Productiviteit moet voor vrijwel iedereen een belangrijk aandachtspunt zijn, omdat de output van je werk een ​​directe impact heeft op de resultaten op zowel de korte en lange termijn.

Wanneer je effectief en efficiënt werkt aan de juiste taken, krijg je betere resultaten. Dat is ook hoe groei ontstaat.

Persoonlijk struggle ik regelmatig met een wisselende productiviteit. Niet productief zijn is verschrikkelijk, levert stress op, slecht overzicht, geen tot weinig vooruitgang en geeft een onvoldaan gevoel. Juist doordat mijn productiviteit niet altijd stabiel was ben ik me hierin gaan verdiepen en gefascineerd geworden door het onderwerp.

Nu merk ik hier grote progressie in en dat komt voornamelijk door er bewust ermee bezig te zijn, zelfkennis, experimenteren, gewoontes, structuur, trucjes en technieken die ik toepas.

Productiviteit verhogen door het automatiseren van dagelijkse taken

In dit artikel 25 tips voor het verhogen van je productiviteit.

3 boeken die ik aanraad over productiviteit zijn:

Wil je afleiding voorkomen en hierdoor productiviteit verhogen, lees dan hierna ook dit artikel. 

1. Begin de dag met een goede ochtendroutine

If you win the morning, you win the day!

Als je je dag goed begint, dan heeft dit een positief effect op de rest van je dag en je productiviteit.

Een goede ochtendroutine kan een grote bijdrage leveren en heeft diverse voordelen. Voor meer informatie over de voordelen van een ochtendroutine lees:

Zie ook de ochtendroutine van de meest succesvolle personen.

2.Eet een gezond ontbijt

Talloze studies hebben aangetoond en bewezen hoe belangrijk het ontbijt is voor het behouden van een goede gezondheid. Gezonde mensen zijn meer productief. Het maakt niet uit hoe druk je bent, maak altijd tijd en ruimte voor een gezond ontbijt. Het is brandstof voor je lichaam en geest.

Meer weten over gezonde voeding? lees ook

3. Verwijder alle afleidingen

Zonder je zelf af in een rustige werkruimte, of in een ruimte waarin je zelf goed kan werken. En verwijder alle afleidingen zoals je telefoon, e-mail en telefoon notificaties en vermijdt het open laten staan van teveel tabbladen op je computer.

4. Luister naar muziek die je productiviteit verhogen

Jongetje die muziek aan het luisteren is om productiviteit te verhogen

Dit is wederom erg persoonlijk, maar luister naar muziek die je in de juiste flow brengt. Je moet natuurlijk niet naar het meest nieuwe nummer luisteren van je favorieten artiest, dat leid je ongetwijfeld af.

Muziek met een instrumentale tune, een relaxte beat erin en niet teveel gezang.

5. Doe wat je graag doet en vindt betekenis in wat je doet

Deze weegt erg zwaar mee. Genieten van het hetgeen wat je doet, is de ultieme manier om je productiviteit te verhogen.

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Als je doet wat je leuk vindt, weet wat je wilt bereiken, dan zal je de taken met veel meer betekenis en voldoening willen afronden en hierdoor zal je productiviteit vergoten.

6. Plan je taken van te voren op basis van prioriteit

Als je taken verdeelt op basis van hoe belangrijk ze zijn, kan je ervoor zorgen dat je je belangrijkste taken als eerste afrond. De rest is bijzaak en extra winst.

Daarnaast is de productiviteit in de ochtend vaak het hoogste. Zorg er daarom voor dat je de dag goed begint middels een ochtendroutine, zodat je je dag begint met een goede start.

7. Bundel vergelijkbare taken in 1 taak

Taken zoals het schrijven van een blog, het voeren van meerdere telefoongesprekken, beantwoorden van e-mails, enz.

Je zal tijd besparen als vergelijkbare taken bundelt en in een keer uitvoert.

8. Begin gelijk in de ochtend aan je meest belangrijke taak

Welke taak het meest belangrijkste is, is waarschijnlijk de taak die je als eerste moet afronden in de ochtend.

Veel mensen hebben de neiging om e-mails te checken in de ochtend, omdat na het controleren van een lijst e-mails ze een voldaan gevoel hebben. Maar dat is maar een illusie.

