Ben jij soms ook zo’n twijfelaar en vind je het lastig om een keuze te maken? De meest succesvolle mensen hanteren vaak bepaalde technieken of routines voor het maken van lastige en moeilijke beslissingen. Er zijn 10 manieren geïnventariseerd, welke dat zijn lees je hieronder.
Vaak is voor veel mensen de juiste keuze maken ontzettend lastig. Kiezen is nou eenmaal lastig omdat je niet alles kunt hebben. Als je ergens ja tegen zegt, zag je tegelijk nee tegen iets anders. Dat is ook zo bij grote en belangrijke keuzes in het leven. Elke keuze die je maakt heeft namelijk gevolgen.
Hoe kan je betere beslissingen maken? Wat moet je doen als je in een lastige situatie terecht komt? Dat lees je hieronder.
“Your life changes the moment you make a new, congruent, and committed decision.”
– Tony Robbins
10 manieren die succesvolle mensen hanteren bij het maken van moeilijke beslissingen.
1. Ze zetten kleine beslissingen om in routines
Beslissingen maken kan je vergelijken met een spier: naarmate de dag vordert, raken de hersenen vermoeid om effectief te functioneren.
Een van de beste strategieën die succesvolle mensen gebruiken om hun beslissingsmoeheid te voorkomen, is om kleinere beslissingen te elimineren door ze in routines te veranderen. Hierdoor worden mentale bronnen vrijgehouden voor complexere beslissingen.
Je zal het vast wel eens gezien hebben. Steve Jobs droeg elke dag een zwarte coltrui om te werken. En Mark Zuckerberg zie je bijna altijd in zijn zwarte T-shirt.
Beide hebben ze aangegeven dat ze dit doen om beslissingsmoeheid te verminderen. Ze waren zich allebei bewust van het beperkte dagelijkse vermogen om goede beslissingen te nemen.
Barack Obama deed hetzelfde, die zei: ‘Je zult zien dat ik alleen grijze of blauwe pakken draag. Ik probeer beslissingen te beperken. Ik wil geen beslissingen nemen over wat ik eet of draag, omdat ik te veel andere “belangrijke” beslissingen moet nemen.
2. Succesvolle mensen nemen in de ochtend grote en belangrijke beslissingen
Een andere goede manier om beslissingsmoeheid voor te zijn, is door kleine beslissingen te bewaren voor na het werk (Als de beslissingsmoeheid het grootst is) en om complexe beslissingen in de ochtend te maken als je geest nog fris is.
Als je op het punt staat om een aantal belangrijke beslissingen te maken, werkt het erg goed om gelijk in de ochtend te werken aan de meest gecompliceerde taken / keuzes. Op deze manier voorkom je dat je wordt afgeleid door een helemaal afleidende “kleine” beslissingen, zoals e-mail, notificaties, berichtjes en telefoontjes.
Een vergelijkbare strategie is om de avond van te voren enkele kleinere dingen te doen om de volgende dag een voorsprong te krijgen. Maak bijvoorbeeld de avond van te voren je lunch klaar, of leg je outfit alvast klaar, zodat je er niet eens aan hoeft te denken als je wakker wordt.
3. Succesvolle mensen evalueren hun mening objectief
Bij het maken van grote beslissingen wegen succesvolle mensen hun opties af tegen een vooraf bepaalde reeks criteria, omdat ze weten dat dit de besluitvorming eenvoudiger en effectiever maakt. Hier zijn enkele handige criteria om te overwegen:
- Welke voordelen heeft deze beslissing voor mij?
- Welke nadelen heeft deze beslissing voor mij?
- Wat levert dit …. op?
- Waar liggen de pijnpunten in deze beslissing?
- Zou ik spijt kunnen krijgen van het nemen van deze beslissing?
- Zou ik spijt krijgen dat ik deze beslissing niet heb genomen?
- Ligt deze beslissing in lijn met mijn waarden?
Bij echt gecompliceerde keuzes kan je ook een SWOT analyse gebruiken als strategie.
4. Succesvolle mensen slapen er een nachtje over
Bij het maken van grote beslissingen kan het ook helpen om er een nachtje over te slapen. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag weer met een helder hoofd erover kan nadenken.
Soms blijf je te lang hangen bij een bepaald vraagstuk. Meestal als je er de volgende dag mee doorgaat, zie je plotseling de oplossing en kan je het snel en effectief afronden. Dit werkt vergelijkbaar met het nemen van beslissingen.
