Home Persoonlijke ontwikkeling 7 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

7 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

Zelfvertrouwen vergroten door het hebben van duidelijke doelen

Zelfvertrouwen wordt gedefinieerd als een gevoel van vertrouwen in iemands capaciteiten, kwaliteiten en beoordelingsvermogen. Zelfvertrouwen is belangrijk voor je gezondheid en psychologisch welzijn. Een gezond niveau van zelfvertrouwen kan je helpen succesvol te worden in zowel je persoonlijke en zakelijke leven. In dit artikel deel ik 7 tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

“Once we believe in ourselves, we can risk curiosity, wonder, spontaneous delight, or any experience that reveals the human spirit.”
– E.E. Cummings

Voordelen van zelfvertrouwen

Man met veel zelfvertrouwen. Voordelen van zelfvertrouwen

Als je in jezelf gelooft, ben je sneller bereid om meer nieuwe dingen te proberen. Of je nu een promotie vraagt op je werk of je aanmeldt voor een live presentatie.

In jezelf geloven is de sleutel om jezelf op de kaart te zetten.

Als je zelfverzekerd bent, kunt je jezelf volledig richten op de dag. In plaats van tijd en energie te verspillen met je zorgen te maken dat je niet goed genoeg bent, kun je je energie aan je inspanningen wijden. Dus uiteindelijk zal je beter presteren als je je zelfverzekerd voelt.

Als je bijvoorbeeld veel vertrouwen hebt in een presentatie die je gaat geven, dan concentreer je jezelf op het overbrengen van de boodschap aan je publiek. Als je echter geen vertrouwen hebt in jezelf en de kwaliteit van je communicatie, dan kan je je zorgen gaan maken dat niemand luistert, of dat het niet goed genoeg is.

Het kan zijn dat je moeite hebt om je te concentreren en misschien struikel je wel over je woorden. Dit kan dan weer de overtuiging versterken dat je niet goed bent in het geven van presentaties.

Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling zijn er gelukkig dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Of je nu geen vertrouwen hebt in een specifiek gebied of moeite hebt om ergens zeker van te zijn, deze tips kunnen je helpen.

1. Zorg goed voor je lichaam voor meer zelfvertrouwen

Zorg goed voor je lichaam en geest voor meer zelfvertrouwen

Het is moeilijk om een goed gevoel over jezelf te hebben als je je lichaam misbruikt. Slapen, ongezond eten en niet sporten, zullen je welzijn en eigenwaarde aantasten. Studies tonen consequent aan dat fysieke activiteit het vertrouwen vergroot

Uit diverse onderzoeken blijkt dat regelmatig sporten en bewegen (fysieke activiteiten) positieve effecten heeft op het zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Maak van zelfzorg een prioriteit. Als je je lichamelijk op je best voelt, zal je van nature al veel meer zelfvertrouwen hebben.

2. Omarm zelftwijfel

Believing in yourself is the first secret to Success

Soms stellen mensen dingen uit zoals het vragen naar een promotie, of het opnemen van een instructievideo, totdat ze meer zelfvertrouwen hebben.

Maar soms is de beste manier om vertrouwen te krijgen door het gewoon te doen.

Waar je jezelf het minst comfortabel voelt, zit de meeste groei.

Oefen het onder ogen zien van een aantal van je angsten die voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen.

Als je bang bent dat je jezelf in verlegenheid brengt of denkt dat je het gaat verknoeien, probeer het dan toch.

Dat betekent natuurlijk niet dat je je niet moet voorbereiden of hoeft te oefenen. Als je een grote toespraak wilt houden, oefen dan voor je vrienden en familie, zodat je wat zelfvertrouwen krijgt.

Maar wacht niet totdat je jezelf 100% zeker voelt, voordat je verder gaat. Misschien kom je er nooit en van uitstel komt afstel. Het is goed om zo nu en dan buiten je comfortzone te stappen

Geloof in jezelf.

3. Vergroot je zelfvertrouwen met kennis

Vergroot je zelfvertrouwen met kennis

Je kennis vergroten is over het algemeen een van de beste strategieën om zelfvertrouwen op te bouwen.

Door onderzoek te doen en te studeren kan je meer kennis verwerven en zal je zelfvertrouwen groeien. Het internet is natuurlijk een geweldig hulpmiddel, maar dat geldt ook voor de mensen om je heen, mensen die hebben gedaan wat jij wilt bereiken, boeken, online trainingen, tijdschriften en andere informatie bronnen.