Daarnaast zitten er veel nadelen verbonden aan het controleren van je e-mail aan het begin van je dag en wordt je de rest van de dag reactief in plaats van proactief.

In plaats daarvan begin aan je meest belangrijke of complexe taak, simpelweg om je in de ochtend meer energie en hersencapaciteit hebt om taken aan te pakken.

9. Vier je succesjes

Om gemotiveerd te blijven in wat je ook doet, is het goed om jezelf zo nu en dan te belonen. Houd successen en mijlpalen bij en vier ze, ook als ze wat kleiner zijn.

Wanneer je je zorgen maakt over je progressie, helpt dit om te realiseren wat je al hebt bereikt.

10. Stop met Switch Multi tasken

Man die aan het Multitasken en switchtasken is maar eigenlijk niet productief is hierdoor

Wanneer we 2 eenvoudige taken tegelijkertijd doen, zijn we aan het multitasken. Bij switchtasken willen we continu onze aandacht tussen 2 of meer taken.

Het belangrijkste verschil tussen multitasken en switchtasken is of de taak die we naast de hoofdtaak doen bewuste aandacht vraagt. Is dit het geval, dan zijn we aan het switchtasken en is het game over.

Multitasken kan zelfs supergoed zijn voor onze focus, als het maar geen bewuste aandacht vraagt.

Tip: Super interessant boek over focus en concentratie van Mark Tigchelaar : FOCUS AAN / UIT.

11. Neem afstand van je computer (en telefoon)

Het internet is een van de grootste afleidingen die er is. Om je productiviteit te verbeteren, probeer zoveel mogelijk werk offline te doen. Indien je werk dit uiteraard toelaat 😉

Zelf plan ik hiervoor ook momenten in, bijvoorbeeld als ik ga brainstormen over nieuwe plannen en ideeën. Dan werkt het vaak goed om even offline te gaan en je gedachten op papier te zetten.

12. Onderzoek je meest productieve uren.

Iedereen is anders en heeft een specifiek moment op de dag wanneer hij of zij het meest productief is. Voor mij persoonlijk is dat zeker de ochtend.

Onderzoek wat voor jou het perfecte moment is om productief te zijn en optimaliseer je schema aan de hand hiervan.

13. Houd ten alle tijden een notitieblok bij de hand!

Op deze manier kan je ten alle tijden je gedachten, to-dos en ideeën opschrijven. Het belangrijkste hiervan is om alles uit je hoofd direct op te schrijven. Op deze manier zorg je ervoor dat je mind niet constant aan al deze zaken hoeft na te denken. Hiermee bespaar je je hersencapaciteit voor de rest van de dag.

Boeken tip: Getting things done

14. Maak elke dag een To-Do-List

Plan je dag, de avond van te voren. Op deze manier start je elke dag met een gericht doel en neem je controle over de situatie in plaats van overal op te reageren. Proactief zijn in plaats van reactief.

Lees ook: ochtendroutine van de meest succesvolle mensen.

15. Noteer je meest belangrijke taken en To-Dos in je agenda  

De belangrijkste factor in juist Time Management is weten waar je naartoe wilt en wat je daarvoor moet doen. Effectief je agenda beheren gaat hand in hand met het beheren van je taken lijst.

16. Reflecteer en evalueer je productiviteit

Vraag jezelf gedurende de dag het volgende:

“maak ik op dit moment het best mogelijke gebruik van mijn tijd?”

Deze makkelijke vraag kan een trucje zijn om je productiviteit te verhogen. Simpelweg omdat je bewust gaat nadenken over wat je aan het doen bent, en of dat wel het beste is wat je kunt doen.

17. Sta vroeg op!

Het is niet altijd even makkelijk, maar vroeg opstaan heeft diverse voordelen. Hiermee bespaar je simpelweg veel waardevolle tijd en deze tijd kan je veel resultaat opleveren. Voor meer inhoudelijke informatie raad ik je aan om het volgende te lezen.

Zie ook: ochtend routine voordelen en
ochtendroutine van de meest succesvolle mensen

18. Zorg voor voldoende slaap

Vroeg opstaan levert diverse voordelen op, maar voldoende slaap is nog altijd zeer belangrijk. Een goede nachtrust is voorwaarde voor een gezond leven.