Het geeft ook tijd om je emoties om hun gang te laten gaan. Als je te snel handelt, reageer je meestal vanuit een emotie, maar wanneer je meer tijd en aandacht aan je beslissing besteedt, zie je vaak belangrijke aspecten die je voorheen niet zag.
5. Ze wachten echter niet te lang bij het nemen van een beslissing
“It doesn’t matter which side of the fence you get off on sometimes. What matters most is getting off. You cannot make progress without making decisions.”
– Jim Rohn
Succesvolle mensen weten hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, maar ze zorgen er tegelijkertijd voor dat ze niet over analyseren.
Succesvolle mensen wachten niet te lang en weten dat ze een tijdschema nodig hebben om hun beslissing te kunnen nemen. Zodra ze die datum hebben vastgesteld, zijn ze gemotiveerd om hun huiswerk en research te doen en voor de deadline een keuze te maken.
6. Succesvolle mensen letten op hun emoties bij het maken van een keuze
Neem geen permanente beslissingen op basis van tijdelijke emoties. Succesvolle mensen herkennen en begrijpen hun emoties (inclusief hun intensiteit en de impact op het gedrag) zodat ze beslissingen zo objectief en rationeel mogelijk kunnen bekijken.
Sterke besluitvormers begrijpen dat een slecht humeur hen net zo gemakkelijk kan laten afdwalen van hun morele kompas, net zoals een goed humeur overmoedig en impulsief kan maken.
Daarnaast begrijpen succesvolle mensen het belang van vasthouden aan hun normen en waarden bij het nemen van een belangrijke beslissing. Als je emoties je in een andere richting trekken, dient het moraal als een vertrouwde gids.
7. Ze sporten en bewegen om weer op te laden
Bij het maken van een complexe keuze wordt vaak Cortisol geproduceerd. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven, zodat je kunt vechten of vluchten.
Cortisol vertroebelt je vermogen om helder en rationeel te denken. Probeer te sporten, yoga te doen, te bewegen als je merkt dat je jezelf druk maakt over een beslissing.
Slechts 30 minuten is vaak al voldoende om terug te keren naar mentale helderheid. Sporten helpt ook om voorbij die vecht-of-vluchttoestand te gaan door het cortisol in de praktijk te gebruiken.
Onderzoek toont aan dat het algehele functioneren van de hersenregio’s die verantwoordelijk zijn voor besluitvorming verbetert als je langdurig sport.
8. Ze vragen advies aan andere betrouwbare personen
Bij het naderen van een beslissing hebben we de natuurlijke neiging om een alternatief te kiezen en vervolgens informatie te verzamelen om die beslissing te bevestigen. In plaats van informatie te verzamelen en vervolgens een kant te kiezen (dit wordt confirmation bias / bevestigingsbias genoemd).
Een goede manier om confirmation bias te voorkomen, is door meningen en advies van buitenaf te verzamelen van mensen die verschillende perspectieven op de situatie geven.
Hun perspectieven helpen om je opties objectiever af te wegen en je eigen subjectieve of irrationele denkwijze te ontdekken. Let er wel op dat je informatie ophaalt bij mensen die zijn gespecialiseerd in het betreffende onderwerp.
9. Ze kijken naar lange termijn succes in plaats van succes op korte termijn
“Unsuccessful people make decisions based on current situations. Successful people make decisions based on where they want to be.”
– Benjamin Hardy
Succesvolle besluitvormers kijken altijd naar het succes op de lange termijn. Succes op korte termijn is vluchtig, alleen vandaag, morgen misschien weer verdwenen, maar succes op lange termijn is voor altijd.
10. Succesvolle besluitvormers reflecteren op eerdere beslissingen
Om dit toe te lichten is de Quote van Mark Twain perfect.
“ Good decisions from from experience. Experience comes from making bad decisions.”
– Mark Twain
Dit betekent niet dat de enige manier om een goed te worden in het maken van beslissingen, is door heel veel fouten te maken. Het betekent dat het belangrijk is om eerdere beslissingen voor ogen te houden en hierop te reflecteren. Succesvolle mensen zijn zich bewust van eerdere beslissingen en gebruiken ze in hun voordeel als er iets vergelijkbaars op hun pad komt.
Met gevolgen die dagen, weken en zelfs jaren kunnen duren, is het nemen van goede beslissingen een inspanning die al uw tijd en energie waard is.
Lees ook: