Bam! 100 productiviteit tips en lifehacks om je productiviteit te verbeteren. Loop jij er ook dagelijks tegenaan dat je eind van de dag denkt, wat heb ik nou precies gedaan vandaag? Dat de taken zich opstapelen en dat je voor je gevoel geen meter vooruit komt? Word je ingehaald door de waan van de dag? Dan weet ik zeker dat deze lijst met 100 tips om je productiviteit te verhogen jou gaat helpen.

Iedereen wil maximale productiviteit bereiken, meer bereiken in minder tijd, maar wat is de beste manier om dit te doen?

In dit artikel is een selecte gemaakt van de beste tips, beste hacks, gewoontes en geheimen die tussen jou en een hogere productiviteit staan.

100 tips en hacks Productiviteit verbeteren

Doelen, prioriteiten en Time Management om je productiviteit te verbeteren

 1. Formuleer persoonlijke doelen. Zowel lange termijn als korte termijn doelen houden je gefocust en geconcentreerd op hetgeen wat het meest belangrijk is. Meer focus zorgt voor meer productiviteit.
 2. Rond kleine taken gelijk af. Als een taak 1 of 2 minuten de tijd kost, rond hem dan ook gelijk af en zorg ervoor dat ze niet opstapelen. Boeken tip: Eat that Frog
 3. Stel persoonlijke deadlines. Hoeveel tijd dat iets in beslag neemt, ligt vaak in lijn met hoeveel tijd je ervoor hebt ingepland. Dus probeer strakke deadlines te hanteren, die zou erin kunnen resulteren dat je sneller je werk kan afronden.
 4. Maak een To Do Lijst de avond van te voren. Als je je dag begint met een duidelijke to do lijst, dan heb je een gerichte planning en doel voor de dag. Dit draagt bij aan de productiviteit van die dag.
 5. Maak de To DO Lijst concreet. Waar je in de avond een globale To do Lijst maakt, maak de To Do lijst voordat je je dag begint concreet.
 6. Slaap en opstaan routine. Een consistente slaap gewoonte helpt je meer uitgerust te voelen, maar draagt ook bij aan een strakkere en strengere dag planning.
 7. Hanteer een routine. Routines zorgen ervoor dat je minder doet aan Switch Tasking (het wisselen tussen taken waarbij de aandacht bewust overgaat op een andere taak) Routines zorgen ook voor een meer gestructureerde planning. Je kan afwijken van een routine, maar routines kunnen een goede bijdrage leveren als de “standaard”.
 8. Verdeel grote taken in kleinere taken. Plan grote projecten of taken in kleinere behapbare stukjes. Dit is beter te managen en ook makkelijker om in te plannen.
 9. Leer om nee te zeggen: Sommige dingen zijn simpelweg niet je tijd waard. Tijd is erg kostbaar, wees daarom erg kritisch waar je je tijd aan besteed. Zeg vaker nee tegen dingen en plan tijd in voor de dingen die het meest voor je betekenen of die je doelen ondersteunen.
 10. Gebruik de Eisenhower-methode: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eisenhower-methode De Eisenhower matrix, ook bekend als het Eisenhower-model, Eisenhower schema, Eisenhower-methode of Eisenhower kwadrant is een veelgebruikt model binnen timemanagement. Het zet enerzijds urgentie en anderzijds belangrijkheid van taken en opdrachten tegen elkaar in het licht en het helpt om prioriteiten te stellen. Hierdoor kan je effectief beslissen wat het meest belangrijk voor je is op dat moment.
 11. Plan de inhoud van je gesprekken. Telefoongesprekken en vergaderingen kunnen veel waardevolle tijd innemen. Denk van te voren goed na wat je wilt zeggen en bespreken, wat de agenda is en doel van het gesprek is. Hiermee zorg je ervoor dat je niet teveel afdwaalt en kostbare tijd verliest.
 12. Houd een lijst bij met secundaire taken. Op sommige momenten kan het voorkomen dat je even niks “hoeft” te doen. Houd een lijst bij met secundaire taken die je tijdens deze “vrije ruimte” kan uitvoeren.
 13. Denk aan de uitkomst in plaatst van de moeite die iets kost. Denk aan het grote plaatje van elke actie als je aan het plannen en prioriteren bent.
 14. Weet wanneer je kan uitstellen. Uitstellen is meestal niet goed, maar je kan het ook in je voordeel gebruiken. Als je weet dat je sommige taken in de toekomst beter en meer efficiënt kan afronden, kan dit in je voordeel werken. Uiteraard als uitstellen voor de rest geen gevolgen heeft.
 15. Plan je tijd in verschillende losse stukjes. Elon Musk is hier extreem in. Hij plant zijn dag in stukjes van 5 minuten. Dat gaat wat mij betreft wat te ver 😛 Maar probeer je tijd in te plannen in verschillende stukjes om je tijd efficiënter in te plannen en hierdoor productiever te zijn.
 16. Plan kortere afspraken in. Vaak worden meetings of telefoongesprekken ingepland voor minimaal een half uur, of uur, wat als gevolg heeft dat er kostbare tijd verloren gaat. Overweeg om kortere afspraken in te plannen, bijvoorbeeld 15 of 20 minuten.
 17. Plan ook wat vrije tijd in. Zorg ervoor dat je tussen de afspraken en taken ook wat vrije tijd inplant. Tijd om even adem te halen, mediteren, wandelen, naar buiten staren, genieten. Tijd om even te ontspannen en je lichaam en geest rust te geven. Uiteindelijk zorgen deze acties ervoor dat je daarna weer productief aan de slag kunt.

  Gezondheid en energie
  Rust en minder stress door een goede ochtendroutine

 18. Plan tijd in om te sporten en bewegen. Sporten resulteert in een positieve boost in zowel je stemming en productiviteit voor de korte en lange termijn. Volgens onderzoeken kan het beoefenen van een sport zelfs je levensduur verlengen en verbetert het de gezondheid van je hart, je gemoedstoestand en het functioneren van je longen.
 19. Slaap voldoende. Volwassenen hebben gemiddeld 7 a 8 uur per etmaal nodig. Inhoudelijk gaan we nu niet in op alle gevolgen en nadelen van te weinig slaap, maar genoeg slaap is vanzelfsprekend erg belangrijk en draagt positief bij aan een goede productiviteit.
 20. Neem een powernap. Soms is het niet mogelijk om voldoende slaap te pakken. Neem indien mogelijk een powernap om op te laden als je merkt dat je laag in energie zit en je moe voelt.
 21. Zorg voor verfrissende geuren. Geur is ons sterkste zintuig en kan invloed hebben op de hersenactiviteit. Uit onderzoek is gebleken dat geuren je rustiger kunnen maken in een stressvolle situatie en de productiviteit verbeteren. Geuren kunnen een kalmerend en verhelderend effect hebben die de concentratie bevordert en het energiegehalte verhoogt. Denk aan geuren zoals Citroen, lavendel en jasmijn.
 22. Blijf goed gehydrateerd, drink genoeg water! Zelfs een klein beetje uitgedroogd raken kan grote invloed hebben op je productiviteit en performance. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt (minimaal 2 liter per dag) en altijd een fles of glas water dichtbij hebt.
 23. Zorg voor een ergonomische werkplek. Een slechte houding en oncomfortabele meubels kunnen chronische pijn veroorzaken, niet goed je werk kunnen doen een negatieve impact hebben op je productiviteit.
 24. Beperk de cafeïne inname. Ga slim om met de hoeveel cafeïne die je op een dag inneemt. Een heerlijke kop koffie in de ochtend kan zeker positief bijdragen aan je alertheid en focus, maar teveel koffie, of te laat op de dag kan weer een negatief effect hebben. Let dus goed op de hoeveel en probeer na 15:00 geen koffie meer te drinken.
 25. Eet een voedzaam en gezond ontbijt. Dit geeft je simpelweg meer energie en zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Voor meer informatie lees https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-is-een-gezond-ontbijt-.aspx
 26. Zorg voor zonlicht(daglicht). Zonlicht heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand en houd je alert.
 27. Vermijdt Junk food, maar voel je vrij om te snacken. Junk food staat bekend om zijn hoge suiker gehaltes. Dit zorgt voor energie op de korte termijn, maar daarna stort je energielevel in. Neem in plaats van junk food, gezonde groente of fruit tussendoortjes, of wat ongezouten nootjes. Voor meer info over voeding lees:
 28. Ga naar buiten voor frisse lucht. Frisse lucht kan een grote bijdragen leveren aan je productiviteit. Even lekker naar buiten voor een korte pauze kan je hersenen opladen en wat stress loslaten.
 29. Werk in een goede omgevingstemperatuur. Dit is persoonlijk, maar kom erachter wat voor jou een fijne temperatuur is om in te werken en probeer dit constant te houden. Let erop dat het niet te warm is, want dit kan gevolgen hebben voor je productiviteit.
 30. Knuffel een dier of een ander persoon 😉 De Amerikaanse psycholoog professor Kraus onderzocht het effect van een knuffel op je werk. Het volgende kwam uit zijn onderzoek: mensen die op hun werk regelmatig knuffelen, zijn productiever, hebben een effectievere spijsvertering, dus je voorkomt een dergelijke zware dip rond 16.00 uur, hebben een minder hoge bloeddruk en hartslag. Hierdoor ben je meer ontspannen en creatiever en ook volgens hem word je er gewoon slimmer van. Door de corona omstandigheden die op dit moment heersen is het knuffelen van een mens niet altijd mogelijk, maar een eigen hond of kat, of kantoor hond zou een mooie oplossing zijn;)
 31. Omring jezelf met kunst. Kijken naar kunst kan je creativiteit een boost geven en stress verminderen.
 32. Omring jezelf met planten. Planten verbeteren de luchtkwaliteit, creativiteit, productiviteit, concentratie, akoestiek en zijn positief voor het welzijn en de sfeer. Zorg er dus voor dat je genoeg planten op je werkplek hebt staan 😉

  Mentale trucjes om je productiviteit te verhogen
  100 tips en hacks om Productiviteit verbeteren voor betere resultaten

 33. Maak sneller beslissingen. Het is blijft belangrijk om over keuze goed na te denken, maar blijf niet te lang hangen. Te lang twijfelen kost waardevolle tijd en levert waarschijnlijk meer spijt op als je het niet heeft uitgepakt zoals je hoopte. Wees besluitvaardig. Benieuwd hoe succesvolle mensen slimme beslissingen maken? Lees dan dit artikel over keuzes maken
 34. Limiteer het aantal keuzes en beslissingen. Elke keuze neemt een stukje hersencapaciteit in beslag. Let er daarom dat je niet teveel keuzes hoeft te maken, zodat je geen beslissingsmoeheid krijgt.
 35. Rond een taak af aan het begin van je dag. If you win the morning, you’ll win the day. Als je iets afrond gelijk in de ochtend kan dat grote positieve effecten hebben voor de rest van je dag. Check hier een goede ochtendroutine
 36. Zet alle notificaties uit! Notificaties helpen je niet. Zet ze allemaal uit! (behalve notificaties voor bijvoorbeeld een spoed afdeling)
 37. Vermijdt switchtasken (multitasken) Als je bewust wisselt van taak ben je aan het switchtasken. Dit heeft grote (negatieve) gevolgen voor je productiviteit en probeer dit ten allen tijde te vermijden. Richt je aandacht bewust of 1 ding tegelijk.
 38. Delegeer taken. Welke taken kosten je teveel energie en liggen niet in lijn met je kwaliteiten? Welke taken zijn je tijd niet waard? Welke taken kosten je teveel tijd? Denk altijd kritisch na en delegeer taken waarin veel winst te behalen is. Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten, maak daar gebruik van.
 39. Begin aan een moeilijke taak en plan hiervoor 5 minuten in (http://cogbtherapy.com/cbt-blog/end-procrastination-5-minute-rule) Deze regel heet de 5 minuten regel. Het is vaak moeilijk om aan een taak te beginnen, terwijl het vaak makkelijker is om daarna door te gaan. Veel mensen vinden het makkelijker om “maar” 5 minuutjes aan een taak te spenderen en na die 5 minuten zal je veel meer gemotiveerd zijn om er verder mee aan de slag te gaan.
 40. Luister naar de juiste muziek. Kom erachter met welke muziek jij het beste werkt en het meest productief bent. Vaak is dit instrumentale muziek met minimale zang.
 41. Ruim je bureau op. Zorg voor een goed georganiseerde en opgeruimde werkplek. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd.
 42. Rond je dag af met iets wat voldoening geeft. Waarom? We herinneren ons vaak beter wat we eind van de dag hebben gedaan dan in het midden van de dag. Daarom is het goed om je dag af te ronden met een “kleine” overwinning of iets belangrijks. Dit kan een goede motivator zijn.
 43. Beoefen visualisatie. Klinkt wellicht gek, maar als je de dag visualiseert en je ziet jezelf het werk al verrichten, dan zal het makkelijker gaan als je het daadwerkelijk gaat uitvoeren.
 44. Mindfulness door meditatie vermindert stress en verbetert de gemoedstoestand en concentratie. Wees hier consistent in en plan hiervoor elke dag wat tijd in.
 45. Verdeel taken op basis van moeilijkheidsgraad. Plan taken in van moeilijk naar makkelijk. Hier zitten verschillende theorieën achter, maar de meeste van ons verliezen energie gedurende de dag vordert. Het werkt daarom goed om de complexe taken aan het begin van de dag af te ronden.
 46. Werk op een andere locatie. Werk wordt saai als het altijd hetzelfde is. Hetzelfde kan gelden voor de omgeving. Probeer eens een andere locatie, of ga ergens anders zitten.
 47. Herken en limiteer afleidingen. Afleidingen kunnen grote gevolgen hebben voor je productiviteit. Kom erachter wat deze afleidingen zijn en onderneem actie om dit te voorkomen.
 48. Verwijder onnodige apparaten. Alles wat in je omgeving ligt of staat, kan je afleiden. Zelfs als je telefoon op stil staat. Leg ze weg, zodat je er niet bij kan.
 49. Herken je eigen limiet. Teveel werken, of te lang werken is negatief zijn voor je productiviteit. Als je te lang doorwerkt schakel je over naar je reserves. De volgende dag is hierdoor de productiviteit gelijk een stuk lager. Herken dus je eigen limiet en weet wanneer je moet stoppen of even rust moet pakken.
 50. Plan beloningen in voor jezelf. Vergeet niet om je zo nu en doen te belonen. Geniet niet alleen van het einddoel, maar ook de weg ernaartoe. Een speciale beloning kan helpen om je doelen sneller te bereiken.
 51. Vergeet niet om te lachen. Lachen verlaagd het stress niveau en zorgt onmiddellijk voor een betere stemming. Dit resulteert er weer in dat je meer voor elkaar krijgt en productiever bent.
 52. Leer om falen als een kans te zien. Als je falen ziet als een kans, leer je simpelweg beter om te gaan met falen.
 53. Bel iemand die veel voor je betekent. Bel een goede vriend(in), je partner, of familie. Een leuk gesprek met iemand waarvan je houd verlaagd gelijk het stressniveau.
 54. Herdefinieer stress in je leven. Stress hoeft niet altijd slecht te zijn. Sterker nog, stress kan OOK positieve gevolgen hebben op de productiviteit. Je kan stress herdefiniëren als iets wat een natuurlijke reactie is op een uitdaging, in plaats van stress zien als een last of moeilijke situatie. Door omdenken toe te passen kan je het zien als iets wat je ook kan helpen.
 55. Wordt lid van een Community. Connecten met gelijkgestemden kan extreem goed zijn voor je motivatie en productiviteit. Je kan in een community vragen stellen, elkaar helpen, meetings inplannen en in een community zitten allemaal mensen met dezelfde interesses.
 56. Automatiseer dagelijkse en wekelijkse taken. Heb je taken die je dagelijks of wekelijks moet uitvoeren? Zorg dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt en doe ze bijvoorbeeld op een vast tijdstip.
 57. Houd je successen en vorderingen bij. Het is goed om zo nu en dan terug te kijken op de successen die je al hebt behaald. Helemaal als het even tegen zit is het verstandig om hierop terug te kijken.
 58. Let op je perfectionisme. Perfect is de vijand van goed. Zie ook hier het artikel over perfectionisme
 59. Doe iets wat je leuk vind. Ik bedoel in dit geval niet werk met passie, maar ontspanning. Doe iets wat je in het moment erg blij maakt. Een paar minuten je hobby beoefenen kan direct invloed hebben om je gemoedstoestand om daarna weer vol focus aan de slag te gaan.
 60. Realiseer je ook de kwaliteit van je werk en niet alleen maar de kwantiteit. Het gaat niet alleen maar om de hoeveelheid, maar denk aan zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je werk.
 61. Oefen hetgeen dat de grootste uitdaging is. Verwijdt niet alle taken die het meest complex of lastig zijn. Beoefen deze juist het meest, zodat je hierin kan groeien.
 62. Let op je werkhouding. Wees bewust van een goede sta en zit houding, met een rechte rug en schouders naar achteren. Dit kan zorgen voor meer zelfvertrouwen en een betere efficiënte in je werk.
 63. Probeer in een flow te komen. Flow is de staat waarin je helemaal opgaat in je bezigheid, de tijd vergeet en jezelf verliest in je taak. Het is een diepe concentratie met verhoogde paraatheid en de beste prestaties levert voor een grote productiviteit. Boeken tip:
  Focus AAN / UIT van Mark Tigchelaar.

  Leer slim om te gaan met tijd
  Productiviteit verbeteren 100 tips

 64. Ken je meest productieve uren. Ben jij het meest productief in de ochtend, of juist in de avond? Plan je dag aan de hand van je eigen persoonlijke voorkeuren.
 65. Plan beschikbare en niet beschikbare blokken in. Communicatie is erg belangrijk, maar het is ook een grote afleiding. Probeer daarom bepaalde blokken in te plannen waarop je wel of niet beschikbaar bent. Breng ook je collega’s of partners hiervan op de hoogte.
 66. Neem genoeg pauzes. Een korte pauze geeft je de kans om even op te laden.
 67. Leer om gebruik te maken van “nutteloze” tijd. Sta je ergens in de rij te wachten, heb je even 5 minuutjes niks te doen? Gebruik je tijd nuttig en spendeer wat tijd aan het organiseren van je mailbox, doe wat ademhalingsoefeningen, of maak wat notities om later terug te lezen.
 68. Doe leuke dingen in het weekend. In het weekend is het belangrijk om op te laden. Doe dingen die je energie geven, die voldoening geven, een leuke hobby beoefenen, tijd maken voor vrienden, lachen, genieten, ontspannen!
 69. Plan creatieve taken vroeg op de dag. Simpelweg omdat het moeilijker is om creatief te zijn na een lange en wellicht vermoeiende dag. Hetzelfde geldt voor de complexe taken.
 70. Benut en maak gebruik van je reistijd. Beluister je voicemail berichten en podcasts of audioboeken die je productiviteit gedurende de dag kunnen bevorderen.
 71. Bepaal een tijdslimiet voor het controleren van je e-mail. Het checken van je mail laat in de avond heeft slechte gevolgen voor je gezondheid. Daarnaast heeft het vaak geen toegevoegde waarde meer, omdat je er op dat moment niks aan kan doen. Bepaal daarom momenten in waarop je je mail NIET opent.
 72. Stel een timer in voor afleidingen. Om afleidingen zoals een telefoon volledig te negeren, kan je om het makkelijker te maken een timer instellen voor een kortere periode. Na deze periode kan je even de noodzakelijke dingen bekijken en daarna weer verder gaan met je werk.
 73. Weet wanneer het teveel wordt. Als je hoofd vol zit, dan heeft dit een grote impact op je productiviteit. Als je lichamelijke en geestelijke klachten krijgt, je niet goed voelt en merkt dat dit een neerwaartse spiraal is, neem een stapje terug. Gun jezelf de tijd om weer wat overzicht en rust te creëren, dan kan je daarna weer efficiënter aan de slag.
 74. Ontspan als je op vakantie bent. Regelmatig op vakantie, of een weekendje weg zijn goed voor je gezondheid en mentale staat. Dit zorgt ervoor dat je weer oplaad en daarna weer productief aan de slag kunt. Als je op vakantie gaat, ontspan dan ook echt en ga geen zakelijke werkzaamheden verrichten.
 75. Plan tijd in om bij te praten. Praten met een goede bekende is altijd goed voor je stemming en gemoedstoestand. Plan daarom een paar uur, of misschien een hele dag om bij om bij te praten met een goede vriend of familielid.
 76. Stop in het midden van opdracht. Het is belangrijk om dingen af te ronden en ervoor te zorgen dat de taken zich niet teveel opstapelen. Toch kan het met grotere taken goed werken als je midden in de taak stopt en het later opnieuw oppakt. Het is namelijk makkelijker om met een bestaande taak verder te gaan, dan volledig opnieuw te starten aan een nieuwe taak.
 77. Limiteer het aantal meetings. Iedereen weet dat overleggen ontzettend tijdrovend zijn en tijd is kostbaar voor iedereen. Beperk daarom het aantal meetings naar de noodzakelijke. Overleg niet om maar te kunnen overleggen, maar overleg met een heel duidelijk doel.
 78. Houd je aan ingeplande meetings. Zorg ervoor dat een overleg niet langer duurt dan het afgesproken tijdstip, of teveel afdwaalt van het onderwerp. Dit is zonde van iedereens tijd. Probeer daarom altijd een duidelijke agenda structuur aan te houden en weet voorafgaand aan de meeting heel goed het doel van het overleg.
 79. Zorg voor een goede werk privé-balans. Plan genoeg vrije tijd in en ben op die momenten niet teveel bezig met je werk. Je hebt deze tijd nodig om op te laden, helder na te kunnen denken, je energielevel opladen. Doe dit ook om een burn-out te voorkomen.

  Tijd besparen op dagelijkse en terugkerende taken
  Productiviteit verhogen door het automatiseren van dagelijkse taken

 80. Leer beter te werken met je favoriete software. In bijvoorbeeld Word en Excel heb je honderden functies, trucjes en mogelijkheden die je helpen efficiënter en productiever te werken. Hiermee kan je extreem veel tijd besparen als je weet hoe alles werkt. Investeer hier dus ook tijd in, want het zal je veel tijd besparen in de toekomst.
 81. Maak een lijst met standaard templates. Standaard templates en documenten zullen je helpen veel tijd te besparen. Denk aan standaard aanmeld mails, offerte template, automatische reactie, FAQ antwoorden, uitleg standaard processen etc.
 82. Automatiseer zoveel mogelijk. Apps of CRM systemen voor specifieke functies kunnen hier bijvoorbeeld goed in ondersteunen. Bestanden automatisch uploaden, correspondentie opslaan in je CRM systeem, mail koppelen, gesprekken opnemen, klant stadium doorzetten, standaard mails, etc.
 83. Houd je berichten beknopt. Waarom veel tijd spenderen aan grote en lange berichten, als korte berichten en antwoorden net zo goed werkten en vaak zelfs beter. Houd je bericht beknopt, meestal leest dit makkelijker en overzichtelijker dan een e-mail langer dan een A4 en je bespaart hier ook nog eens tijd mee.
 84. Experimenteer met tijdbesparende apps. Er zijn diverse tijdbesparende apps die je helpen prioriteren, automatiseren, telefoongebruik verminderen etc. Probeer te experimenteren welke voor jou goed werken. Hier een leuk artikel over apps die je helpen minder op je telefoon te zitten. https://visie.eo.nl/artikel/2018/06/minder-op-je-telefoon-zo-doe-je-dat
 85. Stel automatische e-mail filters in. Je kan e-mails automatisch ordenen op afzender, onderwerp, etc. Zorg ervoor dat deze processen worden geautomatiseerd om zo vele uren handmatig werk te besparen.
 86. Verhoog je type snelheid. De meeste van ons typen honderden woorden per dag. Als je tijd wilt winnen, dan is het verbeteren van je typesnelheid een handige skill.
 87. Leer gebruik te maken van sneltoetsen. In e-mail, Word, Excel, etc zijn er diverse sneltoetsen beschikbaar die je werk makkelijker, aangenamer en efficiënter kunnen maken. Werk je veel met een bepaalde software, leer dan de sneltoetsen te gebruiken om hiermee tijd te besparen.
 88. Download niet gelijk de app store leeg. Je hoeft niet gelijk tientallen apps te downloaden, probeer er 1 of 2 tegelijk en kijk daarna verder.
 89. Begrijp het geheim van de luie persoon. Productiviteit gaat over minder werken, niet meer. Gebruik geautomatiseerde tools, formulieren, mails, om processen te automatiseren en simpeler te maken en hiermee veel tijd te besparen.
 90. Gebruik goede dicteer software. Heb je veel meetings, vergaderingen, afspraken, spreek je zelf veel inzichten of podcasts in? Investeer in goede dicteer software zodat je tijd bespaart en niet alles zelf volledig hoeft te typen.

  Analyseer en werk aan je zelfkennis
  Zelfkennis en bewustzijn voor het verhogen van je productiviteit

 91. Experimenteer met verschillende manier van aanpakken. Behandel je productiviteit als een soort experiment. Experimenteer met verschillende trucjes en technieken (bijvoorbeeld d.m.v. deze lijst), om erachter te komen wat goed voor jou werkt.
 92. Bepaal doelstellingen en KPI’s voor je persoonlijke productiviteit. Wat versta jij zelf onder productief zijn? Welke statistieken zijn het meest belangrijk om te meten? De tijd die je aan iets spendeert, of het aantal afgeronde taken? Probeer doelen, deadlines en KPI’s concreet en specifiek te formuleren.
 93. Houd een dagboek bij. Schrijf hierin je progressie, successen, maar ook je gedachtes en gevoelens. Hierdoor verbeter je op termijn je zelfkennis en kan je bewuster omgaan met je manier van werken.
 94. Vraag om feedback. Vraag je baas, leidinggevende, of je collega’s wat zij vinden van je performance. Zien zij dingen die tijd verspillen, of dingen die je tegenhouden om het maximale resultaat te behalen? Vraag erom!
 95. Observeer en leer van mentors of experts. Leer van productiviteit experts of mentors via Linkedin, Youtube of boeken. Of heb je een collega die altijd alles op orde lijkt te hebben? Die bergen werk verzet in een korte tijd? Vraag hun om hun ervaringen en technieken die ze toepassen, of observeer en onderzoek wat doen zij, wat jij niet doet? Maar vragen kan altijd;)
 96. Houd je progressie bij. Hoe gaat je progressie? Lig je op schema, of juist niet? Weet je waar je staat en wat je nog moet doen.
 97. Vind iemand die jouw vaardigheden aanvult. Iedereen heeft zijn of haar sterktes en zwaktes. Probeer met iemand samen te werken die jouw vaardigheden goed aanvult. Zo heb je vaak iemand die zich richt op de strategie, sales, technische aspecten, service, organisatorisch, etc.
 98. Gebruik een app die de tijd bijhoudt. Besteed aandacht aan hoeveel tijd je per taak besteed. Waar heb je tijd verspild, wat kan je verbeteren, hoeveel tijd kan je besparen?
 99. Onderzoek verschillende mogelijkheden. Als je je eigen productiviteit aan het onderzoeken bent, is het belangrijk om verschillende variabelen te “testen”. Probeer 1 ding tegelijk, zodat je het effect goed kan meten, evalueren en daarna kan toepassen of voorbij laten gaan.
 100. Herken en begrijp de echte oorzaak van een probleem. Sommige productiviteit problemen kunnen niet worden opgelost met software of automatisering. Herken problemen en achterhaal de echte oorzaak (root cause) en tref een blijvende oplossing. Hier zijn verschillende methodes voor, zoals LEAN, Kaizen en Six Sigma. https://kaizenmethode.nl/kaizen-en-lean/

En als laatste, wees geduldig! Geduld is een schone zaak;) Productiviteit is niet iets wat je 1,2, 3 kan masteren. Het is iets wat tijd kost om te begrijpen en verschillende technieken te proberen. Het gaat over bewust zijn over de dingen die je doet en achterhalen wat de resultaten zijn. Hetzelfde als met doelen stellen, je moet niet alleen genieten of uitkijken naar het einddoel. Geniet ook van het gehele proces en vier de kleine succesjes die je onderweg ervaart.

Iedereen is anders en iedereen reageert anders op verschillende methodes. Probeer vooral te experimenteren wat voor jou goed werkt om je productiviteit te verbeteren. Het zijn erg veel tips, maar mis je er nog een? Laat het vooral achter in de reacties 😀

Succes kom in beweging voor succes en zet die eerste stap

Wat zijn jouw ervaringen? Waar loop jij wel eens tegenaan?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in