De ademhaling is een continu proces dat ons lichaam de hele dag van zuurstof voorziet. Sterker nog: het is onze belangrijkste energiebron. Zonder adem kun je niet leven.

De ademhaling brengt verse zuurstof ons lichaam binnen om allerlei processen gaande te houden. De groei van nieuwe cellen en de afvoer van afvalstoffen. Het is een proces dat onbewust automatisch verloopt. De adem is iets waar we ons veelal niet bewust van zijn, terwijl het onwijs belangrijk is om ‘goed te ademen’.

Tip: aan het einde van dit artikel een bijzonder interessante TED video over ademhaling en een paar nuttige oefeningen! 

Dit artikel gaat over het mooie mechanisme van de ademhaling, waarom het zo belangrijk is hier bewuster van te worden én we delen 5 tips over hoe je je adem meer onder controle krijgt. 

Zoals je ademt, zo leef je

Ademhaling. Je ademhaling heeft invloed op hoe je leeft en hoe je je voelt

Misschien herken je het wel bij jezelf, dat wanneer je gespannen of gehaast bent, je adem hoger in je borst zit, sneller is en oppervlakkiger. Je lichaam staat dan eigenlijk in een soort actie stand. Dit is voor enkele momenten niet erg, maar wel wanneer dit consequent is of voor langere periodes.

Wanneer je rustiger bent, bijvoorbeeld na een ontspannen yogales of meditatie, is je adem langzamer, kalmer. En meestal ook meer dieper in je onderbuik. Je lichaam is dan meer in een ontspannen staat. Een staat waarin herstel plaatsvindt. En ook een staat waarin je helderder bent en meer focus hebt.

Vaak herkennen we deze verschillen nog niet bij onszelf. Of zijn we ons überhaupt amper bewust van de ademhaling. Het is van belang je hier wel bewust van te worden, want het heeft een onwijs grote impact op je hele gestel.

Er wordt ook wel gezegd: “Zoals je denkt, zo adem je. Zoals je ademt, zo denk je”. En ook wel: “je ademt zoals je leeft en je leeft zoals je ademt”. Ademen is van invloed op hoe je denkt, voelt en op wie je bent.

Een rustige, kalme, diepe buikadem is van belang voor een ontspannen staat van je lichaam. En dat is iets waar we in deze redelijk drukke maatschappij veel baat bij kunnen hebben. Want waar veel aandacht wordt besteed aan het fitter en productiever worden, zoveel mogelijk doen in een korte tijd en we steeds meer van onszelf vragen, gaan we vaak ook voorbij aan de diepere lagen van de gezondheid. Een deel en een systeem dat niet zo specifiek zichtbaar is: de adem.

Gevolgen & Noodzaak

Nadelen van een slechte ademhaling

Wanneer je voor een langere tijd een onrustige, oppervlakkige adem hebt, kan dit op den duur veel complicaties met zich meebrengen. Denk aan meer stress, overspannenheid en zelfs een burn-out. Dit ligt namelijk nauw samen met de (werk)druk die je ervaart in je dagelijks leven.

Het is daarom van groot belang om zorgvuldig met je adem om te gaan en ‘goed’ te leren ademen. Dit zorgt voor een meer ontspannen staat, waardoor je meer rust ervaart en meer prikkels aan kunt. Ook zorgt een ontspannen, diepe buikademhaling voor een beter concentratievermogen. Het maakt je scherper, helderder, geeft je meer focus en maakt je ook stabieler.

Zeker dus wanneer je een drukke baan hebt en regelmatig stress ervaart, is meer controle over je ademhaling van essentieel belang voor een goede gezondheid. Zowel lichamelijk als mentaal.

Hoe krijg je meer controle over je adem?

Rust en minder stress door een goede ademhaling

Nu je begrijpt dat de adem dus van cruciaal belang is, is natuurlijk de vraag hoe je daar meer controle over krijgt. Dat kan nu al. Terwijl je dit leest kun je gelijk meedoen: adem eens een keer diep in. En voel dan waar je adem zit. Hoog in je borst? Of meer in het midden, of diep in je onderbuik?

Adem nog een keer in, via je neus, en probeer nu wat dieper in je onderbuik te ademen.

En adem dan rustig uit.

Adem weer een keer diep in, naar je onderbuik. Maak nu je uitademing wat langer dan de inademing. Hiermee geef je als het ware je lichaam een signaaltje dat het kan ontspannen.

Zo kun je een aantal keer diep in- en uitademen. Maak de uitademing iets langer dan de inademing. Je zult merken dat je als vanzelf iets rustiger wordt. Je adem verloopt iets langzamer, de rush uit je lichaam neemt langzaam af.
Het liefst doe je dit een aantal keer per dag.

5 tips voor een betere ademhaling:

  1.       Word je bewuster van je adem. Zet een aantal keer per dag een wekker of een reminder en voel je adem dan bewust. Waar zit je adem? Je hoeft het niet te veranderen, alleen waarnemen en een aantal keer bewust in- en uitademen is al voldoende.
  2.       Doe één of meerdere keren per dag een korte meditatie. Ga zitten in stilte en zet een timer, voor bijvoorbeeld 3-5 minuten (begin klein). Zorg dat je niet gestoord kunt worden en focus je op je adem. Volg je adem, hoe die in -en uitstroomt.
  3.       Begin je dag met een ademoefening. Bijvoorbeeld
  4.       Wanneer je ergens in de rij staat of moet wachten (bijvoorbeeld voor het koffiezetapparaat of de waterkoker, blijf dan staan en adem een aantal keer bewust in en uit via je neus. Adem diep naar je buik. En voel hoe je als vanzelf een meer rustigere adem krijgt en ook rustiger in je hoofd wordt.
  5.       Volg een yogales. Tijdens de yoga wordt veel aandacht besteed aan de adem. Je beweegt in de houdingen met de adem, dus hiermee bevorder je je ademhaling en word je er steeds bewuster van. Dit helpt je ook gedurende de dag een betere, kalmere ademhaling te hebben.

Je zult merken dat je op den duur meer bewust wordt van je adem en ook meer beheersing krijgt. Dit gaat absoluut z’n vruchten afwerpen op je hele gestel!

Wil je nog meer weten over ademhaling? Bekijk dan ook nog deze video;)  Super waardevol en een paar interessante en nuttige oefeningen.

Lees tip: Lees het artikel over Yoga en wat de voordelen van Yoga zijn. En het artikel over meditatie, wat meditatie precies is, de voordelen en hoe je zelf kan beginnen😉 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in