In dit artikel citeer ik een hoofdstuk uit het boek; het geheim van levenskracht. Je hebt het al, alleen weet je het nog niet. Geschreven door Rajshree Patel en in het Nederlands vertaald door Michael Pilarczyk. Ik deel dit met je, omdat ik hoop dat je na het lezen ook zo wordt geïnspireerd. Ik kan dit boek namelijk van harte aanbevelen als je op zoek bent naar meer diepgaande kennis over niet alleen ademhaling, maar ook energie. Energie en vitaliteit, hoe het werkt, waar het vandaan komt en wat je er zelf aan kunt doen.

Bekijk hier het boek: het geheim van levenskracht

“To breathe properly is to live properly.”

– Robin Sharma

Dit boek gaat over levensenergie, over zelfbewustzijn en over hoe je een gezond, gelukkig en zinvol leven kan leiden.

  • Voel je elke dag vitaal en energiek
  • Ervaar meer rust in je hoofd
  • Bevrijd jezelf van beperkende overtuigingen
  • Heb minder last van negatieve gedachten
  • Verlaag je stressniveau
  • Leef vanuit je innerlijke kracht

Deze wijsheid moet voor iedereen toegankelijk zijn en dat is ook de reden waarom Cindy en Michael ervoor hebben gekozen om dit boek in het Nederlands beschikbaar te stellen.

Persoonlijk heb ik dit boek 2 maal gelezen en ik weet zeker dat ik het nog een keer opnieuw ga lezen. Het is namelijk een zeer interessant en leerzaam boek. Vol met waardevolle inzichten en diepgaande kennis.

Door de waardevolle kennis uit dit boek te overdenken en in de praktijk te brengen, zal alles in je leven makkelijker gaan.

Ik citeer hier het begin van een volledig hoofdstuk en aan jou deze keuze om te beslissen of dit boek ook voor jou zo waardevol kan zijn.

Meer lezen over ademhaling? Bekijk dan ook dit artikel: Ademhaling. Waarom is het zo belangrijk om goed adem te halen?

Hoofdstuk 7: Het geheim van het leven

Het geheim van levenskracht. Boek Rajshree patel

Geciteerd uit het boek Het geheim van levenskracht.

Wat was het eerste dat je deed toen je ter wereld kwam? En wat zal het laatste zijn dat je doet als je deze planeet verlaat? Het antwoord op beide vragen zit recht onder je neus.

Het eerste wat je deed was het nemen van een diepe ademhaling en het is zeker dat het laatste wat je doet in je leven een uitademing zal zijn. De ademhaling is zo duidelijk aanwezig dat we haar als vanzelfsprekend beschouwen, maar sta er eens bij stil.

Ademhalen is het belangrijkste wat je dagelijks doet. Het is het leven zelf. Het is die ene faculteit die je niet alleen in leven houdt, maar ook in beweging houdt en je helpt bij het nastreven van wat je het belangrijkst vindt. Iets dat zo cruciaal is voor ons bestaan, moet zeker meer zijn dan een passieve, mechanische functie. En dat is het ook: in de ademhaling bevindt zicht het geheim van het leven zelf.

Het is het geheim waarmee we de toestand van onze gedachten, emoties, perceptie en vitaliteit kunnen veranderen.

Het enige probleem is dat niemand ons ooit heeft geleerd hoe we de kracht van de adem kunnen gebruiken.

Ademhaling is het eenvoudigste en meest effectieve hulpmiddel dat we hebben voor het losmaken van de mind die is vastgelopen.

We hoeven alleen maar te leren om het te gebruiken.

Ademhaling en meer energie

Het is verbijsterend om te beseffen dat we in de hectiek van onze drukke en veel eisende levens zijn vergeten hoe we moeten ademhalen en onszelf als gevolg daarvan hebben afgesloten van onze grootste krachtbron.

Hoe vaak gebeurt het dat je je adem inhoudt op momenten van stress?

Het gebeurt zo vaak dat je jezelf er niet eens van bewust bent, maar het heeft zonder twijfel grote impact op je gedachten, je emoties en je zienswijze.

Gelukkig voor ons wisten de rushi’s dat we meester konden worden over de mind, door onze aangeboren levenskracht te verhogen door middel van het in zetten van natuurlijke ritmes van de ademhaling.

Zij begrepen dat wanneer de stress van het leven ons uit balans brengt, het chaotische ritmes binnen in ons veroorzaakt en we een gevoel van ongemak en onvrede ondervinden.

De mind twijfelt en pendelt tussen zorgen over de toekomst en spijt over het verleden. We ontdekken dat we niet echt leven en niet genieten van onze levens in het huidige moment, hier en nu.

Binnen de wetenschap van levensverbetering van de rishi’s is er een specifieke reeks van ademhalingstechnieken om je aan te sluiten bij de kracht van de adem. Dit is het meest cruciale hulpmiddel dat we hebben mogen ontvangen.

Het fenomenale aan de ademhaling is dat het een fysieke activiteit is, zoals een work-out, die iedereen kan doen. Het vraagt geen enkele focus, concentratie, manipulatie van gedachten of mentale inspanning.

Ademhalen is de snelste, eenvoudigste manier om stress te verminderen en op een natuurlijke manier je denken, voelen en handelen te veranderen. Het is de master key voor het ontgrendelen van de potentie van je hele systeem.

Wanneer je oefent met ademen, zal je verbaasd zijn over hoe snel de tijd voorbijgaat en over de directe winst die je behaalt, niet alleen wat betreft het vitaliseren van jezelf, maar ook in het meer aanwezig en bewust zijn.

Het grote, oude geheim is dit: de mind heeft een uitknop, en die uitknop is de ademhaling.

De Vedische teksten beschrijven in detail wat de wetenschap pas recent heeft ‘ontdekt’: dat ademhaling fungeert als een soort controle systeem voor het zenuwstelsel. Het is dé methode die we hebben om de stressreactie van het sympathische zenuwstelsel te deactiveren (het vecht-vlucht-verstijfsysteem) en het parasympathische zenuwstelsel te activeren. (de rust-relax-verjong-respons)

Met gebruik van enkel de ademhaling kunnen we de overstap maken van de survivalmodus van het sympathische systeem naar de groeimodus van het parasympathische systeem.


 

“Breath is the bridge which connects life to consciousness, which unites your body to your thoughts.”

– Thich Nhat Hanh

Hoofdstuk 7 Levenskracht.

Wat vond je van de eerste alinea’s? Dit hoofdstuk gaat nog veel verder en je leert ook wat je kunt doen aan je ademhaling en hoe je dit kunt doen.

Alleen in dit kleine gedeelte van het boek staat al zoveel waardevolle informatie. Zoveel waardevolle informatie dat je eigenlijk niet wilt stoppen met lezen. Althans dat had ik zelf 😉

Ben je benieuwd naar de rest van het boek?

Bestel het boek Levenskracht dan bij bol.com

Bekijk hier overigens mijn volledige boekenlijst en boekentips.

Meer lezen over ademhaling? Bekijk dan ook dit artikel: Ademhaling. Waarom is het zo belangrijk om goed adem te halen?

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in