Volwassenen hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap per etmaal nodig. Jongvolwassenen hebben meer slaap nodig dan ouderen. De totale slaapbehoefte varieert per persoon. De totale slaapduur bedraagt bij ongeveer 65% van de volwassenen 7 à 8 uur. Acht procent van de volwassenen kan met minder dan 6 uur slaap toe, terwijl 2% langer dan 10 uur slaap nodig heeft.

Voor meer inhoudelijke informatie, lees verder op https://www.depsycholoog.nl/hoeveel-slaap-heb-je-nodig/

19. Sport en beweeg

Vrouw die aan het hardlopen en sporten is om gezond en productief te blijven

Zorg ervoor dat je genoeg beweegt. Tijdens een pauze een korte wandeling maken of wat simpele strekoefeningen kunnen al bijdragen aan een verhoogde productiviteit.

20. Delegeer zoveel mogelijk

Dit heeft niet zozeer invloed op je productiviteit op het moment zelf, maar door zoveel mogelijk taken uit te besteden, krijg je simpelweg meer gedaan in een kortere tijd.

Je kan taken delegeren aan collega’s, maar je kan ook taken extern uitbesteden door middel van externe platforms. Enkele websites die ik wel eens gebruik of gebruik van heb gemaakt:

Je kan ook een oproep plaatsen op LinkedIn. Er zijn altijd wel connecties die je verder op weg kunnen helpen.

21. Formuleer uitdagende doelen

Zonder uitdagende doelen, zal je nooit gemotiveerd raken of zijn om dingen af te ronden, of er überhaupt mee te starten.

Formuleer doelen die uitdagend zijn, maar ook haalbaar. Een goede manier is om je doelen SMART te formuleren.

Over doelen stellen volgt later nog een inhoudelijk artikel.

22. Vertel anderen over je doelen

Je hebt er altijd mensen tussen die alles vertellen, maar niks uitvoeren. Hier is het dus ook weer belangrijk, zonder actie geen resultaat.

Maar als je anderen verteld over je doelen, zal je je meer verantwoordelijk voelen om ze daadwerkelijk uit te voeren.

Lees het boek van David Allen: Getting things done.

Dit is een van de meest bekende en beste boeken over het verbeteren van je productiviteit. Lees het en pas de tips toe in je dagelijkse leven om meer voor elkaar te krijgen.

23. Neem tijd voor pauze en rust momenten

Je kan niet op elk moment uiterst productief zijn. Daarom is het belangrijk om focus momenten in te plannen en daarnaast ook rust momenten.

Om genoeg hersencapaciteit en energie te behouden is het wel belangrijk dat je de juiste dingen doet tijdens je pauze. Het beluisteren van een podcast bijvoorbeeld vereist nog steeds focus en aandacht.

Lekker naar buiten staren of een wandeling maken en te dagdromen zijn wel goede rustmomenten.

Wederom boeken tip: FOCUS AAN / UIT van Mark Tigchelaar.

24. Leer om nee te zeggen

We kunnen niet alles doen en daarom is het belangrijk om te leren nee te zeggen. Je tijd is kostbaar, wees daarom kritisch tegen de taken waar je ja of nee tegen zegt.

25. Plan thuiswerkdagen in

Als het mogelijk is, plan thuiswerkdagen in. Iedereen weet dat het kantoor, de open werkplekken, gezellige gesprekken, lange reistijd, vele vragen, voor afleiding zorgen.

Tijdens je thuiswerkdagen kan je bepaalde taken inplannen die je aandacht vereisen. Bijvoorbeeld de complexere taken. Tijdens je dagen op kantoor kan je de kleinere en minder complexe taken afronden.

Zorg voor een opgeruimde en georganiseerde werkplek. Rotzooi op je werkplek leidt je continu af en kan een grote invloed hebben op je productiviteit.

Optimaliseer en organiseer je werkplek voor een optimale productiviteit.

Lees het volgende artikel voor thuiswerk tips  https://www.monsterboard.nl/carriere-advies/artikel/met-deze-6-handige-tips-word-je-een-pro-in-thuiswerken

Gewoon beginnen!

En laatste, gewoon beginnen! Zonder actie, geen resultaat.

Vaak is beginnen al het lastigste gedeelte. Veel mensen zijn geneigd om te wachten voor het perfecte moment, maar het perfecte moment is er nooit.

Als je uiteindelijk begint, kom je vaak vanzelf in een productieve flow.

Succes kom in beweging voor succes en zet die eerste stap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in