tussendoor voldoende wordt opgeladen.

Maar er is wel een manier hoe je de diepte van de burn-out put niet hoeft te bereiken en dat je er zonder al te veel schade en schande met een redelijke les in jezelf beter leren kennen aan vanaf komt. En dat is het tijdig te herkennen van de signalen van je lichaam.

Luister naar de signalen van je lichaam

Burn-out verschijnselen Luister naar de signalen van je lichaam

Dat is de meest cruciale factor in dit hele verhaal. Want het lichaam heeft ongetwijfeld al eerder, misschien wel al jaren, signalen afgegeven. Meestal zijn we hier ons alleen niet van bewust. Of verbloemen we of compenseren het.
Kopjes koffie voor wat meer energie,een paracetamolletje voor de hoofdpijn en duizeligheid, een (extra) wijntje om te ontspannen. De mechanismen van verbloeming en ontkenning zijn voor iedereen natuurlijk anders.

Wat zijn de meeste voorkomende signalen van een burn-out?

Wat zijn de meeste voorkomende signalen van een burn-out

Ondanks dat het een heel persoonlijk traject van ontdekking, erkenning en herstel is, zijn er wel degelijk een aantal algemene herkenningspunten van een burn-out. De meest voorkomende zijn:

  • Hogere ademhaling;
  • Drukkend gevoel op de borst;
  • Moeite om te ontspannen;
  • Slapeloosheid;
  • Hoofdpijn;
  • Hartkloppingen;
  • Vage maag- en darmklachten;
  • Concentratieproblemen;
  • Vergeetachtigheid;
  • Angstig gevoel;
  • Oververmoeidheid;
  • Stemmingswisselingen

Het zijn stuk voor stuk duidelijke signalen van het lichaam dat er iets niet helemaal snor zit. Iets dat we vaak wegwuiven, niet zoveel aandacht aan besteden of de ernst er niet van inzien. Maar wanneer dit soort klachten langere tijd aanhouden is op den duur een burn-out een logisch gevolg. Zaak dus om daar naar te luisteren en gehoor aan te geven.
Onder andere **Yoga** en **meditatie kunnen je helpen om de signalen beter te leren herkennen. Daarmee keer je naar binnen en ontdek je wat je lichaam jou te vertellen heeft en kun je hier gehoor aan geven.

7 tips om te ontspannen

7 tips om te ontspannen

Een burn-out is meestal het gevolg van een te lange tijd in een te hoge spanning te hebben geleefd. Zaak dus om die spanning los te laten!

7 tips om te ontspannen:

  1. Ga wandelen. Het liefst in de natuur. Het liefst middelmatige inspanning, dus niet hardlopen of intensief sporten. Al helpt dat vaak wel om uit je hoofd te komen, het is toch ook weer een vorm van stress (adrenaline, cortisol) dat je hiermee aanwakkert en dat wil je juist net niet.
  2. Doe Yoga. Zoek een fijne docent die je hierin kan begeleiden. Het liefst iemand waarbij je je op je gemak voelt, die een fijne stem heeft en waardoor jij je gemakkelijk kunt overgeven aan de les.
    Je kunt het ook zelf doen: gaan zitten op je matje en wat houdingen aannemen. Rustig ademen en voelen hoe je lichaam voelt. Ook zijn er apps en video’s online te vinden waar je yogalessen mee kunt volgen.
  3. Mediteer. Meditatie helpt je de rust terug te brengen in je lichaam. Door te focussen op je adem of op je lichaam, verleg je de aandacht van je gedachten naar iets rustgevends. Ook hierbij kan het helpend zijn een fijne leraar of begeleider te vinden om jou hierbij te ondersteunen. Of lees dit artikel voor nog meer tips om te mediteren.***
  4. Vind een goede coach die bij jou past. Iemand waarmee je je gedachten, je zorgen, je gevoelens kunt delen. Iemand die jou begrijpt. Want hoe lief en zorgzaam je vrienden ook zijn, wanneer iemand niet ervaren heeft hoe het is om een burn-out te hebben, kan dit vaak de nodige onbegrip opleveren. Fijn dus om iemand te hebben die jou begrijpt en jou daar specifiek in kan begeleiden.
  5. Maak keuzes. Een burn-out wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan energie en door emotionele uitputting. Sommige dingen kosten energie en sommige dingen geven energie. Sta bewust stil bij de dingen die je inplant en kijk dan kritisch naar wat je hierin energie kost en wat je energie geeft. Soms lijkt het op de korte termijn onschuldig om wat ‘energie kostende’ dingen te doen, maar op de langere termijn kan dit een zeer negatieve uitwerking hebben. Do more of what makes you happy!
  6. Plan een Time-out of wat tijd in voor jezelf.
    Hoe druk je het ook hebt, hoeveel taken er nog op je to-do lijst staan, hoe graag je ook met mensen af wilt spreken, zorg ook voor voldoende rust en tijd voor- en met jezelf. Juist die pauzes ondersteunen het herstel en geven je de rust die je zo hard nodig hebt. De vraag is dan ook: wat vind jij echt leuk om te doen? Waar heb jij behoefte aan?
  7. Accepteer het en gun jezelf de tijd.
    Misschien is dit in eerste instantie niet de meest helpende tip waar je op zit te wachten. Maar op den duur zal je inzien dat dit precies is wat het herstel van een burn-out nodig heeft. Zie het als een plantje: wanneer die geknakt is en een zware tijd heeft (gehad) heeft die ook tijd en rust nodig om weer te herstellen. Water, liefde, voldoende zonlicht. Behandel jezelf zo nu en dan als een plantje en geef jezelf de tijd om te herstellen van misschien wel jarenlange stress die zich heeft opgebouwd in je lichaam.

Alhoewel het hebben van een burn-out verschrikkelijk lijkt wanneer je er middenin zit, weet dat het achteraf één van de mooiste cadeaus is die je jezelf (onbewust) hebt kunnen geven. Voornamelijk in het proces van herstel leer je jezelf steeds beter kennen. Je komt erachter wat je energie geeft en waar je op leeg loopt. En zo blijkt die stront van een burn-out ineens vruchtbare mest voor de toekomst!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in