We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed is voor zowel onze geest en ons lichaam, maar vaak is het de uitdaging om gemotiveerd te blijven. Daarom kan samen sporten met een vriend of vriendin een enorm voordeel zijn. Oftewel een sport buddy.

De laatste weken ga ik structureel elke ochtend zwemmen met een van mijn beste vrienden in het natuurwater.

Dus ik spreek uit ervaring dat sporten met een vriend of vriend, een enorm goed idee is en een grote impact kan hebben op het volhouden ervan.

Elke ochtend, van maandag tot en met vrijdag spreken we af om 6:15 bij een mooie plas hier in de buurt.

Om 6:15 beginnen met 15 minuten met wat willekeurige oefeningen zoals push ups, burpees en mountain climbing en nadat we goed warm zijn gedraaid, zwemmen we ongeveer een kilometer.

Er gaat bijna geen dag voorbij dat het stemmetje in mijn hoofd zegt, pff morgen ga ik echt een keer uitslapen! Maar doordat je gezamenlijk die afspraak hebt, hou je jezelf er een stuk gemakkelijker aan 🙂

Er zitten dus diverse voordelen aan het sporten met een buddy.

In dit artikel deel ik 9e redenen en voordelen om te gaan sporten met een vriend of vriendin, oftewel een sport buddy.

Waarom is sporten met een vriend of vriendin beter.

1. De kans is veel groter dat je jezelf aan je afspraak houdt.

Laten we beginnen met in mijn optiek een van de meest belangrijke voordelen van samen sporten.

Als je met een vriend hebt afgesproken om te gaan sporten of een groepsles hebt geboekt, is de kans groter dat je je aan die afspraak houdt.

Je wilt je vriend of trainingspartner niet teleurstellen en dat kan een goede motivatie zijn om te komen.

En als het sporten na een paar weken een routine wordt, zullen jullie het allebei minder uitdagend vinden en je waarschijnlijk beter aan je afspraak houden.

Op de dagen dat je geen zin hebt om te sporten, kan een motiverend praatje (of de gemaakte afspraak) van je trainingsmaatje net de oppepper zijn die je nodig hebt. Je kunt elkaar hiermee steunen.

2. Samen sporten is leuker

Je hebt minder kans om je te vervelen als je een workout buddy hebt, vooral met een goed vriend of vriendin.

Terwijl je bijpraat, lacht en elkaar aanmoedigt, word je ook gezonder.

Het is een win-win situatie.

Praten met een vriend(in) tijdens de training en de pauzes kan de tijd ook snel doen verstrijken.  Daarnaast heb je ook meer opties, zoals tennis, boksen of squashen.

3. Je zult harder werken met iemand anders in de buurt

Als je sport met een vriend die ongeveer hetzelfde fitnessniveau heeft als jij, is de kans groter dat je elkaar aanmoedigt en een beetje harder pusht (om de intensiteit te verhogen, bijvoorbeeld) dan dat je in je eentje zou doen.

Een vriend kan je competitieve kant naar boven halen en je aanmoedigen.

Als je het op wilt geven, kan de aanblik van een vriend die doorzet net de stimulans zijn die je nodig hebt om door te gaan.

4. Even er tussenuit en tijd voor jezelf pakken

Soms hebben we gewoon behoefte aan wat interactie met mensen buiten het werk, of je privé leven.

Met een trainingsmaatje kun je praten over je persoonlijke interesses, over politiek, over opwindend nieuws over jezelf, of zelfs over iets op je werk waar je mee zit.

Sporten met een vriend(in) geeft je de mogelijkheid om even afstand te nemen van de verantwoordelijkheden van het leven en te genieten van wat tijd om aan je sociale welzijn te werken.

5. Het kan het sporten betaalbaarder maken

Samen sporten kan voordeliger zijn. Als je een personal trainer inhuurt of apparatuur koopt, kan je geld besparen door de kosten over twee personen te verdelen.

Je kunt ook besparen op reiskosten door te carpoolen om naar het park, de sportschool, het zwembad of de sportzaal te gaan.

6. Je vriend of vriendin heeft misschien nieuwe ideeën voor lichaamsbeweging

Je trainingsmaatje heeft waarschijnlijk een aantal vaardigheden en kennis die jij niet hebt.

Zo heeft die vriend van mij veel meer sport ervaring dan ik. Hij heeft jaren lang aan kickboxen gedaan en doet wekelijks oefeningen. Oefeningen die hij mij nu kan uitleggen.

Gaandeweg kun je hierdoor nieuwe vaardigheden leren, bijvoorbeeld je hardloopstijl verfijnen, of je kunt een geheel nieuwe sport of activiteit leren.

Afwisseling is de sleutel tot het volhouden van je trainingsplan. Mix het door elkaar en je zult meer plezier hebben en minder redenen hebben om te stoppen.

7. Het is veiliger om samen met iemand anders te sporten

Als je iemand hebt om je te begeleiden bij het gewichtheffen (dat wil zeggen, iemand die klaar staat om je te ondersteunen als dat nodig is) of om mee te gaan hardlopen, vooral ’s nachts, heb je hulp bij de hand als er iets misgaat.

8. Je kunt nieuwe vriendschappen opbouwen

Ga je sporten met iemand die je nog niet zo goed kent? Sporten met iemand die je niet goed kent, bied je de kans om een nieuwe vriendschap op te bouwen.

Je begint al met een gedeelde interesse, namelijk het verbeteren van je gezondheid. Dit kan het makkelijker maken om over andere dingen te praten terwijl je samen traint.

Daarnaast  kan meedoen aan een fitnessles een perfecte manier zijn om mensen te ontmoeten, ze beter te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.

9. Conclusie: Door samen te sporten heb je meer kans om te slagen in je doel

Door bovenstaande voordelen is de kans om je doelen te bereiken vele malen groter. Iemand hebben die je motiveert en die het sporten leuker maakt. Iemand die ervoor zorgt dat je makkelijker volhoudt, waardoor de kans op slagen vele malen groter is.

Probeer dus een sport buddy te vinden en maak vaste afspraken. Spreek bijvoorbeeld elke woensdag en vrijdag ochtend of avond af om samen te sporten.

Hierdoor maak je samen een commitment en is de kans op slagen vele malen groter.

Meer lezen over sporten en gezondheid? Lees dan een van onderstaande artikelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in