Wil je afleiding voorkomen? Heb je moeite met je te concentreren en is het lastig om een goede focus te behouden? Dat is niet zo gek!

Een van de redenen dat veel mensen overlopen in de hoeveelheid werk, is niet omdat ze te veel te doen hebben, maar omdat we leven in een wereld met afleiding overal om ons heen die continue onze focus verstoord.

Van technologie, die ons met alles en iedereen verbindt, tot de eindeloze bronnen van entertainment. Het moderne leven is een wereld vol afleidingen, die je vooruitgang elke dag kunnen vertragen, of zelfs volledig ontsporen.

Als je werkgerelateerd, maar ook persoonlijke succes wilt behalen, is het belangrijk om deze afleiding zo veel mogelijk te vermijden.

Productiever worden en afleiding voorkomen

Heb je ooit in een koffietentje, flexplek, of op een luchthaven gezeten en heb je in een uur meer werk verricht, dan normaal in een week? Klinkt dat bekend?

Dat komt omdat we als we buiten onze eigen omgeving zijn, we niet continue gestoord worden door diverse bronnen ​​van afleiding. Het is best bizar om te denken hoeveel we kunnen bereiken in een korte tijd als we ongestoord kunnen werken.

Iedereen heeft te maken met afleiding op het werk, collega’s die iets vragen, afleiding door je telefoon, ingehaald worden door de waan van de dag, of dat je gedachten afdwalen en dat je wordt afgeleid door andere (vaak minder) belangrijke taken. Het weerhoud je er in ieder geval van om je doelen te behalen en taken daadwerkelijk af te ronden.

Elke keer dat je gestoord wordt, heb je 8 minuten de tijd nodig om weer in je concentratie te komen.

Ben je op zoek naar 100 concrete tips om je productiviteit te verbeteren? Lees dan ook dit artikel!

Daarnaast zijn er ook nog onze eigen gedachten. De schattingen van de hoeveelheid liggen tussen veertig- tot zestigduizend gedachten per dag. Als je er vanuit gaat dat we zo’n acht uur per dag slapend doorbrengen, kom je uit op meer dan 3000 gedachten per ‘wakker’ uur. En als je nog verder rekent kom je uit op 52 gedachten per minuut, en dus bijna een gedachte per seconde.

How To Stay Focused van Brendan Burchard

Als je op zoek bent naar een manier om afleiding te voorkomen en elke dag productiever te worden, volgen hier 6 goede tips om te overwegen.

Hoe kan je afleiding voorkomen?

1. Bewustwording: herken de afleiding

De eerste stap om je concentratie te verbeteren, is het herkennen van de afleidingsoorzaken en het werken aan een oplossing om deze uit je leven te verbannen of in ieder geval te verminderen.

De meest voorkomende oorzaken van afleiding kosten relatief weinig moeite om te corrigeren, maar leveren veel in op de productiviteit. Daarom is het extra belangrijk om bewust te zijn en dingen te herkennen die je afleiden, zodat je er onmiddellijk actie op kan ondernemen.

2. Plan de volgende dag de avond van tevoren

Wanneer je de avond van tevoren een dag planning maakt, zal je sneller afleiding herkennen en zien als iets dat je voortgang in de weg zit. Als je een planning hebt gemaakt, zal je sneller de geplande taken volgen en is het makkelijker om je focus te behouden.

Hoe doe je dat? Maak voordat je de dag afrond een planning van de dingen die je de volgende dag wilt bereiken. Dit kan je doen door ze bijvoorbeeld op te schrijven in een notitieblok als to do list, of in een Excel-document op je computer.

Dit kunnen werk gerelateerde taken zijn die je wilt doen, maar ook pauzes en tijd voor ontspanning die je wilt inplannen zoals sporten, wandelen, lezen etc.

Alle taken die lastig zijn en zo groot zijn dat ze langer dan een half uur duren, horen niet op je lijst. Waar ze wel horen: in je agenda. Kost iets een hele ochtend, blok dan de gehele ochtend en doe niks anders dan dat, FOCUS!

De taken op je to do lijstje moeten je een dopaminekick geven als je ze kan afvinken. Een taak op je to do lijstje moet daarom:

  • simpel
  • concreet en
  • snel af te vinken zijn (hallo dopamine!).

Als je erin slaagt om je dag van tevoren te plannen is de kans groter dat je je aan dat plan houdt en afleiding vermijdt die het zou kunnen verstoren.

3.Ga offline

Het internet en alles waar het toegang toe biedt, is verreweg de belangrijkste afleiding van de moderne tijd waarin we leven.

Veel mensen werken online en kunnen daarom het internet niet volledig vermijden. Toch is het handig om soms volledig offline gaan (of iig je notificaties uit te zetten), als je begint aan het afronden van een aantal belangrijke taken. Dit is een goede manier om ongestoord en met veel concentratie je to do list af te werken.

Lukt het niet om volledig offline te gaan, omdat je toch echt het internet nodig hebt om je taken af te ronden, leg dan op zijn minst je smartphone opzij en controleer deze slechts af en toe tijdens je pauzes.

Heb jij je notificaties aan? dan zal je jouw concentratie bij elke melding weer opnieuw moeten herpakken. Whatssapp, Facebook-bericht, telefoontje, etc. Wat de afleiding ook is, het kost allemaal tijd. Niet zozeer de handeling zelf, maar elke keer zoeken naar en opnieuw vinden van je concentratie.

Zoals hierboven al omschreven, elke keer dat je gestoord wordt, heb je 8 minuten de tijd nodig om weer in je concentratie te komen. Reken zelf maar uit, hoeveel tijd je per dag kwijt bent, puur en alleen om jezelf opnieuw te concentreren.

Op zakelijk gebied, kan offline gaan je helpen om productiever te worden en meer dingen af te ronden. Maar offline gaan tijdens je vrije tijd kan ook ongelooflijk waardevol zijn.

Ga offline en neem de tijd om echt te genieten van de wereld en de mensen om je heen. Maak er een gewoonte van om dit te doen.

Als je dat doet, zal je je vrije tijd waarschijnlijk veel relaxter en leuker ervaren.

4. Sta vroeg op!

Begin de dag eerder in de ochtend. De vroege ochtenduren zijn één van de meest waardevolle uren van de hele dag.

Wil je meer weten over een goede ochtendroutine en waar die uit bestaat? Lees hier een uitgebreid artikel over een goede ochtendroutine.

Je zult niet alleen veel gemotiveerder en meer vastberaden zijn wanneer je dag begint, maar afleidingen stapelen zich doorgaans steeds meer op naarmate de dag vordert.

Dus wat kan je doen?

Probeer in de vroege ochtenduren de projecten aan te pakken die de meeste aandacht nodig hebben.

Als je in staat bent om vroeg op te staan, kan je aan de slag gaan in de rustige uren van de vroege ochtend, voordat de meeste mensen hun dag überhaupt starten. Dit geeft overigens ook een machtig gevoel en is al de eerste overwinning die je op de dag ervaart.

Hoe meer gebruik je maakt van de afleidingsvrije uren van de vroege ochtend, hoe productiever je zult zijn. Het creëren van een ochtendroutine kan je hierbij helpen.

5. Zorg voor een schone en overzichtelijke werkplek

Rommel en afleiding gaan hand in hand. Eem niet opgeruimde werk of leefplek is een bron van afleiding. Het is moeilijk om gefocust te blijven en je te concentreren als je omringd bent door een puinhoop.

Wil je hier iets aan doen?

Simpel. Neem gewoon de tijd om je ruimte op te ruimen en creëer een werk- en leefruimte die georganiseerd en overzichtelijk is. Als je klaar bent, heb je waarschijnlijk een werk- en leef omgeving die zich veel beter leent om te focussen en concentreren dan voorheen.

6. Weet wat je wilt bereiken!

“Lack of direction, not lack of time, is the problem. We all have twenty-four hour days.”
– Zig Ziglar

De meest succesvolle mensen ontwerpen en sturen hun eigen leven en leiden hun leven met een doel. Dit is de eerste stap is het verkrijgen van duidelijkheid en helderheid.

Als je volledige duidelijkheid hebt over je doelen en je “Why” , zal het makkelijker zijn om prioriteiten te stellen, nee te zeggen, en met een gevoel van urgentie en focus te werken aan je geplande taken.

Onderstaand een interessante, geanimeerde YouTube video met tips en uitleg over productiviteit.

Boeken tip om je beter te concentreren:

Wil je afleiding voorkomen? Recentelijk heb ik het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar gelezen. Dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding.

Echt een boeken tip op het gebied van Focus. Dit boek heeft me heel veel nieuwe inzichten gegeven, leest makkelijk weg, biedt vele concentratie tips en is echt een aanrader voor als je meer gedaan wilt krijgen op een dag en je bent wil concentreren.

Wat ik mooi vind aan dit boek is dat Mark aan de hand van duidelijke, concrete en wetenschappelijk bewezen voorbeelden uitlegt, waarom we ons regelmatig zo slecht kunnen concentreren en moe zijn. Onze hersenen lopen over van informatie, ook door dingen waar je je helemaal niet bewust van bent.

Zelf ben ik schuldig aan het continue consumeren van informatie. Tijdens het wandelen of opruimen luister ik een podcast, als ik een tijdje niks te doen heb ga ik regelmatig lezen, of ga even Netflixen om te “ontspannen”. Dit is dus helemaal geen ontspanning voor de hersenen! 🙂

Dit boek heeft mij niet alleen tips gegeven hoe je beter gefocust aan het werk kan, je dag kan plannen, maar ook bewuster gemaakt over hoe onze hersenen werken. Bestel het boek bij Bol.com

Wat doe jij om afleiding te komen en wat helpt jou om je beter te concentreren?

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in