4. Voer gedragsexperimenten uit

Als je brein je vertelt dat je niets te vertellen hebt tijdens een vergadering of dat je niet in staat bent om te sporten, herinner jezelf er dan aan dat je gedachten niet altijd kloppen.

Soms is de beste manier om dat negatieve zelf praten tegen te gaan, door die uitdagingen aan te gaan.

Probeer dingen te doen waarvan je brein zegt dat je ze niet kunt. Zeg tegen jezelf dat het maar een experiment is en kijk dan wat er gebeurt.

Misschien leer je dat een beetje angstig zijn of een paar fouten maken, helemaal niet zo erg is als je dacht.

En elke keer als je progressie maakt en weer iets hebt overwonnen, kun je meer vertrouwen in jezelf krijgen.

Waar je het minst comfortabel voelt, zit de meeste groei. Elke overwinning en ervaring kan een positieve bijdragen leveren aan je zelfvertrouwen.

5. Verzorg jezelf

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is bizar hoeveel verschil een douche en scheerbeurt kan hebben op je zelfvertrouwen en zelfbeeld.

Ook een lekkere parfum kan je zelfvertrouwen en zelfrespect boosten. Het blijkt dat je favoriete geur meer doet dan je lekker laat ruiken.

Uit een onderzoek is zelf gebleken dat parfum het zelfvertrouwen van zowel mannen als vrouwen vergoot en een positief effect heeft op de kwaliteit van hun leven. Het bleek dat voor ruim 2/3 van de consumenten en voor meer dan 80% van de vrouwen zijn het versterken van zelfvertrouwen en kwaliteit van leven dé redenen om cosmetica te kopen en te gebruiken.

6. Kleed je netjes om je zelfvertrouwen een boost te geven

Kleed je netjes om je zelfvertrouwen een boost te geven

Nog een die misschien afgezaagd lijkt, maar het werkt. Als je je netjes kleedt, voel je je meteen beter in je vel en krijg je zelfvertrouwen een boost. Dat komt grotendeels doordat je je aantrekkelijk, representatief en soms zelfs succesvol voelt in mooie kleding.

Hoewel netjes kleden voor iedereen iets anders betekent, betekent dit niet meteen het dragen van dure designeroutfits. Het betekent kleding dragen die schoon is, waarin je jezelf prettig voelt en die er mooi en representatief uitziet. Dit kan ook vrijetijdskleding zijn.

7. Ken jezelf en accepteer jezelf zoals je bent

Ken jezelf en accepteer jezelf zoals je bent. zelfkennis zelfinzicht en zelfacceptatie

Jezelf kennen begint met het besef dat mensen niet allemaal hetzelfde zijn en ook niet alle sociale situaties voor iedereen geschikt zijn.

Je hebt misschien geen vertrouwen in grote bijeenkomsten, maar je kunt moedig en zelfverzekerd zijn in 1 op 1 sessie of kleine groepsinteracties. We hebben allemaal onze eigen unieke gaven en unieke manieren om ons uit te drukken. Omarm die van jouw! Wees blij met hoe jezelf bent en accepteer dat.

Introverte mensen komen bijvoorbeeld meestal erg rustig over en dat wordt helaas vaak verward met verlegenheid. Ze zijn van nature rustig en brengen liever tijd alleen door.

Deze natuurlijke instelling geeft hen echter bepaalde unieke gaven, zoals het vermogen om beter te luisteren dan de meeste mensen en dingen op te merken die anderen niet zien.

Jouw uniekheid is waar je kracht en voordeel ligt.

Je zult je niet altijd in alle situaties op jezelf op gemak en zelfverzekerd voelen. En dat is prima ;)

Hoe zit het met jouw zelfkennis en zelfinzicht? Lees ook dit artikel met ruim 75 vragen voor extra zelfinzicht. 

“Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”
Albert Einstein

Blijf oefenen, blijf jezelf ontwikkelen en wordt telkens beter. Hoe meer je oefent en hoe meer je gaat produceren, in plaats van alleen maar consumeren, hoe meer je zelfvertrouwen zal groeien.

Daarnaast is het belangrijk om soms buiten je comfortzone te stappen. Waar je jezelf het minst comfortabel voelt, zit de meeste groei.

Lees ook:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here